Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se poradit,
budu si obnovovat ŽL na HPP. Chtěla bych se poradit jak zjistit kam soc. a zdrav pojištění posílat a pod jakým variabilním symbolem?
Případně se ještě platí prý nějaká částka, co to prosím je a kolik?
Kde to prosím všechno zjistím?
Děkuji mockrát
rovnou na strankach cssz.cz a vasi pojistovny
cssd ma ucet v kontaktech, plati se podle kraju a cislo jako variabilni symbol dostanete prideleno pravdepodobne, zdravotni se plati na jeden ucet a var. symbol je rodne cislo
nevim, ja platim jen soc zdrav a nic jineho maleho
@ivzez jj v druhem doplnku jsem se preklep a uz to jelo
Díky, ještě mě zajímá, od koho dostanu přidělen variabilní symbol u CSSD?
Ještě se krom toho prý platí ještě jedna položka nějaká malá částka nevíte o co jde?
Děkuji
Variabilní symbol ČSSD Vám sdělí na sekretariátu této strany. Pro sponzorování jejich činnosti však nebude nutný.
Dobrý den,
ano díky mockrát, jinak asi máte pravdu je to asi i nemocenské pojištění. Kde se přihlašuje? U mé pojišťovny?
Poté se chci zeptat, zda je nějaký výpočet v případě, že bych byla někdy déle nemocná, kolik by mi pojišťovna dávala, jestli se mi to vyplatí platit, však člověk nikdy neví.
Děkuji vám mockrát
Nepleťte si nemocenské a zdravotní pojištění.
Nemocenské pojištění (součást sociálního pojištění) si můžete jako OSVČ dobrovolně platit na OSSZ (důchodové jako další součást sociálního pojištění platíte povinně). Slouží k tomu, aby vznikl nárok na nemocenské dávky. Nemocenské dávky vyplácí OSSZ, nikoli pojišťovna.
Zdravotní pojištění se platí zdravotní pojišťovně proto, aby Vás ošetřil lékař, abyste mohla být přijata do nemocnice apod. Nijak to spolu nesouvisí.
Jestli se Vám to vyplatí - kdo to může vědět? Kdybyste nedej bože musela na operaci s dlouhodobou rekonvalescencí, tak zřejmě ano. Kdybyste měla dvakrát za rok chřipku, tak těžko.
Minimální zdravotní pojištění je pro rok 2016 1823 kč a je splatné za leden do 20. února u Vaší zdravotní pojišťovny.
Minimální sociální pojištění je pro rok 2016 1972 kč a je splatné za leden do 20 února u Vaší okresní OSSZ.
Dobrovolné nemocenské pojištění činí minimálně 115 kč za měsíc (maximální je někde 2400 kč/měsíc). Za tu minimální částku toho moc jako nemocenskou nedostanete, spíše nic, ale co je důležité - v případě nemoci za Vás OSSZ ZAPLATÍ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤENÍ, a to již stojí za úvahu. To dělá nějakých cca 1250 kč měsíčně.
Dobrý den,
jak to přesně myslíte? Kdybych platila to minimum 115Kč / měsíc jako nemocenské pojištění, tak bych nemusela platit soc. pojištění 1972Kč? Co je těch 1250Kč? Můžete mi to prosím vysvětlit?
Děkuji
Kdybyste byla v dočasné pracovní neschopnosti celý kalendářní měsíc, neplatila byste ani sociální, ani zdravotní pojištění (tedy tím myslím ty zálohy). Zálohy na pojistné se platí měsíčně, nedělí se na části měsíců. Byť byste i jeden den v měsíci "podnikala", jste povinna zaplatit měsíční zálohu.
To jse chtěla slyšet, děkuji
Vysvětlíte mi prosí ještě co bylo myšleno odpovědí od "mp"
Dobrovolné nemocenské pojištění činí minimálně 115 kč za měsíc (maximální je někde 2400 kč/měsíc). Za tu minimální částku toho moc jako nemocenskou nedostanete, spíše nic, ale co je důležité - v případě nemoci za Vás OSSZ ZAPLATÍ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤENÍ, a to již stojí za úvahu. To dělá nějakých cca 1250 kč měsíčně.
Není mi jasné co tím bylo myšleno těch 1250Kč.
Děkuji
Nevím o tom, že by OSSZ za někoho platila zdravotní pojištění. Je to tak, že pokud na zdravotní pojišťovnu doložíte, že jste celý kalendářní měsíc na neschopence, dostáváte se u ZP do kategorie pojištěnců, za které platí stát. Tzv. osoby bez zdanitelných příjmů, které jsou povinny si platit samy zdravotní pojištění, platily do 31.12.2015 1 242 Kč. Důsledkem zvýšení minimální mzdy na částku 9 900 Kč od 1. 1. 2016 je zvýšení pojistného OBZP na 1 337 Kč. To je asi těch 1250, o kterých píše mp.
Děkuji, vidím že máte dobrý přehled, proto se chci naposledy ještě zeptat,kdo jsou to osoby bez zdanitelných příjmů?
Děkuji
OBZP jsou osoby, které nepracují a nejsou v evidenci úřadu práce (kdyby byly, byly by v kategorii osob, za které platí stát). A protože nemají žádný příjem, ze kterého by se odváděla daň, musí si samy platit zdravotní pojištění (je povinné).
Jenom upřesním, že se jedná o celý kalendářní měsíc od 1 dne do posledního dne v měsíci, nelze např. od 10 dne měsíce do 10 dne příštího měsíce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.