Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Chtěla bych si něco objednat na Aliexpress, ale dříve než se do toho pustím, tak bych Vás prosila o vysvětlení o způsobu placení. Mám bankovní kartičku, takovou bílou a je vzadu napsáno, že Iban je číslo účtu pro zahraniční platební styk a pak je tam ještě BIC swiftový kód banky. Když si tedy něco objednám na Aliexpress dám do košíku, asi se mi objeví cena v dolarech, nebo eurech, co pak mám vybrat jako způsob platby a které číslo mám zadat. A jak budu vědět, kolik to je v korunách. To se přepočet ukáže dříve, než to odkliknu, nebo až potom, kdy třeba už nebudu moci nic udělat. Třeba to zrušit. Když to bude v eurech a mám eurový účet a tu kartičku s čísly také, tak není třeba lepší platit z eurového účtu? Ale v dolarech to bude asi přepočet z českého konta lepší. Vůbec se v tom nevyznám a dělala bych to poprvé. Ale vidím, že je mnoho lidí, kteří v tomto obchodě objednávají bez problémů. Může mi někdo poradit? Děkuji mockrát za pomoc.
Suzy, na Ali lze platit jen kartou, převodem z účtu nelze. Výslednou cenu si musíte přepočítat sama dle kurzu své banky. Pokud chcete vědět víc, mrkněte na alikup.cz/...
Stirečku, je to obyčejná malá bílá kartička v plastovém obalu. všechno je tam vytištěno, nic vyraženého tam není. není to taková ta běžná platební karta z plastu. Prostě je tam napsáno :Banokvní spojení, číslo mého účtu ten Iban Cz 80 08 a tak dál a dole je BIC Gibaczpx. Jo a teď koukám, že je tam napsáno, že tento lístek slouží jen pro mou informaci a nelze ho použít pro ověření totožnosti. Při jednání na obchodních místech je nutno předložit platný průkaz totožnosti. tak to asi bude na prd.
Ano a to mi jde, když platím ze svého účtu nějaké zboží, jedná se o převod. jenomže v tomto případě jde o něco jiného.
Já tam zítra zavolám a zeptám se. Do jiné banky se mi nechce, protože mi sem chodí důchod z Francie a měla bych s tím zase dlouhé obštrukce. je mi divné, že se tady nenajde ani jeden člověk, který je u České spořitelny a který také nakupuje u Aliexpress. Je to vůbec možné? Ale asi ano. Ale jak říkám, zítra tam zavolám, nebo teda dojedu. Uf.
tak hurá... jestli máš bezkontaktní visa kartu, tak není co řešit. Zboží si dáš do košíku, pak to bude po tobě chtít registraci - zadáš jméno příjmení přesnou adresu a po zaregistrování jednoduše zaplatíš tou visa kartou. Vybereš si měnu, zadáš 16ti místné číslo na kartě, datum expirace a poslední tročíslí na druhé straně karty. Nemusíš se bát, když zadáš špatně, nic se nestrhne. A je jedno jestli je to karta k eur nebo czk účtu. Pokud je vázaná na eur účet, zaplat v eur, pokud na czk účet, ak je to jedno v jaké měně. V usd to vychází zpravidla levněji.
Návod máš tady, dole je i zobrazená stránka pro platby, jak to vypadá. Jen vybereš kartu visa, zadáš údaje a zaplatíš. Pak se tě to zeptá, jestli chceš kartu uložit pro příští platby, abys nemusela vše zase vyplnovat ručně. Jen si předtím v bankovnictví nastavíš limit o něco větší než je nákup. Peníze se ztrhnou z účtu během několika dní, není to hned, takže výsledná cena se může v korunách o něco lišit, v závislosti na aktuálním kurzu czk/usd.
registrace
Stirečku, mockrát Ti děkuji. Zkusím to. Já mám právě dva účty, běžný účet v korunách a pak kvůli tomu důchodu z Francie jsem si zřídila eurový účet. Je to tak zvaný terminovaný účet, všechno vybírání, nebo převod na Česká koruna mám zdarma jeden den v týdnu. Mimo tento den je služba zpoplatněna. Ale to nedělám, protože to jde snadno naplánovat. Jinak je vedení tohoto účtu úplně zdarma. K tomuto účtu ale nemám žádnou platební kartu, nepotřebovala jsem ji. Ale určitě je možné o ni požádat a to také udělám. Ono asi bude někdy lepší zaplatit z eurového účtu, pokud to bude v eurech, než to převádět přes běžný účet. No, ale jak Ti to teď píši, tak si uvědomuji, že když bude ta částka z eurového účtu stržena mimo středu, to je ten můj bezplatný den, tak tu transakci stejně budu muset zaplatit. Ono to chce vyzkoušet a "vychytat tomu mouchy".
