Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím Vás poraďte mi v následujícím. Jsem na mateřské dovolené, synovi je 15 měsíců, mateřskou jsem si naplánovala pobírat tři roky. Nyní jsem dostala nabídku pracovat - noční na pohotovosti, 2 x do týdne. Nechali na mně, jakou smlouvu/dohodu podepíšu. Samozřejmě chci tu nejpříhodnější smlouvu pro mne. Poradíte mi? Děkuji. Šárka
Mateřská dovolená trvá zpravidla 28 týdnů,
po ní následuje dovolená rodičovská
a nyní pobíráte rodičovský příspěvek.
Uzavřete-li pracovní smlouvu na dobu (ne)určitou se zkráceným úvazkem, budete mít nárok na dovolenou,
budete nemocensky pojištěna, což by se mohlo hodit, pokud byste časem uvažovala o dalším dítěti.
Další možnosti jsou dohoda o pracovní činnosti (DPČ) a dohoda o provedení práce (DPP).
Z DPP s odměnou do 10.000 byste neodváděla sociální ani zdravotní pojištění. Doba se nezapočte do odpracovaných let, nejste nemocensky pojištěna a není nárok na dovolenou.
Z DPČ se odvádí sociální i zdravotní pojištění od odměny 2.500 Kč. Doba se započte, jste nemocensky pojištěna a nemáte nárok na dovolenou.
Při práci na DPP a DPČ není nárok na příplatky za práci v noci, o víkendu ani za svátky, neproplácejí se svátky, během nichž nepracujete. V případě DPČ lze – pokud se dohodnete se zaměstnavatelem – příplatky i dovolenou sjednat.
Podle mne je pro zaměstnance nejlepší pracovní smlouva na dobu neurčitou.
____
Jste-li zaměstnána a působí-li nový zaměstnavatel ve stejné oblasti (zjistíte v rejstříku) jako zaměstnavatel, u něhož čerpáte RD, potřebujete před uzavřením smlouvy písemný souhlas svého zaměstnavatele. V opačném případě nemusíte zaměstnavatele o dalším zaměstnání informovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.