Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně hypotéky a zástavy. S přítelem jsme objevili levný byt, který jsme se rozhodli koupit. Přítel tedy zažádal o hypotéku. Problém je v tom, že byt není v OV, ale družstevní, takže ho nemůžeme použít jako zástavu úvěru, než se do OV převede. Poprosili jsme tedy jeho tatínka, který vlastní dům, jestli by nám do té doby (do ledna) domem nemohl ručit. Po dlouhém přemlouvání souhlasil pod podmínkou, že ve smlouvě s bankou bude písemně uvedeno, že je to jen do té doby, než se byt převede. Pán, který nám hypotéku zprostředkovává nám slíbil, že by to neměl být problém, že se to prý nějak zformuluje. Jenže teď, když už máme hypotéku schválenou a všechny podklady ohledně domu, tak nám oznámil, že vedení žádnou takovou poznámku ve smlouvě neschválilo. Takže nám dal smlouvu, kde je tatínek napsán jako ručitel po celou dobu splácení úvěru. A to se mu samozřejmě nelíbí. Takovou smlouvu prý nemůže podepsat. Nevěří tomu, že když si byt převedeme do OV a poté zažádáme o změnu předmětu zástavy, že se ručitelem staneme my, kdy budeme moct ručit bytem. Bojí se, že smlouva, kterou podepíše, zůstane pořád platná i přes to, že dostane potvrzení o tom, že jeho dům jako zástava bude na katastru zrušena. Nevíte někdo, jak to s těmi smlouvami a vůbec takovýmto postupem je? Mockrát děkuji.
Tatínkovi se ani moc nedivím, že se zástavou váhá, pokud nemá zajištěný převod zástavy na kupovaný byt. Našla jsem způsob, jak vyřešit problém s ručením. Je ovšem otázka, zda banka, která hypotéku poskytne, poskytuje i předhypotéční úvěr. Ale domnívám se, že by to bylo dobré řešení. A tomu by se ani tatínek asi nebránil.
S držením družstevního bytu, resp. pouze práva na užívání, souvisí i důležité omezení pro jeho majitele a to skutečnost, že družstevním bytem nelze zaručit hypoteční úvěr. Nicméně koupi družstevního bytu lze financovat hypotékou, pokud žadatel či někdo z příbuzných disponuje nemovitostí, kterou lze poskytnout bance do zástavy, anebo pokud má žadatel doloženo, že se byt bude v dohledné době převádět do osobního vlastnictví (zpravidla do 1 roku) - potom může čerpat tzv. předhypoteční úvěr.
Zde najdete potřebné informace: finance.idnes.cz/...
Dobrý den, paní lidko. Moc děkuji za odpověď. O zmiňovaném předhypotečním úvěru vím. Ten by nám banka, kde jsme žádali, prý neposkytla. Od bytového družstva máme potrvrzené, že byt do OV převést lze a od banky, že s ním můžeme ručit. Jen to není napsané ve smlouvě, kterou tatínek nechce podepsat. Zajímá ho, jak by to bylo se smluvou poté, co zrušíme jako zástavu jeho dům a použijeme místo něj náš byt. Prý se snad dopisuje nějaký dodatek ke smlouvě, podle kterého by měl být tatínek veškeré odpovědnosti zbaven..
Já už jsem také starší, proto jeho obavy chápu. A vůbec po medializaci nepěkných příběhů, kdy rodiče ručili svým domem na úvěr a jak nakonec to dopadlo. Ale určitě by to šlo vymyslet nějakým ještě jiným způsobem např. smlouvou o smlouvě budoucí, kdy v případě nějaké vyjímečné události a realizaci zástavy na jeho dům byste bezplatně převedli do jeho vlastnictví koupený byt. Ale aby se ještě víc nevyděsil a nezaseknul se úplně. Nebo mě ještě napadlo získat ten dodatek ke smlouvě předem a podepíšete ho s ověřený podpisy a uložíte u něho. Nebo s ním sepište písemnou dohodu o změně zástavy hypotečního úvěru v termínu cca měsíc od převodu bytu do OV se sankcí - smluvní pokutou ve výši zástavy. Poslední, co mě napadá, zaplaťte mu sezení u právníka, se kterým může probrat veškerá úskalí zástavní smlouvy. A možná mu navrhne řešení, které se bude pro tatínka přijatelné. Tak ať se dopracujete k optimálnímu řešení pro obě strany a získáte hezké bydlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.