Mohou se slupky z brambor nalepit na střeva?

Od: Datum: 11.01.16 10:46 odpovědí: 24 změna: 14.01.16 16:22

Slyšela jsem od lidí, starších pacientů v nemocnici, že slupky z rajčat a brambor se mohou nalepit na střeva.

Není to hloupost?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 11.01.16 10:49
avatar

Dobrý den, to myslíte jako trvale? V těle dochází k rozkladu, tak jednou vyjdou.

Zdravím!

doplněno 11.01.16 11:09:

strakatypes - ano, a také pecky z třešní .

Ohodnoceno: 0x
 
Od: strakatypes
Datum: 11.01.16 11:08

Nám jako dětem zase říkali, že když spolkneme žvýkačku, tak nám ve střevech zůstane deset let.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.16 11:15
avatar

Já zase slyšela, že slupky z rajčat a z papriky. A je to pěkná blbost! Za život jsem snědla tuny zeleniny a nikdy se mi nic nepřilepilo. Vůbec nikdy!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ju®
Datum: 11.01.16 11:55

slupky ze zeleniny nejsou obecně nebezpečné - podle internisty jsou nebezpečím celé kousky syrového česneku, když jej někdo křoupe jako jablko, česnek vždy rozetřít pokud je použit syrový nebo tepelně upravit, nevím co je na tom pravdy, ale česnek se údajě přilepí na klky v tlustém střevě a působé destruktivně - hlavně u starších osob...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: strakatypes
Datum: 11.01.16 12:32

Díky za upozornění. Ten česnek je zajímavý, vlastně rozežírá, leptá tkáň. Ale když už je natrávený žaludečními šťávami? Budu lépe kousat, nebo jak píšete, trochu ho rozetřít. Někde jsem četla, že se může celý stroužek spolknout, aby nesmrdělo z pusy, tak to byla špatná rada, co na to trávicí ústrojí.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: paw®
Datum: 11.01.16 11:57
Asi to byt pravda muze, ale jen u specifickych pacientu - dlouhych lezaku. Pokud neni pohyb, tak peristaltika muze fungovat dost jinak. A kdovi jak ty svaly pak ochabnou.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: cechacekvzite
Datum: 11.01.16 12:25
Pokud nejsou brambory zelené, neb naklíčené, případně postříkané pro lepší vzled, neb výdrž, dále slupky obsahují Solamin v menším množství neškodí, u starších osob je trochu problém střeva jsou náchylnější na různé potraviny nejenom na bramborové šlupky
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.16 12:30

Já když pojídám v létě rajčata tak je normálně vytento,,,vidím je

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.16 13:08
avatar
Jo, to jsme na tom úplně stejně.
A slupky od brambor nejím. Proč taky. Naopak, když někoho vidím jak slupne bramboru ve slupce, je mi všelijak.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.16 13:11

jenyk. Tak to u nás by ses nenaobědval. Jíme i ty slupky u brambor *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dota
Datum: 11.01.16 13:20

Slyšel jsem o jednom, co jedl vajíčka natvrdo i se skořápkou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 11.01.16 17:27
avatar

Tak s těma skořápkama z vajíček, bych až tak nelaškovala, aby se neozval slepák, ten umí udělat paseku i ze zrníčka kmínu...*stop* a pak už jen pod kudlu. - pt

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.16 21:15
avatar

Když má slepák vyoperovaný,tak může klidně jíst i skořápky,ostatně jestli je pravda,co kdysi o Vladimíru Menšíkovi vyprávěl pan Postránecký,tak ten prý křoupal i žárovky.Akorát,když s tím začal mít zdravotní problémy,musel doktorům slíbit,že už s tím přestane.Slíbil,že pro začátek přestane křoupat 100W žárovky,které jsou moc silné a bude konzumovat jenom 15-ky,maximálně 25W.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.16 10:55
avatar

Ale to poslední se stane jen jednou za řivot.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.01.16 17:31
avatar

Patrně byl sám tak trochu "natvrdo.."! *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.16 13:22
avatar

Jenyku a co americké brambory? Ty se přece také konzumují se slupkou a v restauracích je o ně pořád zájem.

My občas děláme tzv. "pečínky". Malé brambory i se slupkou omýt dobře tvrdým kartáčkem, vykrájet očka, rozpůlit. Tím řezem položit na vymaštěný plech, pozvolna péct v troubě. Ke konci pečení, když jsou na řezu krásně červenohnědé, chvíli je obrátit těmi zadečky na plech. Aby se propekly po obou stranách. Do mísy připravit kus másla, prolisovaný česnek /hodně/, do toho vysypat hotové pečínky, posolit, promíchat. Máslo se tím teplem rozpustí. Je to dobrota, manžel k tomu pije mléko, já ne.

