Nejste přihlášen/a.
My jsem krátce po porodu,takže tak nějak laicky vímeV práci to může nahlásit a potom by měla dostat odpovídající práci.Záleží v jakém oboru pracuje a taky záleží na směrnicích zaměstnavatele a jak je tolerantní,protože žádný oficiální papír na to,že je těhotná mít nebude.
Až kolem 10-12týdne těhotenství dostane těh.průkazku a tudíž je oficiálně těhotná.Pokud nechce chodit do práce nebo nebude moct(my nemohli,protože máme dvojčata a to se zůstává doma hned jako rizikové)tak jí doktor napíše nemocenskou.Bude brát normální nemocenskou a bude mít normální vycházky max.6hod,které si může rozepsat nebo rozdělit libovolně.Měla by je dodržovat,protože těhotenství neomlouvá.
6-8týdnů před vypočítaným datumem porodu, přejde na mateřskou.V ten datum mateřská začne ,proto je nejlepší počkat,aby to vyšlo 6týdnů před datumen porodu.Každý týden dobrýTo jí vystaví sestra u doktora,ona si zajde k zaměstnavateli nahlásit nástup na mateřskou.Výpočet najdete na netu"kalkulačka mateřská",buďte v klidu,je to víc jak výplata.Teda já mám královskou
a ta trvá 28týdnů nebo u dvojčat 37týdnů.
Potom nastává rodičovská,kterou si vyřídí na sociálce a rozhodne se na jak dlouho jí chce.Rodičovská je pro všechny stejná,220 000kč a je jedno na kolik let si tu částku rozpočítá.I kdyby se rozhodla jít do práce dřív nebo později,stačí zajít na sociálku a udělají novou kalkulaci(kolik to bude na měsíc).
odpovím zase laicky,protože určitě Vám někdo odpoví přesněji,ale podle mě je to z odpracovaných měsíců.Povím to "polopatě"Měla jsem trochu menší příjem v čistém a nemocenská byla 14 500kč a mateřská je 19 500kč.Cca rok a půl bude finančně celkem v klidu,horší je potom ta rodičovská.
Lucie, máte nějaký podklad pro své tvrzení, že je PPM vyšší než výplata?
Neporovnáváte spíše PPM s nemocenským?
PPM činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu, nemocenské jenom 60 %.
vím kolik jsem měla výplatu a kolik mám mateřskou,takže asi tak ivzez.O porodném jsem tazateli nepsala,protože když přítelkyně vydělává 19tis.tak nemají nárok v žádném případě.
ivzez-taky to bude tím,že denní vyměřovací základ se vypočítává pouze z příjmů ze zaměstnání, z něhož se přiznává PPM, rozhodným obdobím je nejvýše 12 kalendářních měsíců před nástupem na PPM. Úhrn příjmů (hrubých) v rozhodném období se dělí počtem kalendářních dnů rozhodného období.A taky tím,že se mě týká jen jedna redukce.
Peněžitá pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění)
mi za předpokladu, že má přítelkyně neměnný příjem po předchozích 12 měsíců
vychází 438 Kč denně. Měsíčně od 12.264 (za 28 dnů) do 13.578 Kč (31 dnů).
O PPM se žádá spolu s nástupem na mateřskou dovolenou (MD) ► 8 až 6 týdnů před pravděpodobným termínem porodu. Termín nástupu si přítelkyně po konzultaci s ošetřujícím lékařem zvolí sama.
PPM se počítá z výdělků ze zaměstnání. Nezapočítává dovolená, nemoc apod. ani náhrady mzdy za dovolenou/nemoc apod. Pokud by přítelkyně byla v dobe těhotenství na nemocenské, nemělo by to na výši PPM žádný vliv.
Po skončení MD a výplaty PPM může přítelkyně vyčerpat dovolenou, na kterou jí za dobu MD vznikne nárok a teprve po dovolené by měla požádat o rodičovskou dovolenou (RD) ► tu nelze čerpat souběžně s "řádnou"dovolenou. Doručí-li zaměstnavateli písemnou žádost o poskytnutí dovolené (termín musí bezprostředně navázat na MD), bude zaměstnavatel povinen žádosti vyhovět.
Žádost o rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka) může podat tak, aby byl vyplácen souběžně s dovolenou. RP činí 220.000 Kč. Měsíční výše závisí na volbě varianty (na délce výplaty RP).
Při posuzování nároku na porodné se posuzují příjmy všech společně posuzovaných osob (otec, matka, dítě). Pokud by součet všech příjmů nepřekročil 2,4násobek životního minima, měli byste nárok na porodné. Životní minimum Vás tří by činilo 7.710 Kč, tzn., že by příjmy musely být nižší než 18.504 Kč měsíčně.
___
Přikládám výpočet z mírně upravené kalkulačky MPSV.
Původní kalkulačka pro ro/... (Excel, 33 kB)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.