Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zneužití bezkontaktní karty

Od: opytekeja odpovědí: 10 změna:

Dnes skoro každá banky vydává bezkontaktní platební karty. Bohužel u řady bank je její vydání doslova povinné. (Air bank, Poštovní spořitelna, ZUNO, Equabank atd.)
Jen některé banky umožňují bezkontaktní funkci vypnout.Př: Česká spořitelna nebo si vybrat jinou, která má funkci vypnutou u GE- MOney bank, Raiffeisenbank či zcela kartu banka nevydává a to třeba skoro Sberbank.

Pokud se ptám na infolinkách řady bank (České spořitelny, ČSOB-Poštovní spořitelny, Air bank), tak všichni jednotně tvrdí, že pokud tuto kartu někdo odcizí a stihne do zablokování karty zneužít bezkontaktní placení bez zadání PIN, tak prý tuto ztrátu klientovi nahradí.

Bohužel nejde nastavit u žádné banky, mimo Air bank( zde neplatí pro offline platby) denní limit bezkontaktních plateb. Pouze je stanoven limit 500 Kč na jednu transakci, ale nikde není stanoveno a bankou zveřejněno, kolik takových plateb do 499 Kč lze za den provést.

Zajímal by mě váš názor na bezpečnost bezkontaktních plateb?

Platili jste zasebou opakovaně do částky 500 Kč bezkontaktně a vyzval vás systém zadat PIN? ( u jaké to bylo banky)

Zneužil vám někdo bezkont. kartu a jak se k tomu vaše banka postavila? ( uhradila škodu)

Odmítl někdo u své banky bezkontaktní kartu?

Vůbec nechápu proč jediná Air bank umožní klientovi si sám navolit denní limit transakcí a jiné banky nikoliv.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

opytekeja
hodnocení

Já osobně mám raději vydanou klasickou akrtu VISA ELECTRON - nekontaktní a jsem splně spokojen.

Co ještě vím, že pokud platíte kartou VISA Classic KB, tak každá zasebou 6-bezkontaktní platba ( v jakékoliv částce) si vyžádá PIn na terminálu s označením - VLOŽ ČIP nebo magnet.

iv®
hodnocení

0x
Jsem u Unikreditbank a mam rovnez moznost nastaveni denniho limitu.

frame*
hodnocení

0x

Nedávno jsem četl, že denní limit bezkontaktních plateb u AirBank je 2000 kč, což se rovná částce, kterou Vám proplatí v případě zneužití. Zda to mý jen AB nebo i jiné banky netuším.

x®

Limity mohou být větší. Limity si můžete upravovat směrem dolů i nahoru sám. Základní limit je 5 000 Kč.

Případnou ztrátu nebo odcizení karty musíte ihned nahlásit. Kdyby někdo v takovém případě vaši kartu zneužil a zaplatil s ní bezkontaktně a bez zadání PIN, banka mu hodnotu těchto plateb vrátí.

Mně bezkontaktní karta vyhovuje. Platba je mnohem rychlejší, než vytahovat peníze a uklízet a přepočítávat vrácené peníze. PIN je občas vyžadován i při malé platbě. Dokonce občas bezkontaktní platba neproběhla a musel jsem kartu vložit do terminálu a zadat PIN i na malou částku (69 Kč).

stirecek*
hodnocení

0x

a o co jde? Pokud to banka vrátí, o nic nikdo nepřijde. Mimo jiné, každá bezkontaktní karta se dá upravit na kontaktní.

hodnocení

0x

AirBank...

a) Kartu stejně jako další cenné věci si střežím jako oko v hlavě, takže pokud by došlo k zenužití, tak jen mou vlastní blbostí. Obecně lze říci, že se toho nebojím.

b) Jednou se mi stalo, že jsem platil asi 3x po sobě a při té poslední platbě to chtělo PIN.

c) Ne.

d) Ne.

e) Protože i banku můžete mít rádi...:)

doplněno 10.01.16 20:03:

to 3x po sobě bylo v rozmezí cca 2 hodin... jinak kartou platím prakticky každý den a pin nezadávám, pokud je to do 500,-

fidonet*
hodnocení

0x

Bezkontaktní kartou platím do 500.- včetně více než rok a NIKDY jsem při platbě do 500.- nezadával PIN. Kartu používám cca 3x týdně. ( česká spořka)

vanilka81*
hodnocení

0x

No, vím, že na toto se neptáte, ale mne se stalo, že mi v obchodě strhli jednu platbu 2krát. Zjistila jsem to tento víkend, když jsem prohlížela historii svého účtu, tak to budu zítra řešit. Jsem zvědavá, jak pořídím.

sucker*

taky se mi to stalo, že mi v hospodě strhli platbu 2x, aniž bych to věděl... Ale druhý den mi druhou platbu vrátili, nevím jestli to hlídá hospoda nebo Equa bank... ale byl jsem dost překvapený

nikdo*
hodnocení

0x
Jsem možná trochu paranoidní, ale nechtěl jsem bezkontaktní kartu, (mám MBank), a bez problémů mi dali klasickou-čipovou, přestože normálně dávají bezkontaktní. Musel jsem o ni požádat, ale šlo to.
S ostatním zkušenost nemám, ale nechci riskovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]