A střeva mi zatím nedávají najevo, že by se jim ty slupky nelíbily. I když je fakt, že tohle jídlo máme tak nanejvýš 4 x do roka. Jaga.


doplněno 11.01.16 13:25:

A ty skořápky z vajec. Slyšela jsem, že je to pro člověka bohatý zdroj vápníku. Domácí vejce dobře omýt, skořápky pak osušit, rozemlít na jemný prášek v mixéru či kafemlýnku a jak pojídat. Nezkoušela jsem - možná to je vážně prospěšné, ale nemusím mít opravdu všechno. A své slípky o skořápky ošidit nechci. *smich*

Ohodnoceno: 3x
 
Od: strakatypes
Datum: 11.01.16 13:43

Babko Jago, za války, když byla nouze o kvalitní jídlo, tak jsem slyšela příběh, že opravdu ty skořápky mleli a dětem přidávali do jídla, aby měly v těle vápník. Dnes již slípky šidit nemusíte. Díky za recept.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.16 17:17
avatar

Tak na ty skořápky mám trik. Schválně to doma zkuste, nic za to nedáte. Já to znám už skoro třicet let. Umejete pořádně vajíčko, vymačkáte citron a vajíčko dáte do sklenice která je tak akorát a zalijete šťávou z citronu, aby bylo potopené, přikryjete, aby do toho přes noc nic nenapadalo, nebo vevlezla nějaká muška. Ráno budete mít vajíčko jenom v tom "koženém" obalu a všechen vápník se rozpustí do toho citronu. To se vypije. A děkuji, že jste o tom tady začaly mluvit, protože já už to dlouho nedělala, zapomněla jsem na to. A tak si zase udělám kůru. :)


doplněno 11.01.16 17:28:

A zapomněla jsem odpovědět. Slupky se nikam nenalepí, ale jsou nestravitelné. Teda slupky z vařených brambor, nebo rajčat, a papriky. Rajačata a papriky ať vařená , nebo syrová, nebo pečená, je to jedno. Slupka se nestráví. Ale na druhou stranu je to potřebné pro takzavané "prometení" střev. Projdou trávicím traktem a nabalí na sebe jiné zbytečnosti. Takže za normálních okolností jsou spíše zdraví prospěšné. Ale je fakt, že někteří jedinci mají problém a slupky jim vadí. proto se také doporučuje v tom případě rajče spařit a oloupat. A dělá se to tak i při tepelné úpravě když jde o nějakou hostinu, protože slupky z rajčat jsou pak v jídle nevzhledné. Sama pro sebe si doma rajské, ani papriky neloupu. Nikdy se mi samozřejmě nic nikam nepřilepilo. Pokud nastrouháte brambory syrové i se slupkou, tak tu slupku strávíte.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.16 18:31
avatar

Tak na americký brambory si dávám v hospodě vytříbený pozor.

Nikomu neberu co si dává k jídlu. Je to jeho věc. Ale brambory musím mít bez slupky. Přes to nejede vlak.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.16 20:57
avatar

Naši předkové byli fiškusové.
Jednou za týden si dali zelí. Vařené nebo syrové, kysané, zkrátka zelí.
A nic vám tak nevyrajbuje žaludek jako kysané selí a stačí jedna lžíce.
Bohatý zdroj nejen vitaminu C ale i důkladné vyčištění střev. Kdo má zácpu ví že to mu pomůže.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: xaver
Datum: 11.01.16 21:15

Nesrandujte...

Ne na střeva, ale na stěnu žaludku. Mohu vám sdělit, že je to bolest břicha dost krutá a pomohla mně jedlá soda.Mně se to přihodilo po salátu, ale zatím jen jednou, proto radím, pořádně rozžvýkat !

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ju®
Datum: 14.01.16 10:45

Zelí nejlépe kysané - vláknina - navazuje na sebe škodliviny v trávícím traktu a je bohaté na vitamíny a enzymy prospěšné tělu...nadýmavé...zdravé - ne nadarmo se říkavalo erteple a zelé živobití celé...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 14.01.16 16:17

V medicině je známý pojem "pomerančový ileus", tedy neprůchodnost střeva způsobenou ulpěním mj. špatně rozžvýkaných tuhých slupek z jednotlivých měsíčitých segmentů citrusových plodů, což může být problém lidí se špatným chrupem. Víc, nebo lépe řečeno všechno, vědí lékaři, toto je pouze laický drb.

Viz např. http://ose.zshk.cz/vyuka/lekarske-diagnozy.aspx?id=43

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.16 16:22
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.