Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geriatrické oddělení v nemocnici

Od: babajaga® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

potýkám se s velkým problémem. Začátkem února nastupuji do nemocnice na operaci. Bude to asi na delší dobu - operace, rehabilitace, pak asi i lázně. Pečujeme s manželem o jeho takřka 91 letou matku. Trpí těžkou formou demence, tedy Alzheimera. Ještě se dovede šourat s holí, sama se nají lžící, oblékne se, pokud má připravené oblečení. Já jí to jen zapnu. Jinak si neudělá vůbec nic. Není zlá, nehádá se, neobviňuje nás, že jsme jí třeba něco vzali apod. Ale nic si nepamatuje. Když jí řeknu: odneste tu noční košili do koupelny do špíny, zeptá se mě 3 x kam že to má dát. A nejhorší je, že občas vymyslí pořádnou pitomost a realizuje ji. Bohužel, nejčastěji to bývá v souvislosti se stolicí či močí.

Přemýšlím, kam babču dát v době mé nepřítomnosti. Řada zařízení přijímá pouze nastálo, my bychom chtěli jen na přechodnou dobu. Navíc je to často zpoplatněno, s čímž musíme počítat. Ale před časem jsme dali za 1,5 dne pobytu v charitě /svatba syna/ 1.300 Kč! "Spotřebovali" nám za tu dobu 10 plenkových kalhot, *ee* což mívá babča běžně zhruba na 5 dní. A ještě nám pak sestra vynadala, že babička nechtěla luštit křížovky. Ta "pečovatelka" neměla o demenci snad ani páru.

LDN nechci. Tam starce šoupnou do postelí, kde leží 24 hodin denně. To bychom pak babču po návratu už nikdy nerozhýbali. Hledám něco, kde by se mohla přes den pohybovat, přecházet.

Proto jsem uvažovala o geriatrii přímo v nemocnici, kde budu ležet i já. Po zlepšení mého stavu bych ji mohla i navštěvovat. Jenže nevím, jak to chodí. Je moje operace dostatečným důvodem k tomu, aby ji přijali? Nebo to musí být na základě zdravotního stavu? Musí se k tomu vyjádřit i její obvodní lékařka? /není příliš vstřícná, za vším vidí nepravost a nejraději by nerozhodovala o ničem/.

Možná si myslíte, proč si to sama nezjistím přímo tam. Našla jsem na netu 2 telefonní čísla, ani jedno mi nikdo nezvedá. A e-mail uvedený nemají.

Víte, prosím někdo, jak to chodí na geriatrii? Měli jste tam své staré příbuzné? Mohli se pohybovat?

Musím něco sehnat co nejdřív, čas kvapí, abychom věděli, kam babču umístit. Manžel mi s ní sice pomáhá hodně, ale sám by ji třeba nevykoupal. Taky neumí vařit. Takže nám nic jiného nezbývá.

Předem děkuji za užitečné rady. A přeji, aby nikdo nemusel podobný případ řešit, je to smutné a vlastně nevím, kam se obrátit. Jaga.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Moje matka žila v domově pro seniory téměř 20 let. S prostředím a péčí byla velice spokojena, stejně jako já, když jsem při svých návštěvách sledoval chování personálu. Přesto však v důsledku zhoršeného zdravotního stavu došlo několikrát k tomu, že musela být hospitalizována na geriatrickém oddělení Fakultní nemocnice. Na tomto oddělení byla dobrá zdravotní péče, lékařka byla svědomitá, ochotná a vstřícná. Horší to bylo s běžnou péčí. Toaletní křesla nebyla vyprazdňována a desinfikována tak často, jak bych si představoval, takže po celém oddělení se linul nepříjemný zápach. Sestry a sanitářky neprojevovaly pořebnou empatii, chyběl jim lidský přístup, jakoby každý pacient byl pro ně jen jeden kus. Když už matka byla začátkem loňského září v terminálním stádiu, ptala se mě úseková sestra, zda bych si přál, aby byla převezena do nemocnice nebo aby dožila svůj život v domově. Jednoznačně jsem se rozhodl pro domov, vždyť tam byla doma, byla tam zvyklá obklopená známými lidmi. V posledních dnech jejího života jsem ji denně navštěvoval a mohu potvrdit, že péče poskytovaná umírajímu člověku byla srovnatelná s péčí, kterou poskytuje hospic. Nemohu své poznatky generalizovat, ale být na vašem místě, hledal bych umístění spíše v zařízeních sociální péče a to zejména tam, kde poskytují službu s názvem odlehčovací služba. To je služba, která se poskytuje v případech, kdy pečující osoba odjíždí na dovolenou, nastupuje do nemocnice a pod. Poblíž vašeho bydliště jsem našel např toto: socialnisluzbypk.cz/...

Zkuste kontaktovat odbor sociální péče v nejbližších okresech či krajích a požádejte o informaci, která zařízení odlehčovací službu poskytuji, a pak jednejte přímo s nimi. Přeji hodně štěstí.

hodnocení

1x

Nevím, ale nestálo by za to, dát řeč s obvoďákem. Třeba najde diagnozu, pro kterou babču na nějakou dobu do špitálu uloží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]