Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dosáhnout zplnoletnění

Od: katerina* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

měla bych dotaz. Doma to nemám už od 12 let dobré. Nyní je mi 17 let v říjnu již bude 18. Dochází ze strany matky a rodiny k psychickému vydítání a já už to nezvládám. Mám problémy ve škole, o šikaně a podobných věcech ani nemluvě. Mám přítele je mu 21. Má dům a dobrou práci. Chtěla bych se k němu nastěhovat. Matka mě dnes v záchvatu vzteku málem vyhodila řekla že ke 31.1. ukončí moje studium že jí nebedu dělat ostudu a mám jít dělat co chci a kam chci. Chtěla bych jít k říteli ale beze strachu že na něj zavolá policii. Z toho důvodu jsem se rozhodla řešit cestou zplnoletnění. Poraďte co a jak mám udělat. Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

daniel*
hodnocení

3x

Ono takové zplnoletnění by možná do toho října ve finále trvalo.. musí se prokázat, dokázat, doložit dost věcí a stejně to nemusí vyjít *smich* .. prostě vydrž - to zplnoletnění - zvláště pak když ti co by kamenem dohodil bude 18 není nějak rozumný nápad .. u školy je určitě intr - případně domovů mládeže ke školám je spousta. Chceš jít k příteli - je vám 17 - velice silně pochybuji že to je ta osudová láska zvláště když přítel má 21 a jednoho dne by se vám mohlo stát že ti řekne zbal se táhni zas o dům dál - co potom?

Jak se o sebe chceš postarat - chodíš do školy .. víš co stojí život - teplo,voda,elektrika,jídlo,pojištění, soc.zdrav zatím za tebe platí škola. Ono by potom mohl dost rychle vystřízlivět protože někoho takto živit není opravdu levné .. představuješ si to trošku jako hurvínek válku - za měsíc seženeš kolik? možná 500Kč - schází ti ještě tak 7tis. To je první věc co by je při splnoletnění zajímala - kde budeš bydlet? u přítele to se nepočítá - není to jistota, co peníze? přítel - to se nepočítá to nejsou tvoje peníze. Co budeš dělat, jak se budeš živit? nijak .. zamítá se.

doplněno 18.01.16 21:44:

A ono jestli to není i trošku z tvé strany .. kdo jiný v tvém věku si nemyslí že jsou rodiče a všichni dospělý proti němu- ono je to často přesně naopak.. napřed se uklidni, začni dělat co máš a snaž se normálně domluvit ..

iz*

Dobrá odpověď.

Jen upřesním, že za studenty hradí zdravotní pojištění stát, nikoliv škola.

Sociální pojištění za ně nehradí nikdo.

hodnocení

1x

Zdravím. Mrkněte do diskuze, kde se toto již řešilo. Vydržte to, zletilá budete za pár měsíců.

poradte.cz/...

iz*
hodnocení

0x

"Zplnoletnění" je nesmysl, plnolesti dosáhnete dovršením 18 let.

Návrh na přiznání plné svéprávnosti má smysl podávat v případě,

že se dokážete sama uživit (nastěhování k příteli je něco jiného).

___

Jak si to představujete dál?

Soud Vám přizná svéprávnost, odstěhujete se k příteli a rodiče by Vás měli dál živit?

Rodiče jsou povinni Vás živit, dokud se připravujete na budoucí povolání.

Nejsou ale povinni Vám přispívat na bydlení u přítele (ani jinde).

Zvládnete se vedle školy starat o domácnost a chodit do práce?

Nebo plánujete se pověsit na krk příteli?

__

I podle mne by bylo rozumnější počkat (na soud budete čekat dlouho,

osmnácté narozeniny mohou přijít dřív, než se Váš návrh začne projednávat).

A nejrozumnější by bylo se začít chovat normálně a s rodiči se domluvit.

martinaa*
hodnocení

0x

Do 18 let je za tebe matka zodpovědná, vyhazovat a vyhrožovat může, jak chce, ale skutečně to udělat nesmí, jinak se dopouští trestného činu.

