Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístup ke svému domu od sousedů

Od: jijato* odpovědí: 4 změna:

Vlastníme starý domek, rozhodli jsme se ho opravit. Dřív než se pustíme do shánění povolení atd. potřebujeme vyřešit problém se sousedy. Domek totiž zadní stranou přímo dělí naše pozemky. Obáváme se, že nám sousedi neumožní přístup z jejich pozemku. Východiskem by bylo odkoupení části pozemku, ale to asi nebude možné. Doslechla jsem se, že je "zákon" o tom, že by nám měli zpřístupnit asi 1,5m abychom mohli domek opravit a i na pozdější údržbu.( snad i v případě požáru, aby byl volný přístup k domu pro hasiče) Poraďte, prosím, kde bych zjistila více. Případně jiná možná řešení.

Všem kteří radí na těchto stánkách velký dík. Vždy mi vaše rady pomohly.:)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

5x

nechce se mi hledat zákon, ale je to tak, musí umožnit vstup na pozemek pro provedení údržby, případné škody které mu způsobíte musíte uhradit, tak nějak to je. Je tam tuším cosi o rozsahu nezbytně nutném není tam stanoven žádný metr a půl. Jsem v podobné situaci a když jsem potřeboval opravit zeď tak mě soused, ač jinak dobrák od kosti který bonzuje na městském úřadě, pustil protože věděl že musí jako bych musel já jeho. A když jsem si dělal plot tak mě další soused taky pustil a ani nic nechtěl za pošlapanou trávu a dvě zničené okurky. S ním ale vycházíme, když jsou meruňky tak nám vždy koš nebo dva přes plot podá.

doplněno 07.09.09 15:54:

staré přísloví: nekupuj dům, kupuj souseda(y)

lidka*
hodnocení

3x

Zatím jsem našla toto vyjádření. Ještě vyhledám § 141 stavebního zákona a doplním. *klik*

Přístup na sousední pozemek, v případě, že mezi stavebníkem a vlastníkem sousedního pozemku nedošlo k dohodě, řeší ustanovení § 141 stavebního zákona. Podle tohoto ustanovení může stavební úřad uložit těm, kteří mají vlastnická nebo jiná věcná práva k sousedním pozemkům či stavbám na nich povinnost, aby umožnili provedení m. j. udržovacích prací ze svých pozemků či staveb. Tuto povinnost stavební úřad ukládá správním rozhodnutím.

Autor článku:Jan Krátký
doplněno 07.09.09 15:27:

Takže bude dobré nejprve se zkusit dohodnout. Pokud k dohodě nedojde, požádat stavební úřad o vydání správního rozhodnutí. Také by bylo možné dohodnout věcné břemeno, ale to by podle mého bylo zbytečně drahé (odměření části pozemku, případně úplata za zřízení břemene, vklad na katastr a nutné smlouvy). Ale pokud se sousedem promluvíte a doložíte mu, že by stejně o přístupu pro nutné opravy rozhodl stavební úřad, tak se spíš dohodnete sami. *placni*

§ 141 Opatření na sousedním pozemku nebo stavbě

(1) Pro vytvoření podmínek k provedení stavby nebo její změny, nutných zabezpečovacích prací, nezbytných úprav, udržovacích prací a k odstranění stavby nebo zařízení může stavební úřad uložit těm, kteří mají vlastnická nebo jiná věcná práva k sousedním pozemkům či stavbám na nich, aby umožnili provedení prací ze svých pozemků nebo staveb, pokud mezi zúčastněnými osobami nedošlo k dohodě. Účastníkem řízení je ten, v jehož prospěch má být povinnost uložena, a ten, z jehož pozemku nebo stavby mají být práce prováděny.
(2) Ten, v jehož prospěch byla povinnost podle odstavce 1 uložena, musí dbát, aby co nejméně rušil užívání sousedních pozemků nebo staveb a aby prováděnými pracemi nevznikly škody, kterým je možno zabránit. Po skončení prací je povinen uvést sousední pozemek nebo stavbu do předchozího stavu; nesplní-li tuto povinnost nebo nedojde k jiné dohodě, postupuje se podle obecných právních předpisů o náhradě škody.

dusatka*
hodnocení

3x

§127 odst. 3 obč. zák:

Vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.

hodnocení

2x

NIKDE není uvedeno, že je to 1,5 metrů. Ale musí Vám umožnit přístup na údržbu a opravu. Ale nikde není napsáno jak kdy a co se stane když neumožní. Je to na dohodě mezi sousedy. Pokud si na svém pozemku vysadím celoroční krásné kytičky, tak Vám umožním klidně vstup, když nebude ohroženo moje kvítí. To bude asi v zimě když mrzne. Ale to vy nemůžete dělat zednické práce.

Proto jsem uvedl takový zlý příklad, aby jste pochopil, že musí umožnit, ale jnení uvedeno jak.

Sousedi MUSÍ být kámoši.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]