Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
CHtěla jsem se zeptat 18 roku už mi bylo před půl rokem studuji střední školu obchodní již 3. ročníkem. Chodim s přítelem půl roku. S mojimi rodiči v poslední době nevycházíme skoro všechno mi zakazují když pronesu svůj názor tak hnedka, že ho nechtějí slyšet. Jen nevim jak odejít od rodičů abych neměla problémy jelikož se s nima dohodnout nejde. Přítel má zajíštěný byt a já mám i brigádu..
Děkuji za jakoukoliv pomoc
Dokud Vás rodiče živí,
nezbývá,
než se s nimi dohodnout.
Nemůžete se odstěhovat a nárokovat si výživné.
Rodiče jsou povinni Vás živit, ale nejsou povinni Vám hradit stravu a bydlení mimo domov.
Budou-li rodiče argumentovat tím, že vše máte doma, neuspějete podle mne ani u soudu.
Já bych na Vašem místě neřešila, jak se odstěhovat, ale hledala bych s rodiči společnou řeč.
Rodiče to s Vámi myslí a vždycky budou myslet dobře.
Dobrý den. A myslíte si, že když odejdete od rodičů, budete schopna se o sebe postarat a uživit se se vším všudy? Přítel má zajištěný byt a co máte Vy, kromě brigády? Zatím nedodělané studium. S přítelem se můžete rozejít a co budete dělat potom? Klepat u rodičů na dveře, nebo hledat dalšího přítele, který by se o Vás postaral? I když jste dospělá, každý krok si dobře zvažte a dejte pozor, abyste si nezabouchla dveře u rodičů na hodně dlouhou dobu. Dokažte rodičům, že je na Vás spolehnutí, že se o Vás nemusí obávat a komunikujte s nimi. Je to vše zase jen o vzájemném respektu a toleranci. Ale pokud jim dáváte najevo, že jste dospělá a můžete si dělat co chcete, chodit si kam chcete s kým chcete, pak tím dosáhnete jen toho, že na Vás budou rodiče přísnější, protože doposud jsou to oni kdo Vás živí, šatí, platí Vám studium, bydlíte u nich a nemáte ani ponětí o tom, co samostatné bydlení všechno obnáší. Podívejte se na to i z jejich strany. U sebe a ve svém chování a přístupu žádnou chybu nevidíte?
Osmnáct Ti bylo před půl rokem, s přítelem chodíš půl roku a s rodiči v poslení době nevycházíte dobře, netrvá ta poslední doba toho půl roku plus minus? Z toho tedy nějak vyplývá, že dříve jste spolu vycházeli dobře. Tak to vypadá dost jasně. Došlo k jakési změně, možná k více změnám, krom toho, že máš přítele, nezhoršila ses ve škole třeba? Mezi námi, že Ti už bylo osmnáct, to je jakási zákonem stanovená věková hranice víme na co, ale ve vztazích děti/rodiče to neznamená vůbec nic. Tví rodiče to s Tebou myslí dobře, o tom není třeba pochybovat, a buď ráda, že je máš. Ty bys asi ráda něco jiného než oni považují za dobré. Tak to na světě chodí, to se Ti stane ještě mockrát. To chce klid. Někde se stala "chyba", a věř tomu, že je na obou stranách. Chce to najít rozumný kompromis. Popřemýšlej o tom všem, a pokud to půjde, popovídejte si s rodiči v klidu, určitě se nakonec dohodnete.
Musim se pridat k ostatnim, ze i me prijdete naivni.. Taky mi kdysi bylo 18, taky jsem delala kraviny, kdy jsem se bez jakehokoliv uvazeni rozhodla, ze v 18 letech vycestuju s jednim klukem do Nemecka a tehdy ho tata hnal holi a dnes uz tatu nemam, protoze rok na to v mych 19 v jedne vterine zemrel, ale dodneska vzpominam jak me tehdy chranil a pochopila jsem to poradne az o par let pozdeji. Taky vidim nejschudnejsi cestu domluvit se s rodici..
jsem kdesi četl, že prý skutečná dospělost přichází až po třicítce. V tomto věku už člověk párkrát rycnul z oblaků na tvrdou zem. Už ví, že láska není vzdychání při měsíčku, ani postel, ani mocná čarodějka, která hory přenáší. Už si párkrát zkusil co je to být bez pěněz. Už ví co se kdy dělá a hlavně co se nedělá a svoje karamboly dokáže ustát a vyřešit sám.
V osmnácti člověk dospělý prostě není a svoje karamboly sám nevyřeší. Buďte si jistá, že v příštích letech taky několikrát rycnete z oblaků na tvrdou zem a proto vám radím : Z baráku utečte až budete zajištěná vy osobně. Na přítele s bytem nespoléhejte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.