Nejste přihlášen/a.
Dobrý den Vám rádcům,
potřeboval bych poradit a zodpovědět pár otázek ohledně podníkání při práci. Nyní pracuji na hl. pracovní poměr na klasickou smlouvu ale zaměstnavatel mi přiznává pouze minimální mzdu i přesto že skutečná mzda je téměr 3x vyší než minimální. Mám možnost přivídělku na ŽL (volná živnost) s průměrným výdělkem 20.000 Kč/měsíc, budu uplatňovat nárok na paušál 60%. Už jsem hledal po internetu různé info takže základní odpovědi jsem našel, nyní potřebuji dovysvětlit a poradit zbytek.
1. Vím že pokud můj výdělek z podníkání přesáhne mzdu v HPP tak se živnost stane HPP, což se nejspíše nastane hned první měsíc, mám se tedy rovnou nahlásit na pojišťovně a pro platby sociálního pojištění nebo mi přijde nějaké vyrozumění poštou nebo je to až po prvním daňovém příznání?
2. Jaká částka se bere ze zaměstnání kterou když přesáhnu stane se živnost HPP, čistá nebo hrubá?
3. Zaměstnavatel za mě tedy potom nebude odvádět sociální ani zdravotní nebo bude odvádět a já budu jen doplácet zbytek?
4. Účetnictví si sám dělat nebudu, najdu někoho kdo mi to bude dělat, stačí papíry odnést účetní jednou za rok nebo je třeba častěji?
5. Je možné platit dobrovolně nějaké zálohy na daň abych poté neměl tak vysoký výdaj jednou v roce?
To jsou asi ty nejzákladnější otázky ve kterých tápu, mockrát děkuji předem za odpověď.
Hezký den Mila
V prvé řadě by to měl vědět Váš zaměstnavatel. Samozřejmě, že podnikat můžete i při zaměstnání. Pravděpodobně, podle výdělku se živnost stane hlavním ziskem příjmů. Zavolejte nebo si zajděte na Vaši OSSZ a domluvte se tam s úřednicí. Zálohy na zdr. a soc. pojištění zatím nebudete muset odvádět, ale při zůčtovaní daně za tento rok byste pak musel celé částky po výpočtu daně doplatit, jak na soc. tak na zdr. pojištění, plus zaplatit daň. Výdaje budete dávat paušálem, takže platíte a počítáte daně až za celý kalendářní rok. Pokud Vám účetnictví a daně bude dělat účetní, řekne Vám, jaké doklady k dani bude potřebovat. Možná by bylo dobré si s ní o tom promluvit hned. Budete pak potřebovat k dani potvrzení od zaměstnavatele o příjmech. To je tak zhruba, co potřebujete pro začátek. Možná někdo doplní. - pt
bod - 2) čistá (bude zdaněna)
bod - 4) jednou za rok, ale včas
Děkuji za odpověď, zaměstnavateli to samozřejmě nahlásím i když jsem vyčetl že pokud nebudu podnikat v oboru jako on tak nepotřebuji od něj žádné svolení, jen ten papír na konci roku. Co se týče bodů 2. a 4. nevíte?
Děkuji
"mila4", píšu z vlastní zkušenosti, měla jsem hl. pr. poměr, vedl. pr. poměr, podnikání a příjmy z pronájmu. Je pravdou, že zákony se mění, ale zatím v podstatě, na co se ptáte se moc neměnilo (mimo výše odvodů, což Vám bude počítat stejně účetní). - pt
Nejprve zvažte, zda Vám jde o získání relevantních informací nebo jen o nezávazný pokec na toto téma. V prvním případě se obraťte rovnou na skutečnou účetní či daňového poradce, kde máte větší záruku na odbornou radu. Pokud je to případ druhý, tak jste zde správně.
Jak kupříkladu poznáte, že zrovna první odpověď, byť ohodnocená, je správná a nematoucí?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.