Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnanec - musí platit co neprodal?

Od: mollni odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

pracuji s prodejem potravin v jednom krámku. Zaměstnavatel mi sdělil, že to co se neprodá a bude určeno k odpisu (vyhození), budu muset zaplatit.

Chtěla bych se zde zeptat, zda má na to vůbec právo?

Nezdá se mi to, však nechci se plést.

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radarbrdy*
hodnocení

6x

Takový zákon neexistuje. Vy a zaměstnavatel jste si rovni. Pokud se mu nezdá jak prodáváte, může si zkusit sehnat někoho jiného, kdo to bude za ty peníze dělat...

iz*
hodnocení

4x

Zaměstnavatel nesmí přenášet riziko podnikání na zaměstnance.

Nemá nárok na to, aby zaměstnanec zaplatil neprodané zboží.

Chcete-li být kryta, objednávejte pouze to, co Vám zaměstnavatel podepíše.

[Já bych si našla korektnějšího zaměstnavatele.]

ladinpraha*
hodnocení

3x

Nemá. Pokud ovšem ty neobjednáváš nesmyslná kvanta zboží.

frame*
hodnocení

0x

Selský rozum mi říká, že nemá.

Nicméně, pokud v jakémkoli jiném způsobu prodeje (obchodní zástupce, pojišťovací agend) prostě nevytvoříte kšeft, tak ho buďto vytvoříte uměla nebo Vás vyhodí.

S tím, že si prodavač musí odkupovat neprodané zboží jsem se již několikrát setkal. Vždy to skončí jednoduše. Buď na to přistoupíš nebo ne nebo se budeš bránit a o práci stejně přijdeš, takže se většinou nikdo nebrání a buďto si to odkoupí nebo to prodá nebo to nebude dělat.

hodnocení

0x
Občas to někdo vyžaduje, ale já bych teda u takového zaměstnavatele nedělal...

72mona3*
hodnocení

0x
Už jsem se s tím také setkala. Většinou to fungovalo tak, že co dodávala ona firma, to se odepisovalo do tzv.vratek, ale zboží od jiných dodavatelů se muselo odkupovat prodavačkou (vedoucí). Firma si tím kreje záda, aby se nesmyslně neobjednávalo něco, co se neprodává, ale zároveň přichází o peníze, protože zaměstnanec se bojí objednávat. Už při nástupu to zaměstnanec ví a je jen na něm, jestli chce jít do takového rizika. Já bych do toho nešla. Je to na hraně, ale nejspíš to legální je. *nevi*
Mona

mollni
hodnocení

Dobrý den,

jde tady také o to, že já nic neobjednávám. Tato věc mi navíc byla sdělena až když jsem do práce nastoupila :(

Jde se nějak bránit?

Jinak ještě pokud nesedí pokladna tak musím také vše doplatit, pokud přebývá v pokladně, hraje se to do autu :(

wasube*

A to tam ještě pracujete?

mot
hodnocení

0x
to je hodne velky nesmysl…

mollni
hodnocení

Ano to je, jsem z toho nešťastná :(

Nad takové kapitalisty není řemen :( Toto nikdo nevidí.

Budu muset hledat jiné místo.

wasube*

To Vám nebude nic platné. Pokud sebou necháváte vorat tady, budete i v novém místě. Chyba je ve Vás. Lidé si dovolí jen to, co jim dovolíme, aby si dovolili. Tak to je.

doplněno 16.01.16 22:03:

A pokud chcete odejít, tak s tím že chcete vrátit peníze, o které Vás okradl, jinak půjdete na policii podat trestní oznámení, pokud to za tu dobu přesáhlo 5 000 kč. Jako bezdůvodné jeho obohacení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]