Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz. Mám 2letého syna a vrátila jsem se do zaměstnání. Nyní jsem se dozvěděla,že firma končí a v blízské budoucnosti bude moje místo zrušeno. Našla jsem si jinou práci s okamžitáým nástupem. Nechce se mi dávat výpověď, nedoť nechci pořijít o odstupné. Je možné v současném zaměstnání nahlásit návrat na mateřskjou dovolenou. S novým zaměstnavatelem uzavřít smlouvu a nastoupit do práce a čekat na konec pracovního poměru v současnén zaměstnání.Děkuji za odpověď Petra
Předpokládám tedy, že jste již byla na rodičovské dovolené, při které čerpáte rodičovský příspěvek, který nevyplácí zaměstnavatel, ale úřad práce(odbor pro sociální podporu) Je to tak? A teď k vaší otázce. Pro rok 2016 , pokud chcete pracovat platí toto: na mateřské dovolené nemůže žena pracovat pro svého původního zaměstnavatele na stejné pracovní pozici, ze které čerpá mateřskou. Pro stejného zaměstnavatele je možné během mateřské vykonávat jiné pracovní činnosti na základě jiné smlouvy nebo dohody. Což není váš případ. Pro práci pro jiného zaměstnavatele již žádná omezení nejsou.Pro jiného zaměstnavatele je možné pracovat na základě standardní pracovní smlouvy, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.Takže vrátit se na rodičovskou dovolenou lze, která ale skončí dovršením 3let věku dítěte. Nelze ji nijak prodloužit. Podle zákoníku práce, k čerpání rodičovské dovolené nepotřebujete souhlas zaměstnavatele. Stačí mu bez zbytečného odkladu oznámit tuto překážku v práci. Doufám, že ukončení prac.poměru u současného zaměstnavatele proběhne letos.Údajně v roce 2017 proběhnou nějaké změny, takže by už nemuselo platit, co jsem vám tu napsala
Úplně přesně :
Zákoník práce nebrání tomu, abyste uzavřela dva nebo i více pracovních poměrů současně – souběžně. Samozřejmě za předpokladu, že budete schopna řádně plnit své povinnosti ve všech svých pracovně-právních vztazích, tedy ve všech pracovních poměrech, které máte či mít budete. Práva a povinnosti z každého pracovního poměru se budou posuzovat zcela samostatně a pro oba pracovní poměry platí např. plná délka výpovědní doby, možnost rozvázat pracovní poměr jen ze zákonem stanovených důvodů, jakož i nárok na odstupné, pokud budou rozvázány z výpovědních důvodů zakládajících nárok na odstupné. V každém ze souběžných pracovních poměrů se též samostatně posuzuje nárok na dovolenou.lVzhedem k tomu, že MD a RD jsou překážkami v práci, nemůže po dobu jejich trvání zaměstnankyně vykonávat u dosavadního zaměstnavatele práci sjednanou se zaměstnavatelem v pracovní smlouvě. Zaměstnankyně může u svého zaměstnavatele vykonávat po dobu MD bez omezení jinou práci než byla sjednána v pracovní smlouvě. U jiného zaměstnavatele může vykonávat i stejnou práci, kterou má s prvním zaměstnavatelem sjednanou v pracovní smlouvě. V souvislosti se sjednáním souběžného zaměstnání u jiného zaměstnavatele nemá zaměstnankyně vůči dosavadnímu zaměstnavateli oznamovací povinnost. Za určitých okolností potřebuje k jeho výkonu souhlas zaměstnavatele. A to Dle § 304 odst. 1 zákoníku práce mohou zaměstnanci vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím souhlasem. Není rozhodující, jakou činnost zaměstnanec vykonává u svého zaměstnavatele, ale to, zda jde o výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele. Předmět činnosti zaměstnavatele je možné zjistit například z obchodního rejstříku či ze zřizovací listiny. Pokud druh práce, který zaměstnanec u dosavadního zaměstnavatele vykonával, není shodný s předmětem jeho činnosti, souhlas k výkonu práce není nutný. Totéž platí pro výkon práce jiného druhu než byla sjednána v pracovní smlouvě s dosavadním zaměstnavatelem.
Zaměstnavatele klidně můžete požádat o poskytnutí
další rodičovské dovolené, maximálně však do tří let věku dítěte.
(Nešlo by o návrat na mateřskou dovolenou.)
____
První odpověď není přesná ohledně omezení práce pro/zaměstnání u jiného zaměstnavatele. Ani v době čerpání RD nesmíte stávajícímu zaměstnavateli konkurovat. Působí-li nový zaměstnavatel ve stejné oblasti (to zjistíte v rejstříku) jako stávající zaměstnavatel, potřebujete před uzavřením nové smlouvy písemný souhlas stávajícího zaměstnavatele. Pozor, zaměstnavatel může předchozí souhlas i zrušit.
Já bych doporučila dát normálně výpověď (nebo požádat o rozvázání pracovního poměru dohodou) a nastoupit do nového zaměstnání. Snadno by se mohlo stát, že první zaměstnání skončí z důvodu, který nezakládá nárok na odstupné (pokud byste předem nezískala písemný souhlas). V takovém případě byste navíc – pokud by nové zaměstnání skončilo ve zkušební době – nemusela mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.