Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pokud je v darovací smluvě napsáno, že někdo daruje svému dítěti dům, ale pokud by se dárce k obdarovateli nechoval podle dobrých mravů, může si dárce vzít dům zpátky, jaké má potom obdarovatel právo s domem nakládat, pokud do něho vložil asi 300 000 kč, v dědické smlouvě ( která se týkala 1/4 majetku domu ) je napsáno, že druhý dědic se ho zříká, ale má právo v nouzi ho obývat po dobu nezbytně nutnou, obdarovatel není zanesen v katastru nemovistí jako věcné břemeno, v případě, že by obdarovatel chtěl dům prodat, může za těchto podmínek? V případě, když by dárce chtěl vrátit dar, jak s těmi penězi, které do toho obdarovatel vložil? ( na opravu domu ) A co ten, co má právo ho obývat po dobu nězbytně nutnou? Co v tomto případě znamená doba nezbytně nutná? Děkuji za odpověď
Není to dárce a obdarovatel ale dárce a odbarovaný.
Těch 300 000 v případě, že vymůže dům dárce zpět, je bezdůvodným obohacením dárce, příp. i škodou (ovšem podle toho, za jakých okolností se vrací předmět darování).
Nvm, co je 1/4 majetku domu, jestli to je 1/4 domu? Dědická smlouva zavazuje smluvní strany, nikoliv nabyvatele koupené nemovitosti, takže má vesměs smůlu.
Nezbytně nutná doba je co nejkratší, důležitější je formulace a výklad toho slova nouze. Já bych nouzí tvrdil hmotnou nouzi, která je tomu zřejmě nejblíž, která zakládá nárok na dávky sociální podpory v hmotné nouzi.
Jinak je to dost komplikovaný právní vztah, popisuju jen to, co jste napsal. Může to být tak, že některé okolnosti považujete za méně důležité, přesto jsou právně relevantní a tak moje odpověď může být nepřesná.
Ad. 2, nejde o bezdůvodné obohacení ale nepřikázané jednatelství podle ust. § 3006 občanského zákoníku, musí Vám nahradit účelně vynaložené náklady na zvelebení (zhodnocení) nemovitosti.
Především jde o to, jestli se to v případě, když jsou v darovací smlouvě podmínky, které jsem výše uvedla, může prodat, aby po té po nás nechtěli nějaké peníze z prodeje, protože mají ve smlouvě napsáno, že mohou v domě pobývat, a mají trvalé bydliště v domě. Ještě mě zajímá, pokud by jsme nechtěli, aby u nás měli trvalé bydliště, jak se to dělá? Myslím v případě, když se nechtějí přestěhovat. Když na úřadě podepíši, aby v domě bydleli, tak přeci jde, aby u mě nebydleli. Prosím jak?
Sana z vašeho dotazu mám velmi nepříjemný pocit, že opět jedni rodiče co darovali nemovitost potomkovi zůstanou na ulici .
Ne, chtějí se odstěhovat, proto se ptám, jestli to jde, nebudeme přeci opravovat něco, kam si jezdí někdo, kdo se toho nejdřív vzdá a pak se tam roztahuje, takže naše není vlastně nic. To by jste do toho museli vidět. Jde o to, že by jsme chtěli bydlet každý jinde. Tak se ptám, jestli to jde, když je to dar.
"Obdarovatel" = ten, kdo něco daruje = dárce. Příjemce daru = obdarovaný.
Po převodu daru na obdarovaného už dárce (obdarovatel) nemůže dar prodat.
Obdarovaný by měl dodržet podmínky stanovené dárcem.
Zahájí-li obdarovaný nějaké kroky k porušení závazku, může podle mne o dar přijít.
Obdarovaný dodržuje podmínky. Šlo mi o to jestli může obdarovaný dům prodat. Je to starý dům, rádi bychom si postavili vlastní, který se nebude muset pořád opravovat. Stojí nás to hodně peněz. Ze strany obdarovatele šlo to, aby se o dům nemusel starat, takže ho daroval s podmínkami. Obdarovaný podmínky splňuje, poskytl vše, co mohl, ale obdarovatelé ho ničí, na ničem se nepodílejí, platí jen poplatky sami za sebe, veškeré potřebné věci si musíme dělat na domě sami, protože je podle papírů náš, dokonce musíme dělat potřebné věci i pro obdarovatele ( např. zavést do kuchyně městskou vodu, jiné instalaterské práce, elektrikářské a pod.) , pokud to neuděláme, pořád nám to předhazují. Chodíme oba do práce a po práci nemáme čas ani náladu dělat spoustu jiných věci pro druhé. Kdyby jsme věděli, že to bude obnášet toto, dar bychom nepřijali. Nemohli jsme vědět, že se obdarovatelé nastěhují zpět ( protože na to mají nárok ve smlouvě ).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.