Já právě viděla na tom "Ali", že převážně je tam cena v dolarech, ale někdy je v Eurech, tak si myslím, že v tom případě by se ta eurová platební karta zase vyplatila. Ale třeba se pletu, ale bylo by to logické, protože není co přepočítávat. Cena je například 100 Euro, tak se mi strhne rovnou 100Euro z účtu, není třeba převádět na žádnou jinou měnu. Co si myslíš?
Tak ještě jednou moc,moc děkuji a já jdu pátrat a zkoumat Tvé odkazy. Suzy
Stirečku, právě jsem to dočetla a jsi pašák. Je to tam podrobné. A ještě bych se chtěla zeptat, ta virtuální platební karta Cetelem, není to výhodnější způsob placení, nebo to je zbytečné pořizování? Já se nechystám objednávat jako utržená ze řetězu, spíše to bude něco občas. Ještě si zjistím, jestli mám na té své kartě povoleno internetové placení a pokud ne, tak si to nechám nastavit. Já si myslím, že to nakonec také zvládnu. Ono jde o to poprvé.
Také mi velice pomohl Ohneta. Tak Vám děkuji, jste fajn kluci. Suzy.
Teď jsem právě něco kupoval a možnost změny na eura mi to tam nenabídlo. Vím ale, že to tam dřív bylo. Pokud ti to nabídne nákup v eur, tak je pro tebe lepší platit v eur, zaplatíš tolik kolik vidíš. Když si převedeš eura na czk, tak ti dají kurz deviza nákup a když provedeš obchod na ali v eur nebo usd , banka ti to přepočítá za kurz deviza prodej, takže to vyjde dráž o ten spread. Když budeš platit eurem za dolary, tak se to převede přímo, ale zase je tam ten spread. Na forexu se pár eur/usd obchoduje kolem 1,07-1,08 takže téměř kus za kus Ovšem nevím kurzy spořitelny, tohle je střed. Jnak o kartu by sis mohla zažádat přímo v bankovnictví, nemusíš nkam chodit. Oni ti ji pak pošlou poštou, pin ti pak pošlou zvlášt nebo ti ho ukážou v bankovnictví. Jak která banka. Do té doby můžeš platit tou korunovou. Cetelem nevím, nemám, v zásadě platí že platba přes nějaké prostředníky vyjde dráž, zadarmo to není, třeba paypal. Já když jsou levné eura nebo dolary, tak si je nakoupím vždy dopředu, jenže teď je pro nás drahé euro i dolar a nákup to prodražuje. Equa banka má běžný účet ve třech měnách czk/eur/usd, takže při dobrém kurzu si jednoduše převedu, jakou měnu potřebuju. Když jedu na dovolenou, nebo do rakouska/slovenska pak platím touto kartou a samo si to sebere prioritní měnu, takže bez konverze, pokud jí není dostatek, veme si to z czk. Teď ale nás drží centrální banka pod krkem.
Aha, tak ono to bude složitější. Ona mi totiž jedna kamarádka řekla, že také platí ze svého účtu do ciziny, ale ona nakupuje asi jenom u nějakých velkoobchodníků oděvů a ani přesně nevím kde, nezeptala jsem se. Jestli to jsou Jugoslávci? Nevím. A ta mi ukázala tu kartičku kterou mám také, tak jsem si myslela, že to je to samé. Ale jak vidím, je to jiné. Já si dojdu Do banky. Jsem U České spořitelny, snad mi tam poradí, abych neudělala nějakou pitomost. Ale už jsem se tady jednou ptala a bylo mi řečeno, že zrovna tato banka snad ani tyto služby neposkytuje. Pak jsem to vypustila z hlavy a včera mne to zase raflo, protože jsem brouzdala po tom Aliexpress a viděla tam několik věcí, které mne zajímají. Bylo tam že doručení do ČR je zdarma a v recenzích jsem četla, že jsou to spolehliví prodejci. Teď zrovna napadal sníh, tak se do banky nepohrabu, ještě bych si natloukla frňák... Ale dám vědět, jak jsem dopadla. A když tak mi poradíte co dál.
Pri platbe zadate pouze potrebne udaje z platebni karty. Musite mit ale povolene internrtove platby, pak s tim neni zadny problem a nemusite behat do banky
Nico, povolené internetové platby mám, ale zatím jsem nakupovala pouze v Čechách. Mám normální interbankovnictví, které běžně využívám. Určitě tam bude kolonka zahraniční platba. Musím se zítra s čistou hlavou a odpočatá podívat.
