Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moc se v tom neorientuji, ale mám takový dotaz... Četl jsem, že stravenky jsou pro zaměstnance výhodné z důvodu, že jsou zproštěny od daně z příjmu, soc.zdrav... Můj dotaz zní: Kromě HPP mám i vedlejšku u zaměstnavatele, kde si můžeme vzít vždycky libovolně stravenek a pak nám je to strhnuto z platu... Vydělám si tam v průměru (na vedlejšce) kolem 7.000,- měs. Což je i zhruba částka, kterou + - utratíme měsíčně za potraviny a tudiž... co kdybych si celou výplatu na vedlejšce vybrala ve stravenkách ( jemi jasné že příspěvek budu mít jen na ty, na které mám nárok den=1stravenka) ale mi si jich můžeme vybrat i více... Znamenalo by to, že bych vlastně z výplaty která je normálně daněná, srážená apod. měla "plat ve stravenkách který stejně využiju" odsproštěný od daně? Děkuji za odpověď za asi "hloupý" dotaz Jen by mě to zajímalo, jak by to bylo
to je nesmysl. pro zaměstnance je zvýhodněná jenom ta část, kterou mu poskytuje zaměstnavatel (tedy co on zaměstnavateli doplácí, doplácí z čisté mzdy po zdanění) a zaměstnavatel má dané limity, do kolika korun (tuším něco pod 60 Kč na směnu) je pro něj příspěvek na stravenku daňově uznatelný a cokoli dává zaměstnanci nad tento limit (což, samozřejmě, může), jde z jeho čistého příjmu (takže ta ochota poskytovat nad rámec daňové uznatelnosti asi nebude příliš vysoká). navíc stravenky jsou benefit, tedy něco navíc, co zaměstnavatel může, ale nemusí poskytnout. oproti tomu mzdu zaměstnavatel poskytnout musí, takže těžko by prošlo nevyplácet mzdu a dávat jen benefity.
čili i když vy si můžete říct o větší množství stravenek, než kolik máte ze zákona "nárok", tak předpokládám, že ty nad rámec daňových odpisů už budou bez příspěvku zaměstnavatele a budete si je platit sami, čili stejně si je zaplatíte z čisté mzdy. účetně to projde tak, že nejdřív se vypočte vaše mzda a poté z čisté mzdy (tedy po zdanění a odečtení pojistného) se strhne částka za stravenky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.