Nejste přihlášen/a.
Ahoj,jsme Pražáci (ale normální,žádní nafrnění ).Máme nabídku na koupi chalupy poblíž Vidnavy. Příp.bychom tam trávili část roku,pracujeme na volné noze,můžeme i odtamtud. Vy,kdo bydlíte v této oblasti:jak se vám tam žije?
A vy,kdo jste se sem přistěhovali.co vás tu příjemně a nepříjemně překvapilo? Jací jsou tam lidé? .-) Dík za tipy a názory a zdravím na Jesenicko.
Divný příspěvek kde už se jeden druhého bojí...a druhý naznačuje že ho nemá rád...Už jen z textu je vidět "strach" a "nenávist"...
Nechápu proč dotazující uvvádí že je pražák a ještě k tomu není nafrněný už to je špatný začátek jen v textu...Hergot tak napíšu chci koupit chalupu tam a tam mužete mi poradit.Přeci je jedno jestli je někdo z Prahy,Berlina,Tokia nebo Talinu.Pokud je někdo idiot je to uplně jedno odkud je.
A opačná odpověd od opovídajícího že už ho někoho nebudu mít rád ! jen proto že je z Prahy ani nemá cenu komentovat.
Hergot jsme jeden národ.Proč nedržíme spolu.To mi dokáže vytočit po ránu ty plky typu "já jsem odsud" "Ty jsi odtamtud proto Tě nebudu mít rád"
Znám Vidnavu a okolí jako turista, spíše z Polské strany. Je to krásný, bohem zapomenutý kraj. Ani teplo, ani zima, je to daleko od Pradědu.Za zábavou musíte dojíždět, ale pokud si vystačíte s krásnou přírodou, není co řešit. Abyste se sžili s místními, tak zapřít, že jste z Prahy. I když pražáka je poznat, jen co otevře pusu. Zažila jsem to, když švagrová nemohla objednávat v restauraci či jít nakoupit. Možná to je švagrovou, že lidí odpuzovala, vše znala nejlíp, nic jí nebylo vhod a podle toho se k ní také místní lidi chovali. Je pravda, že pražáci mají jiné myšlení než lidičky z posledního kouta Severní Moravy.
Jeseníky jsou krásné, ale jiná lokalita jak Vidnava. Kolem Pradědu byste zapadli docela normálně, tam se to hemží Brňáky i Pražáky.
Jani, máte pravdu, ale není to teorie. ale praxe ze života. Co s tím naděláte?
Vidnava je zapomenutý kraj těsně na hranicích s Polskem.Kdo je zvyklý na Prahu bude si tady dost těžko zvykat. Nejen pro odlehlost , zcela jiný život ale i to že starousedlíci nebudou rozlišovat, zda to jsou či nejsou nafrnění pražáci, ale že jsou z Prahy. A ty v Jeseníkách nemáme rádi.
Proč je nemáme rádi? Z našeho pohledu je Praha a pragocentrismus důvodem rozdílu životní úrovně mezi těmito místy.
Máme tady hezku krajinu a téměř nedotčenou přírodu. U nás ja vesnicích je to hlavně o lidech a společenském soužití. Lidé tady nemají rádi suchary, kteří se nezajímají o společenský život. Zajít občas do hospody, na vesnický ples nebo se aktivně podílet na dění v obci není sice povinnost, ale kdo je uzavřený, ten je podivín. Od každého se očekává, že nebude jen uzavřený "za svým plotem".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.