Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování nemovitosti-postup

Od: michalbc® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den poradci.

Potřeboval bych vědět zda-li je správný postup při darování části nemovitosti rodiči:

advokát napíše darovací smlouvu a před notářem ověří podpisy.

s touto smlouvou zajdu na katastr nemovitostí a za 1000,- požádám o vklad.

v daňovém přiznání za rok 2016 v roce 2017 do konce ledna oba účastníci podají daňové přiznání z nemovitosti , kde bude změna v množství nemovitostí u kterých došlo mezi námi ke změně.

Je to správně, nebo je ještě nějaký další bod jako odhad nemovitosti, vyměření dědické daně finančním úřadem apod.?

Před deseti lety to tak totiž bylo a musel jsem platit 1% z odhadní ceny nemovitosti.

V příbuzenském vztahu jsem SYN.

Děkuji za odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Darovací smlouva je tak jednoduchá,že si ji můžete podle vzoru na webu napsat sám,podpisy ověří na poště za 30 kč/ks. V lednu 2017 podává nový majitel daňové přiznání,kde je uvedeno, že nemovitost získal darovací smlouvou od ... r.č... a FÚ už si to přelouská. Jde o bezúplatný dar v 1. skupině a nic nebudete platit.

napiště vnitřní poštou,udělám vám ji zadarmo

doplněno 12.01.16 14:48:

POZOR na návrh na vklad od 1.1.2015 existuje stanovený formulář,pokud použijete jakoukoliv jinou formu vkladu budete muset uhradit 1000 Kč ještě jednou- tedy aspoň v našem kraji.

wili

Chtěl bych se prosím zeptat,když jsem asi před 8 lety uzavřel u notáře závět s tím,že moje přítelkyně v případě mé smrti,bude mít doživotní právo bydlení/dožití/ v mém bytě,tak to jsem s tím měl jít ještě zapsat na katastr nemovitostí,děkuji.

pppp

ZAVĚŤ a VĚCNÉ BŘEMENO UŽÍVÁNÍ

Závěť je pořízení pro případ smrti. Do té doby závěť neplatí a nic nemění.

Věcné břemeno doživotního užívání Vaší nemovitosti Vaší přítulkyní můžete zřídit ještě za svého života, bude platit i po Vaší smrti.

miska2004*
13.09.16 16:07

1

uska*
hodnocení

1x

Michal - váš postup je naprosto správný,žádnou daň platit nebudete. Smlouvu i s břemenem jsem si psala sama, není to zas tak nepochopitelné.

doplněno 12.01.16 16:28:

Za věcné břemeno ve smlouvě např. dožití rodičů platit nikde nic nebudete. Jiné věcné břemeno, např. ČEZ povede přes váš pozemek jejich dráty, tak jednorázově dostanete za věcné břemeno od Čezu třeba 1000,- Kč. Tak to mám já.

jabraka*
hodnocení

1x

Já jsem daroval svoje nemovitosti dětem bez jakékoliv diskuze s advokáty.Jen to leze zbytečně do peněz.Smlouvu darovací sepíšete v pohodě,jen je potřeba si dát pozor,aby byl soupis čísel parcelních podle předpisů.Zapsáním do katastru je vše hotovo,Nový majitel přihlásí nemovitost k dani.

legito.cz/...

JABRAKA

doplněno 13.09.16 17:58:

Pokud vám tuto smlouvu sestaví právník,tak si připravte 3 - 5 K

hodnocení

0x

Rád bych se připojil k dotazu. A jak je to v případě, že by obdarovaným byla neteř?

doplněno 12.01.16 15:09: Kapka dík...

Strejc - neteř patří do II. daňové skupiny poplatníků (příbuzní v řadě pobočné ) a je tudíž též od daně darovací osvobozena.

stonek*
hodnocení

0x

Katastru se předkládá návrh na vklad, ktery popisuje co chceme změnit a proč - odkazuje na tu smlouvu. Ověřeně podepsat dokumenty bývá možné i na poště nebo obecním úřadě. S tou jednoduchostí darovací smlouvy, jejíž předmětem bude pouze část nemovitostí a dost pravděpodobně bude obsahovat věcné břemeno užívání bych si tak jistý nebyl. Přecijen je lepší když to má správnou formu hned napoprví a někdo se za tu správnost zaručí.

jenda2*
hodnocení

0x

Nejsem si jistý, jestli je darování nejlepší způsob pro případné budoucí spory. Před deseti lety jsem byl obdarován rodiči rodinným domkem. Musel jsem zajistit ocenění nemovistosti, po radě právníka byla sepsána darovací smlouva a sepsána inominátní smlouva o zřízení práva užívání nemovitosti, kde byla ujednáno, že si budou hradit spotřebované energie a na oplátku já nezatížím budobu věcným břemenem nebo zástavou. Bratrovi jsem jako kompenzaci poslal několik set tisíc Kč jako vyrovnání. Původně chtěli rodiče, abych dal bratrovi milion, což jsm odmítl. Jako bych něco tušil. Otec absolutně nebere v úvahu náklady na otop domu. Původní 40 let starý kotel v žádném případě nehodlá vyměnit, což jsem chtěl udělat na své náklady. Starý kotel spotřebuje za 1 hodinu i 1,5m3 plynu za hodinu, výstupní teplota vody z kotle nepřesáhne 46°C a v místnostech je nejvýše 20°C. Kotel jede 24 hod. několik měsíců v kuse. Jako bonus přešli k Bohemiaenergy, i když jsem si vyjednal jiného dodavatele při stávající spotřebě o 11000 Kč levnějšího. Měsíční platba za plyn je 4200,-, cena za 1m3 je 14 Kč a spotřeba plynu je 24 m3/ 24 hod. Někdy i větší. Skutečnou teplotu na radiátorech však díky svépomocnému budování topení mají 31 °C, a to od poloviny radiátoru. Jinak řečeno katastrofa. Cokoli bych chtěl na domě změnit, tak jen přes jeho mrtvolu. Dům je můj jen jako a po upozornění na absolutní neekonomičnost domu šel k soudu, abych dům vrátil. Peníze odeslané bratrovi jsou prý pryč za umožnění bydlení. Já sám topím jen ve 2 místnostech ze 4, denní spotřebu elektřiny jsem snížil na 3 kW, oni mají dalších 14 kW každý den. Přesto platím 1/2 nákladů. Nepiju, nekouřím, každý den přijíždím ze zaměstnání kolem 17:30 hod. a snažím se aby byl klid. I tak v domě dle nich nic nědělám a když něco chci udělat, tak jen jak řeknou, vymyslí a rozhodnou.

Je tedy obdarování dar nebo trest?

hodnocení

Děkuji za odpovědi Všem.

Jen jste tady nakousli věcné břemeno.

Pokud si vybavuji, v případě, že je ve smlouvě zapsáno, tak se někde za toto platí? Katastr?, nebo finančák?, jak to je tedy dnes?

věcné břemenu může být uvedeno v darovací smlouvě a potom se neplatí, pokud to budete dávat jako "vklad" věcného břemene samostatně tak platíte KÚ 1000 Kč

pokud tím myslíte břemeno směřované na vás- tedy např.užívání rodičů do jejich smrti. Pokud by to bylo věcné břemeno někoho jiného - jak je napři. uvedeno ČEZU,platí vám někdo jiný - ale poplatek KÚ je stejný

yvab
hodnocení

0x

Věcné břemeno v katastru není to samé, jako v darovací smlouvě. U toho prvního přechází na další vlastníky. U toho druhého ne. Takže rodiče klidně mohou zůstat na ulici.

Takže určitě vklad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]