Rozumí tu někdo tvrdosti nožů?

Od: Datum: 21.01.16 01:10 odpovědí: 22 změna: 28.07.16 09:00
Přítel mi daroval obranný nůž materiál čepele: ocel D2 tvrdosti 60-62 HRC. Plus poukaz na kurs práce s nožem . Tam se teprve chystám.Je to kvalitní ocel? Nezlomí se? Jak často a jak správně se o nůž starat? Děkuji vám
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: dam®
Datum: 21.01.16 02:37

To se chceš dovědět kolikrát musíš píchnout do kabátu než z něj něco vypadne? Jde ti opravdu o kvalitu darované věci? Nebo záměr k debatě? V kurzu ti zdělí na co se máš soustředit. Tam zjistíš, že onen nůž je to poslední. Sám osobně si myslím, že osoba mající u sebe jakoukoliv zbraň je možný, potencionální vrah.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.01.16 07:14
avatar

Osoba, nemající u sebe žádnou zbraň, je možná, potenciální oběť.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: buss®
Datum: 21.01.16 07:50

Tazatel položil vcelku jasnou otázku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.01.16 06:40
avatar

Tvrdost oceli 60 - 62 HRC je hodně. HRC znamená, že u této oceli se testuje její tvrdost za pomocí diamantového kuželu. No ale z praktického hlediska takovýto nůž musíš brousit pouze přes diamantový kámen a diamantovou ocílku. Protože na obyčejném kameni bys to dělal půl dne minimálně a stejně by to ani nebylo ono. Je to zkrátka tvrdá a nepoddajná ocel. Proto já raději kupuji nože z uhlíkové oceli, které na kameni nabrousíš a jsou ostré a jedovaté jak blázen.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 21.01.16 07:16
avatar

Dobré kuchyňské nože mají HRC kolem 55. Tvrdost přes 60 je opravdu dost a přináší s sebou i nevýhody, např. nárůst křehkosti.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: terete
Datum: 21.01.16 10:46

Dobré kuchyňské nože mají naopak tvrdost co nejvyšší! (běžný "standard" japonských gyuoto je 60 a více HRC, specialitky z práškových ocelí (např. ZDP-189) pak jdou klidně i na 68 HRC.

Tvrdost kolem 55 HRC indikuje, že použitý materiál je nejlevnější bláto, které ani neumožňuje vyšší tvrdost. Typicky ale umožňuje tzv. drop forging (což není nic jiného, než superlevný způsob jak ušetřit na obrábění - namísto aby se nůž vybrušoval, se plech ve formičce tlakem hutní do požadovaného tvaru). Toto tzv. kování do zápustky vysoce legované kvalitní oceli neumožňují, tudíž se musí obrábět (což je postup náročnější a dražší).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.01.16 07:23
avatar
Tak nějaký obranný nůž snad ani nebude brousit. Pro ženu je asi lepší pepřák s pěnou, ale není to na furt.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: jenda2
Datum: 21.01.16 10:25

Každý nůž se dá brusném kameni obrousit. Stejně jako se leštilo ostří břitvy na koženém řemeni. Diamantový kámen neznám, ocílku mám doma a ostří pod mikroskopem vypadá příšerně. Na brusném kameni je hladší a trvanlivější, protože nemá souvislé ostří ale rýhované po.

Metriál je buď kalitelná nerez nebo uhlíková kalitelná ocel. Ta se používá na vrhací nože. Tak vysoká tvrdost zaručuje při příčném tlaku prasknutí !

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vanad1
Datum: 28.07.16 09:00

I tento nůž je z uhlíkové oceli, jinak by nebylo možno tepelným zušlechtěním docílit výsledné tvrdosti. jsou to ocele s obsahem více jak 2% uhlíku plus legovací přísady podle požadovaného výsledného materiálu.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 21.01.16 10:01
Nože mě zajímají,ráda bych se o nich dověděla víc.Proto jdu viz příspěvek i do kursu sebeobrany nožem.Chemie mi ale nic neříká,proto se ptám na tvrdost oceli jako laik.Píšete tu u oceli D2 tvrdosti 60-62 HRC o problémech s křehkostí.Teoreticky,pokud tedy výrobce vyrábí stejný nůž o tvrdosti 50-52, tak je méně křehký? Chápu to správně? Samozřejmě se budu do budoucna teorii věnovat,ale v této chvíli se snažím pochytat informace,jak to s tvrdostí oceli tedy je.Navíc každý prodejce nožů chválí to své .Např.u tohoto nože nic o křehkosti neuvádí,naopak.Děkuji
Datum: 21.01.16 10:16
avatar

Představ si ocel jako včerejší rohlík. Buď je měkký a houževnatý, pod tlakem se ohne, nebo naopak tvrdý, ale křehký, pod tlakem praskne. Umění je v tom, najít vyvážený kompromis mezi tvrdostí a houževnatostí. Nožířských ocelí je spousta, ale v zásadě to tak je.


doplněno 21.01.16 10:39:

Ještě doplním svůj názor na nůž jako sebeobranný prostředek. Podle mě je nejméně vhodný. Ono je dost pravděpodobné, že eventuální gauner vytáhne svoji kudlu a konfrontace končí škodami a krví na obou stranách i v případě, že s tím umí obránce dobře zacházet.

