Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geriatrie versus gerontologie

Od: babajaga® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

včera jsem byla nepříjemně zesměšněná zdrav. sestrou, že prý jsem zaměnila tato dvě slova. Chtěla bych zjistit, kde jsem udělala chybu.

Ve slovníku cizích slov jsem našla:

GERONTOLOGIE - zabývá se problémem stárnutí a chorobami stáří

GERIATRIE - zabývá se chorobami ve stáří

Připadá mi ten význam stejný, jako když se řekne prašť a uhoď. Jaký je tedy rozdíl mezi těmito termíny? A v čem?

Děkuji za poučení. Jaga.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Gerontologie je věda o lidském stáří. Geriatrie je součástí gerontologie, která se zabývá chorobami lidského stáří a jejich léčením.

hodnocení

To jsem si našla ve slovníku cizích slov.

Já jsem se zeptala, kde je gerontologické oddělení a dostala jsem sprchu. Prý jsem měla hledat geriatrické. Pokud to dobře chápu gerontologické oddělení být nemůže, protože je to obor bádání. /gerontologie - jako psychologie, sociologie...atd./Je to tak? Jaga.

Sestra mi řekla, že je to něco naprosto odlišného. Vysvětlit to nedokázala. Mně to ale připadá stejné - obojí se zabývá stářím a jeho nemocemi. Mám v tom pořád hokej.

mcgregor

Když řeknete, "jdu na gerentologii, kam..?", dává to smysl, například, řekneme v případě, že jste studentkou lékařské fakulty a hledáte přednáškový sál, kde se bude přednášet o vědním oboru gerentologii a pokud budete mít té hodiny štěstí, možná pan profesor zmíní také gariatrii, což je pouze úzká aplikovaná/praktická část/součást gerentologie - coby vědního oboru.

Když jdete v nemocnici na "geriatrii", znamená to že jdete patrně na lůžkového oddělení, kde je metodologicky správně pečováno o naše drahé seniory, například o Vaši maminku.

Sestra Vás měla bez zbytečných řečí nasměrovat tam, kam Vás stejně nasměrovala neb bylo zcela zřejmé, kam máte namířeno.

doplněno 09.01.16 13:11:

(gerentologie, tak říkáme u nás na fakultě slangově gerontologii., abych nevnášel zase nové termíny)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]