Nejste přihlášen/a.
Slyšela jsem od lidí, starších pacientů v nemocnici, že slupky z rajčat a brambor se mohou nalepit na střeva.
Není to hloupost?
Dobrý den, to myslíte jako trvale? V těle dochází k rozkladu, tak jednou vyjdou.
Zdravím!
doplněno 11.01.16 11:09:strakatypes - ano, a také pecky z třešní .
slupky ze zeleniny nejsou obecně nebezpečné - podle internisty jsou nebezpečím celé kousky syrového česneku, když jej někdo křoupe jako jablko, česnek vždy rozetřít pokud je použit syrový nebo tepelně upravit, nevím co je na tom pravdy, ale česnek se údajě přilepí na klky v tlustém střevě a působé destruktivně - hlavně u starších osob...
Díky za upozornění. Ten česnek je zajímavý, vlastně rozežírá, leptá tkáň. Ale když už je natrávený žaludečními šťávami? Budu lépe kousat, nebo jak píšete, trochu ho rozetřít. Někde jsem četla, že se může celý stroužek spolknout, aby nesmrdělo z pusy, tak to byla špatná rada, co na to trávicí ústrojí.
Jenyku a co americké brambory? Ty se přece také konzumují se slupkou a v restauracích je o ně pořád zájem.
My občas děláme tzv. "pečínky". Malé brambory i se slupkou omýt dobře tvrdým kartáčkem, vykrájet očka, rozpůlit. Tím řezem položit na vymaštěný plech, pozvolna péct v troubě. Ke konci pečení, když jsou na řezu krásně červenohnědé, chvíli je obrátit těmi zadečky na plech. Aby se propekly po obou stranách. Do mísy připravit kus másla, prolisovaný česnek /hodně/, do toho vysypat hotové pečínky, posolit, promíchat. Máslo se tím teplem rozpustí. Je to dobrota, manžel k tomu pije mléko, já ne.
A střeva mi zatím nedávají najevo, že by se jim ty slupky nelíbily. I když je fakt, že tohle jídlo máme tak nanejvýš 4 x do roka. Jaga.
A ty skořápky z vajec. Slyšela jsem, že je to pro člověka bohatý zdroj vápníku. Domácí vejce dobře omýt, skořápky pak osušit, rozemlít na jemný prášek v mixéru či kafemlýnku a jak pojídat. Nezkoušela jsem - možná to je vážně prospěšné, ale nemusím mít opravdu všechno. A své slípky o skořápky ošidit nechci.
Babko Jago, za války, když byla nouze o kvalitní jídlo, tak jsem slyšela příběh, že opravdu ty skořápky mleli a dětem přidávali do jídla, aby měly v těle vápník. Dnes již slípky šidit nemusíte. Díky za recept.
Tak na ty skořápky mám trik. Schválně to doma zkuste, nic za to nedáte. Já to znám už skoro třicet let. Umejete pořádně vajíčko, vymačkáte citron a vajíčko dáte do sklenice která je tak akorát a zalijete šťávou z citronu, aby bylo potopené, přikryjete, aby do toho přes noc nic nenapadalo, nebo vevlezla nějaká muška. Ráno budete mít vajíčko jenom v tom "koženém" obalu a všechen vápník se rozpustí do toho citronu. To se vypije. A děkuji, že jste o tom tady začaly mluvit, protože já už to dlouho nedělala, zapomněla jsem na to. A tak si zase udělám kůru.
A zapomněla jsem odpovědět. Slupky se nikam nenalepí, ale jsou nestravitelné. Teda slupky z vařených brambor, nebo rajčat, a papriky. Rajačata a papriky ať vařená , nebo syrová, nebo pečená, je to jedno. Slupka se nestráví. Ale na druhou stranu je to potřebné pro takzavané "prometení" střev. Projdou trávicím traktem a nabalí na sebe jiné zbytečnosti. Takže za normálních okolností jsou spíše zdraví prospěšné. Ale je fakt, že někteří jedinci mají problém a slupky jim vadí. proto se také doporučuje v tom případě rajče spařit a oloupat. A dělá se to tak i při tepelné úpravě když jde o nějakou hostinu, protože slupky z rajčat jsou pak v jídle nevzhledné. Sama pro sebe si doma rajské, ani papriky neloupu. Nikdy se mi samozřejmě nic nikam nepřilepilo. Pokud nastrouháte brambory syrové i se slupkou, tak tu slupku strávíte.
Tak na americký brambory si dávám v hospodě vytříbený pozor.
Nikomu neberu co si dává k jídlu. Je to jeho věc. Ale brambory musím mít bez slupky. Přes to nejede vlak.
Tak s těma skořápkama z vajíček, bych až tak nelaškovala, aby se neozval slepák, ten umí udělat paseku i ze zrníčka kmínu... a pak už jen pod kudlu. - pt
Když má slepák vyoperovaný,tak může klidně jíst i skořápky,ostatně jestli je pravda,co kdysi o Vladimíru Menšíkovi vyprávěl pan Postránecký,tak ten prý křoupal i žárovky.Akorát,když s tím začal mít zdravotní problémy,musel doktorům slíbit,že už s tím přestane.Slíbil,že pro začátek přestane křoupat 100W žárovky,které jsou moc silné a bude konzumovat jenom 15-ky,maximálně 25W.
Naši předkové byli fiškusové.
Jednou za týden si dali zelí. Vařené nebo syrové, kysané, zkrátka zelí.
A nic vám tak nevyrajbuje žaludek jako kysané selí a stačí jedna lžíce.
Bohatý zdroj nejen vitaminu C ale i důkladné vyčištění střev. Kdo má zácpu ví že to mu pomůže.
Nesrandujte...
Ne na střeva, ale na stěnu žaludku. Mohu vám sdělit, že je to bolest břicha dost krutá a pomohla mně jedlá soda.Mně se to přihodilo po salátu, ale zatím jen jednou, proto radím, pořádně rozžvýkat !
V medicině je známý pojem "pomerančový ileus", tedy neprůchodnost střeva způsobenou ulpěním mj. špatně rozžvýkaných tuhých slupek z jednotlivých měsíčitých segmentů citrusových plodů, což může být problém lidí se špatným chrupem. Víc, nebo lépe řečeno všechno, vědí lékaři, toto je pouze laický drb.
Viz např. ose.zshk.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.