Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netrpím schizofrenií?

Od: kvetinka3 odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
obracim se na Vas, protože mi doktoři nejsou schopni pomoci. Už dlouho trpim strasnymi uzkostmi, sama nedokazu urcit, z čeho vlastně prameni, ale mám strach z druhých lidi, nevěřím jim a začínám mit strach, ze tak znicim život sobě o cele rodině. Před rokem jsem byla na léčení s mentální anorexii, možná to s tím ma souvislost. V každé situaci jsem nesva, každá pitomost me rozhodi a dokážu brecet i proto, ze se na me někdo skarede podívá. Ve všem hledám něco špatného, vycitam druhým lidem chyby, vadí mi, když o me neprojevuje rodina dostatek zájmu... Všechno prevracim a vidím jinak, než jak to doopravdy je. S přítelem už jsem skoro rok a najednou, jakobych mu přestala úplně věřit, nesmí se podívat na jinou zenu, pripadam si pak hnusna a nezajimava. Mám tendence si ubližovat za to, ze pro něj nejsem dost dobra, přitom mi často říká, ze me moc miluje a ze se mu libim taková jaká jsem. Nehranici to se schizofrenií? O techto nemocech toho moc nevím.
Chápu, ze ne všichni mi můžete rozumět, ale potrebuji znát názor ostatnich lidi. Děkuji za vaše nazory.!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Osoba, u níž je diagnostikována schizofrenie, může zažívat halucinace (nejčastěji slyšení hlasů), bludy a zmatené myšlení a řeč.

Vy si 100% uvědumujete co děláte a také co děláte špatně. Což osoba s touto nemocí nedokáže. Ta má vlastní svět, vesměs nereaguje na podněty atd.

hodnocení

1x

Jak píše uska, symptomy schizofrenie jsou zcela jiné. Ale následek po léčení mentální anorexie by to mohl být.Vaše popisované melancholické pocity, značí nejspíš depresivní stav..Netvrdím, že máte depresi. Jen, že to tak vypadá. Nevím, kolik vám je roků, ale to, co prožíváte- popisujete, může být

1) "obyčejnou" vývojovou krizí ( asi u vás nepřipadá v úvahu).

2) může to být záležitost neurotická – tj. pramenící z nějaké nepříznivé (vnější či vnitřní) životní situace. Jak jste byla předtím, než začaly ty potíže, spokojená se svým životem?

3) a může to být i příznak skutečného onemocnění – ať už zmíněné deprese či zcela něčeho jiného Pokud vám mohu poradit, dopřejte sama sobě návštěvu u psychiatra.

roman68*
hodnocení

1x

Hlavně se nenechte zařadit do nějaké škatulky "psychických poruch". Je velmi dobrá zpráva pro vás, že si uvědomujete svoje prožívání , pocity.

Méně příjemná zpráva je , že vaše sebedůvěra a sebevědomí jsou založeny na hodnocení a názorech druhých - necháváte se semlít vněším světem a dosud jste neobjevila Tajemství, na čem je založena skutečná sebedůvěra a sebevědomí .

Už mě samotnému to zní jako klišé - ale jedinou nadějí je cesta "dovnitř" - cesta sebepoznávání a sebezušlechťování..vědomá cesta k vyššímu vědomí...a často s ní sejdeme zlákáni pozlátky vnějšího světa , který nás vábí iluzí, že vše jde "rychle, snadno a bezbolestně"

Ano i já mám občas podobné pocity jako vy, ale většinou se mi podaří si včas uvědomit, co to znamená

že jsem se "opět nechal chytit do chaosu vnějšího světa iluzí ..."

Je pravda, že to trvalo mnoho let, než než jsem dospěl alespoň na takovou úroveň vědomí a k dokonalosti (trvalému vnitřnímu klidu) mám ještě daleko, ale vím , že jsem na správné cestě

"co jsi v celém světě tak marně hledal, s tím ve svém srdci ses shledal" Labyrint světa a ráj srdce J. A. Komenský

doplněno 05.01.16 23:35:

Tedy pokud jsou vaše cíle skrze, které se chcete (vaše ego-přesněji) realizovat ve vnějším světě, vždy budete potřebovat

"požehnání" od tohoto světa (od druhých lidí) - jistě můžete se stát slavnou modelkou, zpěvačkou, herečkou, političkou ..ale nakonec pochopíte, že je dobré nechat si od světské slávy jistý odstup a získáte i jistý nadhled, který vám pomůže přijímat životní zkoušky (i nezdary) s větším vnitřním klidem...prostě se odevzdáte přirozenému toku života.

pohanka*
hodnocení

1x

Já tam vidím několik věcí:

neuroza - úzkost

malé sebevědomí - podceňování - hnusná, nezajímavá

lítostivost - pláč

podezřívavost - žárlivost?

sociální fobie - strach z druhých lidí

paranoia - kverulantská - výčitky, že mě nemají dost rádi

citová deprivace - sebedestrukce - ubližování si

Vzhledem k léčbě, kterou jste před rokem prodělala soudím, že tam je jádro pudla. Nejste spokojená se sebou, se svým tělem, a ani se svým životem, nestojíte pevně na svých nohách. Lékaři Vám nepomáhají? To znamená, že stále k někomu docházíte? Možná, že jste ještě moc mladá, že se hledáte, rok od vyléčení nemusí být dostatečná doba. Jaké máte koníčky? Zkuste nalézt ve svém okolí nějakou pohybovou aktivitu, které se budete ráda věnovat, nejlépe s kamarádkou, nebo partou. Fyzická aktivita, plánování a těšení se na další schůzky a třeba i společnou letní dovolenou udělá divy. Přestat se neustále kontrolovat, pozorovat, srovnávat, nimrat se se ve svém nitru. Mít nějaký cíl, plán, po něčem toužit. Ale ne po tom, že chci nosit o jedno číslo menší kalhoty. Přítel by měl podat pomocnou ruku. Pevně Vás podržet, ukázat směr, jemně vést, ale stále byste měli být partnery, tedy dávat oba dva stejně tomu druhému, nestačí jenom brát. Také je dobré doma tvořit. Cokoliv, co Vás zaujme. Byly vánoce, udělali jste si doma sami nějakou rukodělnou výzdobu? Nemusí se vše kupovat. Promyslete dopředu, co by se dalo připravit. Třeba k Valentýnovi. Nevím, jestli ten svátek zamilovaných držíte, zajímavé věci co můžete zvládnout najdete na netu.

Jinak, neděste se toho na začátku, od každého máte třeba jenom malinko.

roman68*
hodnocení

0x

Pokud se chceš dozvědět něco o schizofrenii v uměleckém podání mrkni na film

Čistá duše

natočený dle skutečnosti (o matematikovi Nashovi a jeho boji se schízou)

doplněno 06.01.16 00:37:

je tam dobře vidět, jak lze trpělivým posilováním vnitřního Pozorovatele a díky "osobní" komunikaci s "přízraky" bojovat úspěšně s touto nemocí..v tomto případě i za podpory psychofarmak..

ale co nejvíce Nashovi pomohlo-byla láska a trpělivost jeho ženy

Netrpím schizofrenií?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma schíza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]