A do 18 je to chvilka, přes prádzniny budeš jistě u přítele, těch pár měsíců už přežiješ. Zplnoletnit lze pouze, kdybys byla těhotná a chtěli jste se vzít (teda doufám, dřív to tak bylo), což bez našetřených financí, dostudované školy apod. není zas taková sranda.

doplněno 18.01.16 21:07:

To je mi líto... každopádně si dost protiřečí. Na jednu stranu tě vyhazuje, na druhou nechce, abys byla u přítele. Jak jsem řekla, odpovědnost za tebe má ona, pokud bys byla u přítele, může tě nechat dovézt domů policií.

Prázdiny jsou nedaleko, vydrž :).

iz*

"Zplnoletnit" nelze, plnoletým se člověk stane až dovršením 18 let.

Lze přiznat plnou svéprávnost (uzavření sňatku/podnikání - v druhém případě musí prokázat, že se dokáže uživit). Na vše, co je možné až od 18 let, si však musí počkat i ten, komu byla svéprávnost přiznána.

martinaa*

aperio.cz/...

Pokud tento výjimečný případ nastane, nabyde člověk zletilosti ještě před 18. rokem, a s tím má člověk všechny práva a povinnosti běžného zletilého občana. Ale jak píšete, musí prokázat, že je schopen se sám uživit.

doplněno 19.01.16 15:40:

Ladana, Ivzez - sice to pořád nějak nechápu, ale oki, máte pravdu :) ;).

Že je ale dívka nevděčná a vše jde řešit domluvou, to bych netvrdila. Sama znám rodiny, kde jsou rodiče fakt strašní a děcko chudák...

iz*

Svéprávnost není totéž, co zletilost.

Soud může přiznat plnou svéprávnost, ale nemůže nikoho "zplnoletnit"

(nelze rozhodnout, že osobě, která nedosáhla 18 let, je osmnáct let).

Plnoletým je ten, kdo dovršil osmnácti let, nikoliv ten, komu soud přiznal svéprávnost...

Občan s přiznanou svéprávností může např. uzavírat některé smlouvy, ale nemůže pít alkohol nebo řídit auto.

Nejsem si jista, jestli by získal úvěr nebo hypotéku, jestli by mohl někomu ručit při půjčce, ...

___

Váš odkaz vede na odpověď podle starší právní úpravy (ještě podle zákona o rodině).

ladana

martino, izvez má ve všem naprostou pravdu.

Soud "zplnoleti" mladistvé jen k určitým právním ukonům - svatbě, podnikání, protože jsou ajtáci co v 16 letech vydělávají i miliony, ale nemohli třeba ty penize dál investovat, protože to směli jen jeho rodiče.

Může Tě soud zplnoletit a přesto Ti nikde nenalejou, protože v OP máš, že Ti není 18 let.

Ta dívenka myslím že je spíše rozmazlená a zdá se, že pokud bere jako šikanu, že se má v jejím věku učit a připravovat se na budoucí povolání, nebo matce pomáhat v domácnosti a podobně, tak bych tady mluvila o rozmazlenosti, protože pubertu, když slečna chce žít s chlapem už má za sebou. No jestli je to někdo, komu nic neříká práce, zodpovědnost a naopak alkohol, drogy, tak se té matce nemůžeme divit. Taky bych šílela strachem.

Kdyby ten chlap měl na ni dobrý vliv, tak ji povede k tomu, aby se učila, dodělala školu a prostě by mu na ní záleželo. Zatím to vypadá, že na dívence záleží jen opravdu té vyděšené mámě.

Od dívky nepadlo ani jedno slovo, že by měla být vděčná co pro ni máma udělala, protože to vypadá že to s ní matka neměla lehé.

katerina*
hodnocení

jde o to že matka nenávidí přítele a nenechává nás ani moc vídat..

hodnocení

0x

Doporučuju si pár těch jejích výstupů nahrát, třeba i tajně, pokud se to vyhrotí, bude se to hodit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]