Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Letohrádek Hvězda(rozměry)?

Od: adameki odpovědí: 6 změna:

Dle dostupné literatury"Letohrádek Hvězda" v Praze na Bilé Hoře byl postaven v letech 1555-1556.Půdorys stavby je tvaru šesticípé "Davidové" hvězdy v kruhu s průměrem 60 stop(nebo 40 m.).To je vše co se o rozměrech stavby dočtete.

Potřeboval bych vědět: 1..Z jaké původní délkové míry se přetransformovál rozměr = 40 m.2.V případě,že platí rozměr= 60 stop,o jakou stopu se jedná?

Předem děkují za pochopení,radu a pomoc.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pravdomluvny*
hodnocení

0x

A není to náhodou průměr 40 metrů a poloměr 60 stop? To by pak už zhruba odpovídalo. Stopa bývala myslím tak kolem 30 cm.

adameki
hodnocení

Já nechci domněnky ale fakta!Kde se o tom co pišete mohu přesvědčít?Stopa jako delková míra v Rakousko byla zavedená koncem 19.století a nemůže byt délkovou mírou stavby..

pravdomluvny*

V několika zdrojích jsem našel, že p o l o m ě r kruhu v němž je šesticípý půdorys letohrádku postaven je 60stop. Netvrdím, že je to míra běžně používaná v době stavby. I když stopě předcházel podle tabulek starých délkových měr střevíc, což je přibližně totéž. Stopa se do popisů stavby mohla dostat až v době, kdy byla používána běžně a kdy někdo letohrádek změřil a popsal.

Historické jednotky např. zde:

labo.cz/...

adameki
hodnocení

Pokud je tomu tak a 1 stopa = O.3048m. to průměr kruhu = 120 stop= 36.576m. To ale je v rozporu s další informací,že průměr kruhu je roven 40m.V čem je ten rozpor?Kde se dá zjistít průměr v metrech?Letohrádek Hvězda je v Čechach a ne na Luně a snad ho někdo změřil i v metrech! Co vý na to?

hodnocení

0x

Zkuste na netu encyklopedii Wikipedie.

adameki
hodnocení

Zkoušel jsem ale ¨ve Wikipedii nic jiného než 60 stop a 40 m. jsem nenašel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]