Pokud mate povolene internetove platby kartou, coz je neco jineho nez internetove bankovnictvi, pak je to ok a staci vyplnit udaje z karty (jmeno, expirace, trojcisli..), viz napr odkaz na navod vyse. Povolene internetove platby znamena, ze smite platit primo tou kartou internetovym obchodnikum, tedy zadanim udaju te karty. Internetove bankovnictvi mate jako samoobsluhu, kde zadavete prikazy atd. To aby nedoslo k nedorozumneni..
Vy chcete něco kupovat z Číny a přitom se očividně vůbec neorientujete ani v tom, jakou máte platební kartu. Já bych vám poradila, abyste raději nic takto nekupovala, když tomu nerozumíte. Nemyslím to nijak zle ani tím na vás neútočím, ale obecně o bezpečnosti takových plateb se velmi polemizuje a když se v tom někdo navíc ještě vůbec nevyzná, tak může snadno naletět a přijít peníze. Jestli máte kamarádku, která si takto něco objednává, tak požádejte ji, aby vám objednala, co potřebujete, dejte jí za to nějaké všimné, a budete mít klid.
markéto, proto se tady ptám. A kamarádky jsem se právě ptala, jenomže ona mi neporadila, protože ona ani nenakupuje tady přes internetové obchody, dělám to za ni já. Ono to zní divně, ale je to tak. Musím tady smát při pomyšlení, že bych tohle svěřila jí. Ona má jednoho dodavatele, fakt nevím kde to je, a tam má prostě naučený postup který jí někdo ukázal. Je to určitě v Evropě. A jakou mám platební kartu vím, ale zřejmě nemám tu na mezinárodní obchodování. A žádné všimné si mezi kamarádkami nedáváme. A v klidu budu, když to budu umět sama. Strašně nerada se na někoho spoléhám. A zase až takový blbec nejsem, abych se to nenaučila, když tam nakupuje taková spousta lidí bez problémů. Ono jde o to poprvé. Ale děkuji o Váš zájem a obavu. Jenomže kdybych se řídila Vaší radou, tak bych toho v životě moc nedokázala. Takže díky a já se budu snažit po tom svém.
Nějaká bílá kartička s IBANem a SWIFTEM vám je k ničemu.
Potřebujete opsat číslo z klasické platební karty, té, kterou platíte v supermarketech nákupy.
Izdrii, už jsem si to před chvílí také začala myslet. Mám normální VISA bezkontaktní, ale stejně se zeptám v bance, protože mám ten devizový eurový účet, nikdy jsem o kartu na tento účet nežádala, neboť jsem ji nepotřebovala, ale přece také musí existovat k tomu účtu karta, na kterou mám právo. Díky.
Libore, netvrdím, že jsem expert, ale k unáhlenosti mám dost daleko. A "neskáču" hned na první věc co mne zaujme, ale čtu dál. A hlavně čtu hodnocení prodejce, na to jsem zvyklá i při objednávání tady v Čechách. A také jsem si všimla, že je to hodně podobné jako u nás, protože stejný produkt prodává více prodejců a ceny se mohou výrazně lišit. A že u každého prodejce je smybol důvěryhodnosti a že si mohu přečíst co potřebuji vědět. A než něco odkliknu, mám ve zvyku pročítat recenze spotřebitelů a to i u nás. V jednou máte ale pravdu, když jsem otázku zadávala, byla jsem totálně mimo, ale teď, protože mi tady bylo mnohé vysvětleno, už tak mimo tu pověstnou mísu nejsem. A za druhé, kdybych byla tak nezodpovědná a neopatrná, tak už jsem se do toho dávno pustila, aniž bych se zde vyptávala jak na to. Takže jsem samozřejmě neskočila hned po první věci, která mne tam zaujala...
No, ale chápu Váš postoj, neznáte mne a nevíte jak se chovám.
No já vím, mohlo to takto působit. Ale mne spletla ta kamarádka. Ona právě používá Iban k převodu peněz za fakturu. Ale Aliexpress nezná. A neboj, já to zvládnu, už jsem pochopila podstatné. Když tady jednou někdo mluvil o tom, že musí mít k zaplacení aktivovanou kartu, nepochopila jsem, že jde o obyčejnou platební kartu, myslela jsem si, že to musí mít nějaký specielní kód, aby to bylo aktivní. Platební kartu totiž používám od roku 1979, takže mi to připadá jako něco banálního a myslela jsem si, že tahle na tohle obchodování musí být nějaká jiná, než na jakou jsem zvyklá. Ale v poho, už v tom mám jasno. A rádci se našli tady a poradili dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.