Nejste přihlášen/a.
Podnikám,zatím bez zaměstnance.Pokud si vezmu 1 zaměstnance na HPP,smluvně bude mít plat 20 000 kč,kolik na něj budu platit státu? Ptám se výslovně na PPP,ne dohoda atd.Děkuji
uz se to tu jednou resilo v nejake velke hadce zivnostnik vs zamestnanec pocitat znovu se mi to uz nechce, ale myslim ze cca 27, kdyz ma vyplatu 15 a cca 50, kdyz ma vyplatu okolo 25. Necham jinym na upresneni.
Zaměstnanec s hrubou mzdou 22 500 Kč, tak skutečně stojí zaměstnavatele 30 150 Kč (22 500 Kč x 1,34).
Povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance ve výši 34 % z hrubé mzdy znamená, že zvýšení hrubé mzdy zaměstnanci o 1 000 Kč přinese nárůst mzdových nákladů o 1 340 Kč.
Zdroj: dumfinanci.cz/...
Odpověď na otázku máte. Nicméně si dovolím z vlastní zkušenosti doporučit nezaměstnávat malé množství lidí (tj. 1-2 lidi). Já to tak měl a bylo s tím zbytečně plno administrativy. Člověk se musí všude možně přihlásit a zaevidovat jako zaměstnavatel, každý měsíc posílat na pojišťovny přehledy a chodili na mě občas nějaké kontroly atd. Kdyby to šlo, zaměstnal bych jednoho člověka "na ŽL". Jen jednou měsíčně zaplatit fakturu a nazdar. Mnohem méně práce pro účetní. Samlozřejmě třeba zvážit plno ne/výhod. "Zaměstnanec nemá nárok na žádnou dovolenou, nevztahuje se na něho zakoník práce, atd...
Jen říkám svůj názor z praxe. Naložte s ním jak chcete.
Pokud je OSVČ jediný pracovník, tak je to díky ČSSD trestné. Zaměstnávat jednoho člověka nemá smysl. Při jeho onemocnění budete dělat všechno sám, mu ještě část měsíce platit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.