Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Před několika lety jsem vysadil zhruba 50 ovocných stromků u hranice sousedního neobdělávaného pozemku ve vzdálenosti asi 50 cm od této hranice. V současné době pozemek změnil majitele a ten po mě požaduje odstranění těchto stromků. Nejedná se o pozemky v zastavěné oblasti ale o pozemky registrované na katastru jako pastvina. Má právo majitel sousedního pozemku po mě požadovat odstranění stromků? Jak postupovat dál? Děkuji za odpověd.
Ust. § 1017 občanského zákoníku. Má právo požadovat, abyste je odstranila, pokud pro to má rozumný důvod, tedy nejde-li jenom o šikanózní žádost. To ovšem neplatí, pokud jsou takové místní zvyklosti, třeba, že to tak mají všichni sousedé nebo pokud tvoří ten strom spolu s ostatními překážkami přirozenou rozhradu mezi pozemky. (rozhrada, optické oddělení)
pokud pomineme výsadbu stromu / zákrsek, polokmen, čtvrkmen? / jako holý nerozum, nezkušenost a amatérísmus, proč by je tam měl soused strpět? Už jen stavba oplocení bude přinášet komplikace kvůli stromům, pokud bude chtít hospodařit a mít na pozemku plodiny, kořenový systém vašich stromů mu znehodnotí podstatnou část jeho výnosu, takže zachovejte se jako kdyby tohle udělal někdo vám a podle toho jednejte - nabidněte odkup / čí výměna za jiný pozemek/ části pozemku kde zasahuje kořenový systém, podle koruny / tipnul bych tak dva jeden - dva metry, samozřejmě zaměření na vaše náklady, atd..., či ponechání části úrody zasahující na jeho pozemek...atd, pokud bude přístupný jednání...pokud nebude máte v soudním řízení slabou naději, že vaši výsadbu musí strpět, vše je o penězích, možné dohodě...ale spravedlnost je slepá...
§ 1017
1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.
Takže ... jestli budete tvrdit, že Vaše stromy jsou rozhrada mezi pozemky, nemá právo žádat o nic.
Právo má - 50 cm je blízko a stromky na jeho pozemku vadí - stín, kořeny atd. Zkuste dohodu, např. část úrody, budete je udržovat nízké, odkoupíte 2m pruh pozemku... Osobně pokud mu opravdu vadí tak bych je spíš přesadil, pokud je místo. Po pár letech by neměl být problém - obrýt velký kořenový bal a přetáhnout na lopatě o kus dál.
Pro příště - sázet stromy 50 cm od hranice pozemku je zvrhlost.
Podle nového OZ vykácíme vše, co bylo dosud nasázeno a kdyby za pár let někdo vymyslel, že šoupne v zákoně vzdálenost stromů od plotu o metr, tak se bude kácet zas. Postavené na hlavu.
To ano, ale každý si to nebere. Já mám jen velmi malou zahrádku a celou jižní stranu mi obsázel soused jehličnany. Dnes už mají 6m a na moji napřed ústní a později písemnou žádost o jejich odstranění jsem od něj dostala písemnou odpověď, že to neudělá a jestli se mi to nelíbí, mám to dát k soudu. Ne každý stojí o vleklé soudní spory se sousedy.
v zákoníku je zakázáno sázet ovocné stromy pod dva metry od hranic vlastního pozemku a mělo by to být i řešeno úřady, bohužel dnes uřad nic nedělá a pro klid pošle všechny obyčejné občany k soudu, at si děláte to sám. Obecní uřad je pouze bezedná jimka na peníze danových poplatníku.
O jehličanech není zmínka v žádném bodě, jehličnan je totíž i živý plot, ale ovocný strom tuto schopnost nemá. Bohužel mám nevychovaného souseda, co učí na zš a věčně mám problémy. Jeho stromy mi lezou nad můj pozemek, do mého plotu. A vše je v pořádku, nebot uředníci mi řeknou, ale já nemůžu, moje děti on učí a mstil by se na nich...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.