Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soudní jednání

Od: dejwis* odpovědí: 7 změna:

Jelikož mě čeká za pár dní soud o vyživné tak bych vás tady chtěl POŽÁDAT a POPROSIT o radu co tam mám říct. Jde o to že naši se rozvedli a já sem z otcem a ten mě žíví moje matka vydělává a já studuju. Ale protože sem u soudu nikdy nebyl tak nwm jak to tam bude probíhat co bych měl vědět a co říct jestli se tu někdo vyzná v tomto směru tak budu rád za každou radu MOC DĚKUJU.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Předpokládám, že žalobu o stanovení výživného jste nepodával vy. Pak tedy bude vystupovat v roli svědka. Musíte se dostavit včas k soudu, budete čekat v čekárně nebo na chodbě před soudní síní. Nejprve budete všichni zúčastnění vyzváni, abyste vešli do místnosti. Soudce si ověří, zda se dostavily všechny obeslané osoby. Vy jako svědek budete pravděpodobně vyzván, abyste odešel a počkal na chodbě. Nejprve bude vypovídat navrhovatel, pak odpůrce, soudce bude klást otázky, aby zjistil majetkové a finanční poměry vašich rodičů. Pak budete vyzván, abyste vstoupil. Postavíte se na určené místo, předložíte občanský průkaz a budete pravdivě odpovídat na kladené otázky. Ty bude pokládat neprve soudce, pak se mohou tázat i vaši rodiče nebo jejich advokáti, pokud je budou mít. Vy se se svými odpověďmi budete obracet na soudce. Otázky se budou týkat např. jak se stravujete, kdo to platí, kdo vám kupuje oblečení, kdo hradí náklady spojené se studiem v jaké výši, zda vám přispívá na živobytí i matka a jakou částkou a pod. Doporučuji říkat jen pravdu, protože když si budete vymýšlet, můžete se do věci zamotat a svědectví bude nedůvěryhodné. Když na otázku nebudete znát odpověď, klidně odpovězte, že to nevíte. Po skončení vaší výpovědi můžete odejít a počkat na rodiče na chodbě nebo můžete i zůstat v soudní síni.

doplněno 05.11.12 21:41:

Pokud jste žalobu podával vy, tak průběh bude obdobný s tím rozdílem, že se zúčastníte celého jednání a budete vyslechnut jako první.

dejwis*
hodnocení

Podával jsem to já protože už mi bylo 18

hodnocení

0x

Zdravím, až si Vás paní soudkyně pozve a bude se Vás ptát, nejjednodušší je říct pravdu, odpovídat upřímně. Ostatně dost dobře nevím, co by Vám mohl někdo poradit něco jiného, vždyť neznáme podrobně Vaši situaci.

dejwis*
hodnocení

" vždyť neznáme podrobně Vaši situaci." a jak podrobně by to chtělo?
myse*

Je tu možnost, že sepíšete plnou moc s ověřeným podpisem a necháte se zastupovat např. otcem ( nebo advokátem)

Doporučuji si připravit na papír přehledně soupis všeho, co platíte doma (s tátou)

doplněno 06.11.12 09:53:

tzn. např. školné, potřeby do školy, kroužky, sport, vybavení na sport, léky, kupon na autobusy,oblečení, jídlo, nájemné, elektrika, voda, plyn, telefon internet... prostě všechny platby které od vás odcházejí...

určitě se budou ptát, čím vám máma přispívá na život - např. jestli vám kupuje oblečení, dárky, jestli taky býváte u ní atd.

taky - kolik a jestli si vyděláváte sám na brigádách - a jestli se o to vůbec snažíte

taky - když studujete - jestli řádně nebo to flákáte...

Taky se vás pravděpodobně zeptají, kolik byste si na výživném představoval.

Prostě se můžou ptát na cokoli a odpovídejte pravdu a pozor ať se do toho nezamotáte...

apa*
hodnocení

0x

Soud bude přihlížet k sociálním podmínkách, možnostem a výdělkům otce i matky, jestli máte nějaké sourozence, se kterým rodičem žijí. Soudu sdělte jaké máte náklady na studium, mimoškolní aktivity např. jazykovka, vaše koníčky, sport, jestli nemáte nějaké zdravotní problémy, kvůli nimž máte i větší finanční výdaje. Také budete sdělovat výši výživného, které požadujete.
Vy jste si žádost již podal, co jste do ní uvedl víte. Myslím ale, že by to mohlo být pro Vás přesto užitečné, proto Vás odkazuji k přečtení odpovědi na poradte.cz/...

syfrig*
hodnocení

0x

Ahoj mam zkusenost z rodiny vzhledem k tvemu veku,bych ti doporucil podepsat plnou moc otci-nebo pravnimu zastupci,pak tam vubec osobne ty nemusis.Otec sam dolzi co je potreba ohledne naklady na tvoje studium+ostatni...tim te usetri nervu.Otec celou situaci zna dobre a v pripade,ze by byla opravdu nutna tvoje pritomnost pozvou te jindyale neverim.Soud vychazi z faktu jako je dolozeny fin.prijem obou rodicu.Neboj se.kdyz tam pujdes nejsi prvni ani posleni a hlavy tam nerhaj *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]