Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdravé děti ve školce

Od: brenda77* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

moje pěti a půl letá dcera chodí od září do školky do třídy s jednou holčičkou, která má přetrvávající kašel. Několikrát jsme ji viděla a slyšela jak kašle, navíc působí dost zanedbaně a zřejmě nemá ani hygienické návyky, jak vím od dcery(neumí si dát ruku před pusu, pořádně se vysmrkat atd.). Řešila jsem to s učitelkou, neb dcera od ní zřejmě kašel chytla a musela být doma, proč chodí do školky nemocné děti a upozornila jsem na konkrétní dítě, že přece není normální, aby mělo skoro půl roku kašel. Bylo mi učitelkou odpovězeno, že to matce dítěte říkaly, ale prý doma nekašle. Tak jsem se zepatala, jak to hodlají řešit a oni prý víc dělat nemůžou. Dále mi sdělily, že matka holčičku moc neoblíká, tak může být permanentně nastydlá. Šla jsem s tímto problémem za vedoucí školky, která mě vyslechla a souhlasila se mnou, že s matkou promluví. U sebe ve třídě má jejího bratra a ten mám zas od září rýmu, také to matce říkala a nic. I on chodí málo oblečený. A také ji to štve, že chodí nemocné děti do školky, ale že oni s tím moc dělat nemůžou. Sdělila jsem jí, jestli tam náhodou není i jiný problém, sociální, že mi ty děti přijdou zanedbané, podvyživené, možná ani doma netopí, žijí v bůhvíjakých podmínkách. Druhý den na to si mě zavolala, že se ptala učitelek, jestli ta holčička kašle a ony jí najednou řekly, že nekašle. Zázrakem se do druhého dne uzdravila. Vedoucí otočila, že není co řešit, že pro ni je podstatné, co jí řeknou učitelky. Že jsou děti zanedbané, o tom už žádná, že jim nikdo fyzicky neubližuje a to je dostačující, tím pádem matce nic říkat nebude.Zřejmě se s někým poradila nebo dostala strach, když jsem mluvila o Sociálce, jestli by to nakonec neměla řešit. No a tím je to vyřešeno. Najdenou je vše OK. Zameteno pod koberec, nikdo nic nevidí, nechce řešit. Bydlíme na malém městě, kde se každý zná, tak přece si nebude dělat problémy. Ale co když ty děti opravdu žijí v neutěšených podmínkách? Nedostanou pořádně najíst, k ničemu je matka nevede. Mě tohle není jedno, zvlášť, když má tak dlouho kašel. Může mít v sobě nějakého bacila nebo cokoliv a myslím, že by se s tím něco mělo dělat. Jde přece o zdraví těch nejmenších. Na koho se můžu obrátit a bude to k něčemu?

Děkuji za odpověď

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Už asi víte, že mám ve školce odučena několik desetiletí. Váš problém s kašlajícím dítětem byl, je a bude. Lékařka řekne:Dítě je vpořádku, jen trochu kašle a pošle ho do školky. Děti prostě kašlou a soplají. Ať si říkáme co chceme. Je to tak! *hej*Vůbec, ale vůbec se mi nelíbí, že učitelky, včetně té vedoucí, roztrušují nějaké řeči o rodině dětí. To se nedělá! Nevěřrte, že k vám budou za kamarádky! Zítra stejně pomluví i vás! Dají si dohromady pár pozorování vás, vaší holčičky a také některé její řeči zařadí do souvislosti. Byste se divila, jaký obraz vznikne! Pamatujte si, jsou to učitelky vaší holčičky, ne vaše kamarádky. Nesuďte, abyste nebyla souzena vy! Neřešte to, co stejně vyřešit nejde! Nebo si opravdu myslíte, že vybojujete vyřazení ze školky holčičku a chlapce, o kterých si myslíte, že jsou nemocní? Fakt si to myslíte?

Samozřejmě, racionální názor zasloužilé praktičky. Jo, Bohužel, je to stejné, jako měnit systém dospělých, když na ně něco leze, aby to neroznášeli v práci, v obchodě, v MHD atd., na ostatní. Prostě marný boj. Bojí se marodit, aby nepřišli o práci, pak ale postupně onemocní všichni a je to pořád dokola. To se nikdy nevyřeší. Mám dceru s předškolními dětmi a ty kašlou a smrkají celou zimu. To by dcera ani do práce chodit nemohla. Byla by víc doma, než v práci a brzy by ji vyhodili. Já mám díky tomu taky velký problém, protože jsem přecitlivělá na 3 druhy bakterií a všechno chytnu, takže děti k nám skoro celou zimu nesmí a nevidím je. Ale jiné řešení není. Když k nám dříve jezdily nakřapané, šla jsem z jedné nemoci do druhé, stále dokola, až jsem sotva nohy tahala. Myslím, že stejný případ rozhořčené matky, ktešrá usilovala o nápravu cizích dětí přes učitelky i sociálku, byl v cyklu Soudkyně Barbara.

plavest*
hodnocení

1x

Pokud by měly být děti vyloučené z předškolního vzdělávání proto, že žijív nepříznivých sociálních podmínkách, tak by některé školy, zejména na vesnicích měly poloprázdno.A dítě by tím pádem bylo potrestané za své rodiče.Učitelky i ředitelka udělaly a jistě dělají, co je v jejich moci, třeba tím, že dítě přioblečou, když jdou ven školkovými věcmi. Dále nemocnost předškolních dětí je taková, že kašel a rýma dávno není důvod pro to, aby děti zůstávaly doma.Zvlášť ,v této době, kdy většina rým bývá z alergie.Ale vy něco můžete - a to dojít na sociálku a za dětským lékařem s upozorněním ze zanedbávání dítěte.

