Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spravedlivá insolvence?

Od: novami* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, jsem od roku 2014 v insolvenci. Správci je zasílán můj důchod, který je 6196 Kč a dar 7000 Kč. V červenci 2015 mi bylo insolvenčním správcem oznámeno, že dar 7000 Kč není placen. Dárce odstoupil od Darovací smlouvy, nadále jsem tedy tuto částku platila ze svých prostředků. V prosinci jsem dostala předvolání k soudu. Chtěla jsem pozměnit způsob financování, s tím, že jsem v invalidním důchodu kvůli psychickým problémům a můj zdravotní stav mi nedovoluje pracovat na plný úvazek, pouze na částečný, případně na brigádu. Našla jsem si brigádu, která mi vyhovuje jak po fyzické, tak i psychické stránce. Nejsem však schopná touto brigádou vydělat tolik peněz a navíc jsem omezena částkou 4600 Kč, protože jsem evidová na na Úřadu práce a víc si vydělat nemohu. Insolvenční správce mi sdělil, že tato částka je nedostačující a že je nutné, abych platila těch sedm tisíc. Soud jeho požadavek posvětil a mě vyslíchal, kde jsem přišla k těm sedmi tisícům, které jsem posílala správci. Když jsem uvedla, že posílám zpět nezabavitelnou částku 6144 Kč, která se mi vrací od insolvenčního správce a doplňuji na částku 7000 z prodeje mých věcí na Aukru a z vyplacené pojistky za úraz, vyjádřil se soudce v tom smyslu, že si vymýšlím. Soud odročil a mě vyzval Insolvenční zprávce k doložení seznamu veškerého movitého majetku, sdělení čísel mých účtů a doložení výpisů z účtu od 1.7.2015, seznamu všech položek, které jsem prodávala na Aukru od 1.7.2015, potvrzení o prodaných položkách a jejich ceně od 1.7.2015. Tento postup se mi zdá být podivný, musím se obhajovat, jako nějaký zločinec. Mají na to vůbec právo? Další je výše plateb. Částka 10796 Kč, kterou bych maximálně dosáhla je opravdu nedostačující? Musím tedy platit 14196 Kč. Tady zase nastane situace, kdy se mě budou ptát, kde jsem vzala zbývající částku. Také nezabavitelná částka by podle mě měla být vyšší neř 6144 Kč. Do insolvence jsem vstupovala s dluhem 394000 Kč. Mohou mi zrušit insolvenci, když tato situace nevznikla mojí vinou? Omlouván se za délku svého příspěvku a děkuji za odpověď Nová

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

3x

Každá insolvence je nespravedlivá, ale pouze vůči věřitelům !

sebod*

albatros, Proč myslíte? Mnohdy i v případě, že dostanou JEN 30% z dluhu, tak mají splaceno to, co půjčili plus dost vysoký úrok. Vám se zdá morální půjčovat s tím, že půjčím 5.000 ,- Kč na rok s tím, že zpět dostanu 60.000,- Kč? Vám se zdá morální přeprodávání pohledávek, kdy z dluhu 1000,- Kč je 60.000,- Kč?

albatros498022*

Ano pokud si půjčuji tak mám tolik zodpovědnosti a rozumu, že vím jestli jsem schopen závazků dostát nebo ne.

slzicka*
hodnocení

2x

Ano insolvenci si můžete zrušit a pak zaplatit všechny dluhy celé, včetně penále a nákladů na exekuce. Takto to bude spravedlivé, je vážně nespravedlivé, aby věřitel dostal jen část toho co mu dlužíte.

doplněno 05.01.16 19:42:

sebod mi se nezdá normální půjčit si 5000 a vracet 60tis, ale když na to člověk dobrovolně přistoupí, tak čemu se pak diví? Tomu že to musí splácet?

Insolvence je pro dlužníka šance ale věřitel je krácen.

plavest*
hodnocení

1x

Co je na tom podivného říci soudu pravdu a dokázat ji? Je to vaše povinnost.

sebod*

Na dluh, jaký máte, Vám stačí splácet maximálně 3.500,- Kč. Nechápu, proč jste se uvázala platit 7.000,- Kč ! Kdo Vám s návrhem pomáhal?

repkin*
hodnocení

0x
Ano soud na to pravo ma a Vy mate povinnost to dolozit. Pokud tak neucinite, soud muze insolvenci zrusit a zas po Vas pujdou exekutori. Pokud jste nelhal/a tak se nemate ceho bat, dolozte, dokazte, ze mate pravdu a soud Vam to upravi. Vysvetli Vam to presne i ten, kdo Vam insolvencni navrh sepisoval.
doplněno 05.01.16 17:08: Neni to trestni rizeni, kde je dokazovaci povinnost na OCTR, zde mate dokazovaci povinnost Vy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]