Vazba může trvat v přípravném řízení a v řízení před soudem jen nezbytně nutnou dobu. Celková doba trvání vazby v trestním řízení nesmí přesáhnout a) jeden rok, je-li vedeno trestní stíhání pro přečin, b) dva roky, je-li vedeno trestní stíhání pro zločin, c) tři roky, je-li vedeno trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin, d) čtyři roky, je-li vedeno trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin, za který lze podle trestního zákona uložit výjimečný trest. Nejpozději každé tři měsíce od právní moci rozhodnutí o vzetí do vazby nebo právní moci jiného rozhodnutí o vazbě je v přípravném řízení soudce povinen rozhodnout na návrh státního zástupce o tom, zda se obviněný i nadále ponechává ve vazbě, nebo zda se z vazby propouští. Jinak musí být obviněný neprodleně propuštěn z vazby
V případě Ratha jde o vazbu tzv. koluzní, ve které je držen, aby nemohl pokračovat v trestné činnosti, ovlivňovat svědky atdatdatd...
Je tak dlouhá, jak je potřeba (dokud důvody jejího uvalení nepominou) - takže klidně až do soudu (rozsudku)... Pokud je dotyčný odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, délka vazby se započítává do trestu (např. rok vazby, rozsudek na pět let - odsouzený si odsedí jen čtyři - resp. o rok dříve může požádat o podmínečné propuštění)...
doplněno 05.11.12 21:49:
Omlouvám se za částečnou dezinformaci - Bruno2 odpověděl precizně...
záleží na tom, z jakého činu je obviněn a jaké jsou důvody vazby. nejsem expert na trestní právo, ale slyšel jsem o člověku, který ve vazbě strávil dva roky a poté nebyl odsouzen. . . přišel o firmu, rodinu, přátele. . .
doplněno 05.11.12 21:28:
hmmmmm. tak to by bylo na dlouhou diskusi. obávám se, že to je podobný případ jako jsem popsal nahoře. ovšem výsledek může, vzhledem k nezávislosti našich soudů, být i jiný.
Dlouho jak jen to je možné.Moje spolužáčka měla tátu 3 roky ve vazbě a to ještě 350km od domova.Nakonec ho odsoudily,z pětiletého trestu odseděl jen rok a čtvrt.Přičítájí se roky strávený ve vazbě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.