Na sebeobranu bych spíš doporučil sprej (sehnat opravdu účinný, ne nějakou vietnamskou voňavku) nebo teleskopický obušek. Nebo i střelnou zbraň, kterou hned nemusíš nikoho zastřelit - velmi často stačí i jenom její značný odstrašující efekt.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: tereto
Datum: 21.01.16 10:49

"v zásadě" je to co píšete kravina.

Různé oceli mají různé vlastnosti při různých kalicích postupech. K tomuto jsou materiálové listy.

Značné množství moderních nožířských ocelí např. exceluje (a vlastnostmi jako je pevnost v ohybu, tuhost atp. výrazně překonává) při tvrdostech nad 60 HRC - takže stejný nůž, ze stejného materiálu, při správně provedeném postupu kalení, pak "vydrží" mnohem více např. při tvrdosti 61 HRC než při tvrdosti 55 HRC (viz např. Elmax, CPM S30V aj.)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.01.16 10:29
avatar
Neboj, v žebrech ho nezalomíš, tak křehký zas nebude.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.01.16 10:46

děkuji za vysvětlení!Mě nože zajímají obecně,nejen teď na obranu,proto o tom hodně čtu,leč chemie,ocel atd.mi stále uniká

Od: xy
Datum: 26.07.16 16:18

pokud si matně vzpomínám, tak takovéto věci , jako třídy oceli, jejich vlastnosti, kalení, pevnostní výpočty atd. jsme na gymplu brali ve strojírenství, ne v chemii.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: tereto
Datum: 21.01.16 10:47

D2 je poměrně běžné označení, nástrojová ocel (tudíž poměrně vysoce legovaná). Pokud je to skutečně D2 a skutečně je takto zakalena je to první indikátor toho, že patrně půjde o nůž kvalitní.

Ale nůž je nástroj, není to zbraň. Takže jako "obranný prostředek" velice nevhodný. Klacek je lepší :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.01.16 12:09
avatar
Nebo místo klacku teleskopický obušek.
Ohodnoceno: 1x
 
Od: asd1
Datum: 21.01.16 10:50

tady je trochu popsaná: Kvalitní materál. Křehký být může, 60 - 62 HRC je už hodně tvrdé. Záleží na křehkosti/ houževnatosti, ta jde dohledat v tabulkách... Na házení (spadne na šutr) a příčné "lámání" bych byl opatrný...

http://www.armed.cz/zakladni-rozdeleni-oceli-nozu/t-216/

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 21.01.16 13:34

dekuji vsem,je od zn.kyzliar,mam tu znacku rada,mela jsem od nich nekolik nozu,nicmene stale se povazuji za laika


doplněno 21.01.16 13:37:

preklep,kizlyar,samozrejme

Od: pk
Datum: 26.07.16 16:10

Označení oceli D2 je obchodní název a bylo by nutné vyhledat u výrobce mechanické vlastnosti. Pokud jde o tvrdost HRC je smluvní způsob stanovení tvrdosti(podle Rockwela) a to číslo vám může dát srovnání dvou materiálů. Udávaná tvrdost není moc vysoká, což by mohlo napovídat o zvýšené houževnatosti materiálu tj. i menší křehkosti. Nejsem znalec ocelí takže k posouzení vlastností bych potřeboval více informací. přeji krásný den

Ohodnoceno: 0x
 
Od: axus®
Datum: 26.07.16 17:32
avatar

Označení oceli D2 neni obchodni nazev, ale oznaceni konkretni nastrojove karbon-chromove oceli podle normy AISI (American Iron and Steel Institute).

Konkretni oceli se mysli ocel s danym chemickym slozenim, ktere je bezne dohledatelne.

Zuslechteni (kaleni a nasledne popousteni) na 60-62HRC je rozumne maximum, ktere lze s touto oceli dosahnout. Udava se az 64HRC, ale to jiz jde o velmi nizkoteplotni popousteni, ktere muze zanechat tzv. popousteci krehkost. Teprve takovyto urcity stupen zuslechteni dva finalni mechanicke vlastnosti.

Tato konkretni ocel je vhodna pro zapustkove kovani, tedy i noze z ni vyrobene jsou velmi casto zapustkove kovane (neni podminkou).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.07.16 22:30

Intinvestment, pro boj zblízka je protiútok s nožem při napadení dosti náročný, možno zkusit vrhací, neb házecí nůž po tréninku je to vynikající zbraň v některých případech lepší než pistole a velmi tichá

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.