mudrczmesta

Co to tady melete o vesnici a sociálních podmínkách? Žiji na vesnici, na Moravě., ale na rozdíl od řady měst, nemáme tu jediného "nepřizpůsobivého" a na rozdíl od městských kralikáren - neboli paneláků, tady žijeme v domech, štokáčích s udržovaným, sekaným trávníčkem. Pepíku, byl jsi poslední dobou někdy na průměrné vesnici s cca 1000+ obyvatel? To co píšete, může sedět, nejblíže, leda tak na vesnici někde na východě Ukrajiny.

plavest*

Jsem naprosto kompetentní tvrdit to, co tvrdím. A nepřízpusobiví nejsou jenom romové. A na té vesnici do 600 obyvatel jsem denně.I na Moravě.

mudrczmesta

"...nepříznivých sociálních podmínkách, tak by některé školy, zejména na vesnicích měly poloprázdno"

Nezlobte se.. ale vyhlašujete tvrdé soudy lidí, žijících na vesnici a nemáte na to, naprosto žádná relevantní čísla. Tohle se nedělá. Čísla buď poskytněte (například z ČSU) nebo se omluvte nebo alespoň mlčte.

jezevec*
hodnocení

1x

Bohužel je to přesně tak, jak píšeš. Existují idioti, kteří pošlou dítě do školy i s nemocí, jenom aby s ním nemuseli být doma a nepřišli o pár stovek z výplaty. Pro mnohé z nich ale těch pár stovek znamená strašně moc, takže je to takový začarovaný kruh. Ale ŕodiče, kteří jsou schopni poslat do školy zjevně nemocné dítě, by měli sami dostat minimálně choleru...

Je fakt, že škola s tím nic moc dělat nemůže...akorát to pak odnášejí nakažením ty zdravé děti...

brenda77*
hodnocení

U tohoto konkrétního případu je matka celý den doma, proto nedokážu pochopit tuto laxnost. Jde o zdraví a budoucnost jejích dětí. Bohužel, matka zřejmě bude lehce asociální a z toho pramení vše. Něco i naznačovala vedoucí. S tou holčičkou si děti moc nehrají, což není dobře a já se obávám, že bude do budoucna vyloučena z kolektivu. A hrozně mě to štve, že je to všem skoro jedno a kdo s tím něco málo může udělat, s matkou promluvit, to neudělá.

Já sama vím, co to je nastoupit do práce a mít nemocné dítě, jak se na Vás všichni tváří, že musí za Vás dělat. Doba je hnusná a matky jsou skoro odpad, alespoň ty, které chtějí ze svého potomka vychovat pokud možno silného jedince.

brenda77*
hodnocení

A bohužel většina učitelek jsou spíš hlídačky, alespoň v naší školce je tak max.1-2 co je to baví a mají svou práci skoro jako poslání. Odkroutit si své, žádná kreativita, žádný zájem. Děti nepochválí, jen kárají. Jasně, že všechny zlobí, nedělám si iluze, ale snad se občas i některému něco povede. Nikdy jsem neslyšela, že by řekly nějaké pozitivum, vše je špatně.

Nikdo nechce nikoho vyřadit, naopak, zase někdo něco špatně pochopil. Když matka neumí své děti socializovat a naučit je základním hygienickým návykům, což je tristní, zbyde tato práce na učitelky v MŠ a potom asi i na ZŠ. Matku jsem párkrát zahlédla i ty zanedbané děti a stačila jsem si utvořit letmý obraz. Nikdo nikomu nemusí nic extra vysvětlovat, sdělovat.

Ano, je spousta nemocí, ale když se na ně přijde, většina se dá řešit, nemusí to být zrovna plicní chlamydie. Ale mě kdyby dítě od podzima stále kašlalo, bylo by mi to divné.

pb®
hodnocení

0x

A víte že existují nemoci, které přestože přenosné mezi lidmi, lékaři je odmítají léčit? Co má takový člověk dělat? Já sama jsem pozitivní na plicní chlamydie, už skoro 2 roky tohle svinstvo kašlu na všechny okolo, i přes opakované testování vyšly pozitivně až po roce. Ví to můj praktický lékař, alergolog, na ORL, na rehabilitaci. Od každého jen no ono se to neléčí, pokud nejsou problémy. Když si zaplatím soukromého imunologa, který to léčí, budu nejspíš rok brát kombinaci antibiotik a stejně není zaručené, že vlezu to tramvaje a nechytím to znovu. A taky není zaručené, že to už dávno nemá rodina, takže by se museli nejspíš přeléčit všichni, i když nemají absolutně žádné příznaky. Tedy to že holčička neustále kašle, není možná zanedbání od rodičů, ale obraz dnešní moderní medicíny.

vse
hodnocení

0x

Hloupé učitelky,které nechtějí mít nepříjemnosti i když dítě trpí...Hlavně když ty megery mají klid a nemusí se moc namáhat.Co jiného dodat.Co zajít za tou matkou a říci jí to?Třeba je natvrdlá a moc jí to nedochází.

vse, promiňte, ale kdo je u vás hloupá a líná učitelka? Kdo je u vás megera?

plavest*

To je odpověď ,,na úrovni".Kde chybí argumenty, nastupuje agresivita.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]