Nejste přihlášen/a.
Ahooj, ráda bych věděla, jak to funguje na úřadu práce, nikdy jsem tam ještě nebyla. V nejbližší době budu dávat výpověd z plného úvazku ještě ve zkušební lhůtě. A pak půjdu zřejmě na pracák, tak bych ráda dopředu přesně věděla co mě tam čeká? Odpracováno mám asi 3 roky. Kolik a jak dlouho budu něco dostávat? Jestli mě hned budou posílat do práce nebo mě chvíli nechají, apod.? Prosím o co nejbližší popis.
Mockrát děkuju Kateřina Kotrbová
Pokud končíte ve zkušební lhůtě, nedává se výpověď, ale skončí se pr. poměr ve zk. lhůtě, je to jiná formulace.
Až půjdete na ÚP do evidence, vezmete si s sebou platný OP, doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání, záp. list od zaměstnavatele, kde bude potvrzený Váš pravděpodobný příjem za poslední čtvrtletí, aby se mohla vypočítat podpora v nezeměstnanosti. Pokud splníte zákonnou podmínku, kde doložíte, že jste pracovala během posledních dvou let alespoň 12 měsíců (byla důch. poj.). Délka podpory se odvíjí od věku žadatele. Vše by Vám měla sdělit zprostředkovatelka, když nebudete něco vědět, tak se jí ptejte. Jen Vám chci říci, že evidence na ÚP není ze zákona povinností, ale výhodou, že za Vás platí zdr. poj. stát a že se vám doba, dle zákona počítá do odpracovaných let. Nejlépe je navázat konec pr. poměru s evidencí nejpozději do tří dnů. Nemáte se čeho bát. - pt
Ve zkušební době se nedává výpověď. Jde o ukončení prac. poměru ve zkušební době. Pokud ukončíte prac. poměr Vy a bez vážného důvodu, budete pobírat podporu v nezaměstnanosti jen 45% po celou podpůrčí dobu. Na podporu Vám vzniká nárok, pokud máte za poslední dva roky alespoň jeden rok hrazeno důchodové pojištění, což asi máte. Délka pobírání podpory záleží na tom, kolik je Vám let. Do 50ti let je to 5 měsíců, od 50ti do 55ti let je to 8 měsíců, jste-li starší pak je to 11 měsíců. Může se stát, že se pro Vás najde práce hned a zprostředkovatelka Vám ji nabídne. Jinak si Vás bude zvát na pravidelné schůzky, dokud si nenajdete zaměstnání.
Na stránkách MPSV, v sekci ,,zaměstnanost a ÚP,, máte poradnu pro občany ,,co dělat při ztrátě zaměstnání,,.
Najdete tam 22 nejčastějších otázek.
Já Vám ještě doporučím se na portále zaregistrovat a hledat zaměstnání i přes tento portál.
Pokud máte tiskárnu, tak si všechny potřebné tiskopisy můžete v klidu doma vyplnit a hned vytisknout /formuláře ke stažení pro občany/. Na úřadě potom už nemusíte nic shánět a ve frontě vyplňovat. Uvádíte ukončené školy, kurzy, minulá zaměstnání apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.