Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občanský průkaz 2016

Od: fortschritt odpovědí: 6 změna:

Mám docela zásadní problém. Dnes jsem zjístiol, že mám propadlý občanský průkaz 3,5 roku... Přečetl jsem si, že mi hrozí pokuta až 15 000 Kč... stalo se to někomu? už jsem vše napravil a objednal se... mám v plánu vše přiznat a sklopit oči..

Ikdyž když semnou tolikrát vyj..bal stát, tak mám i takové mušky říct...Sorry, občanku mi vzali cigoši a nemám...

Promoralisty: kázání nechci...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Žádné lhaní! Vezměte si občanku a zajděte tam, kde ve vašem městě nové občanky dělají. Nic jiného nepotřebujete. Odsedíte si frontu na několik minut. Paní u okýnka si vás vyfotí a vybere fotku, která se vám bude líbit a řekne vám, že za měsíc bude nová občanka hotová. ;) Nic jí nevysvětlujte, šetřete slovy. Odpovídejte ano nebo ne. Nic se nestane a za měsíc budete mít nový průkaz v ruce.

hodnocení

1x

Lhaní Vám nepomůže, jen si ještě přitížíte. Občanka, jak víte, má platnost. Pokud Vám ji "cikáni ukradli" ještě za její platnosti, proč jste to tedy nenahlásil hned, ale až za 3,5 roku? Čím jste se po tu dobu prokazoval?

Pokud Vám ji ukradli třeba včera, jak to, že ji máte tak dlouho propadlou? Tohle budou otázky úředníka. Protože ten o platnosti Vaší občanky ví.

Takže tohle není kázání, ale rada, jak použít zdravý rozum, a tuto výmluvu neříkat. Spíš bych se kála.

Jinak - neslyšela jsem nikdy, že by někomu za propadlou občanku skutečně udělili tak vysokou pokutu. Možná pár stovek, pro výstrahu, ale 15.000 Vám určitě nevezmou.

Jak je možné, že to bylo tak dlouho? Používá se /kromě kontrol policií/, třeba hlavně na poště, když dostanete doporučený dopis. To jste skutečně tak dlouho nic neprokazoval?

Jinak, když se nudím /nejčastěji u doktora v čekárně/, vyndám si doklady a prohlédnu si je. A pak vím, že mám ještě rok či dva času. Občas na ně také koukněte. Co třeba řidičák? V pořádku? I ten může propadnout. Jaga.

hodnocení

1x

Za podobné situace jsem dostal formální pokutu 100 Kč a ještě se mi úřednice velmi omlouvala, že mi musí uložit "aspoň něco", protože to má nařízené. Patnáct litrů fakt asi nedostaneš :)

albatros498022*
hodnocení

0x

Odcizení OP jste povinen nahlásit bezprostředně, tedy to opravdu nepomůže, evidence OP pochopitelně má datum platnosti OP.

mytrix*
hodnocení

0x

a) stát má evidenci platnosti OP, lhát nemá smysl

b) to zda vám bude udělena pokuta záleží čistě na úředníkovi; může to nechat být tak nebo vám může určit pokutu, ale bývá to většinou do 500 max

buss
hodnocení

0x

Nechcete kázání - nepište, jděte na úřad a nechte vystavit novou. Co vám kde kdo a zda uloží zde nikdo nevíí, že?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]