Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVC + student

Od: sadad odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

od září 2015 jsem začal podnikat, stále jsem vedený jako student.

Chci se zeptat, zda mám nárok na nějaké úlevy ze zdravotního a socialního pojištění a do kdy?

Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rocco*
hodnocení

0x

Dobrý den, mám dojem, že když jste student a podnikáte tak zdravotní a ossz neplatíte, ale nechci šířit fámy. Dříve před xx lety jsem byl zaměstnaný a po práci podnikal na ŽL tak jsem nemusel platit zdravotní ani ossz. Dneska se, ale všechno min. 1x do roka mění, tak si to raději zjistěte přímo na úřadech.

hodnocení

0x

Je-li vám méně než 26let a studujete, zdravotní pojištění za vás platí stát. Sociální pojistné se za dobu studia neplatí vůbec (nepřihlásíte-li se k němu dobrovolně). Pokud jste ale začal při studiu podnikat, jedná se o tzv. vedlejší podnikatelskou činnost a tím pádem jste osvobozen v prvním roce podnikání od povinnosti hradit minimální zálohy na sociální pojištění. Pokud váš čistý roční zisk nepřesáhne 62.261 korun, není třeba nic doplácet a ani příští rok hradit zálohy. Je-li tato hranice překročena, je nutné pojištění doplatit a současně ze zisku vypočítat zálohy pro příští rok.Podobně je tomu i u zdravotního pojištění. V prvním roce podnikání ho vy, jako student-podnikatel neplatíte a výše pojistného se dále vypočítá ze skutečného zisku. Z něj se také odvozují zálohy pro další rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]