Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera jsem byla nepříjemně zesměšněná zdrav. sestrou, že prý jsem zaměnila tato dvě slova. Chtěla bych zjistit, kde jsem udělala chybu.
Ve slovníku cizích slov jsem našla:
GERONTOLOGIE - zabývá se problémem stárnutí a chorobami stáří
GERIATRIE - zabývá se chorobami ve stáří
Připadá mi ten význam stejný, jako když se řekne prašť a uhoď. Jaký je tedy rozdíl mezi těmito termíny? A v čem?
Děkuji za poučení. Jaga.
Gerontologie je věda o lidském stáří. Geriatrie je součástí gerontologie, která se zabývá chorobami lidského stáří a jejich léčením.
To jsem si našla ve slovníku cizích slov.
Já jsem se zeptala, kde je gerontologické oddělení a dostala jsem sprchu. Prý jsem měla hledat geriatrické. Pokud to dobře chápu gerontologické oddělení být nemůže, protože je to obor bádání. /gerontologie - jako psychologie, sociologie...atd./Je to tak? Jaga.
Sestra mi řekla, že je to něco naprosto odlišného. Vysvětlit to nedokázala. Mně to ale připadá stejné - obojí se zabývá stářím a jeho nemocemi. Mám v tom pořád hokej.
Když řeknete, "jdu na gerentologii, kam..?", dává to smysl, například, řekneme v případě, že jste studentkou lékařské fakulty a hledáte přednáškový sál, kde se bude přednášet o vědním oboru gerentologii a pokud budete mít té hodiny štěstí, možná pan profesor zmíní také gariatrii, což je pouze úzká aplikovaná/praktická část/součást gerentologie - coby vědního oboru.
Když jdete v nemocnici na "geriatrii", znamená to že jdete patrně na lůžkového oddělení, kde je metodologicky správně pečováno o naše drahé seniory, například o Vaši maminku.
Sestra Vás měla bez zbytečných řečí nasměrovat tam, kam Vás stejně nasměrovala neb bylo zcela zřejmé, kam máte namířeno.
(gerentologie, tak říkáme u nás na fakultě slangově gerontologii., abych nevnášel zase nové termíny)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.