Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alternativní medicína - český zákon

Od: ayurveda odpovědí: 42 změna:

Dobrý den,

zajímám se alternativní medícnu (ayurveda, homeopatie atp.). V dosti vyspělých státech je alternativní medicína uznána jako léčebný systém, především ayurvéda byla uznána Světovou zdravotnickou organizací jako léčebný systém. Tedy v řadě států mohou praktikanti provozovat svoje praxe.

Nevíte jak se na alternativní medicínu dívá český zákon? Přijde mi to dost rozpolcené. Člověk, který v tom chce podnikat, může tak činit pouze do té míry, aby nenavozoval léčebný účinek svým konáním. Na druhou stranu dost lékařů kromě praxe své západní medicíny (nám známá) praktikuje ještě akupunkturu, homeopatii atd. (komplementy alternativní medicíny) a to nikomu nevadí.

Existuje na to u nás jednotný pohled, když v tomto oboru chce člověk působit a nechce si zahrávat se zákonem?

Podotýkám, že se nejedná o žádné šarlatánství ani o způsob, kdy praktikanti oblbují pacienty, hrabou peníze a přesvědčují je, aby přestali podstupovat lékaři nastavenou léčbu.

Děkuji.

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Neznala jsem to a tak jsem trochu pohledala. Ale jsem překvapená. Píšete, že si klasická farmakologie mastí kapsy a že ty "Ayurveda" produkty jsou na přírodní bázi a z vašeho povídání jsem vyrozuměla, že by měly být mnohem levnější. A ono tomu tak není. Co jsem našla já, tak to pochází z Indie a je to teda sakra drahé. Třeba krém "proti" lupénce 50g. 395Kč. Náhodou znám člověka, který tuto nemoc má a tak bych chtěla vidět, kolik těch tubiček by chudák musel nakoupit, aby si namazal všechna postižená místa. A navíc nemá, nebo spíše má tu jistotu, že to nezabere. A jsou tam všelijaké produkty, které nebudu vypisovat, znáte je lépe než já. Ale jsou nestydatě drahé a ještě ke všemu je jejich účinnost pochybná. Také jsem tam našla "Ďáblovo lejno", což je nějaký prášek, který se přidává do pokrmů a výslovně tam píší, že se ho musí používat opravdu velice, ale velice málo. Asi má distributor i strach, aby se tím klient neotrávil a nedalo se prokázat, že to má z toho "lejna". ;) Já bych si z těch produktů nekoupila ani jeden a kdyby mi to někdo dal, tak bych to raději vyhodila. Myslím si, že tady jsou naopak zákony ještě nedostatečné, protože si kdekdo může na internetu prodávat kdeco, bez ohledu na to, že to může být i zdraví nebezpečné.

Navíc původ těchto produktů - Indie, je pro rozumného člověka odstrašující. Kde máte jistotu za jakých podmínek to tam vyrábí? A napsat na krabičku lze všechno možné, opět nedostatečná kontrola a zákon.

ayurveda

Ve vší úctě, ale mluvíte o něčem, o čem toho moc nevíte, opravdu se omlouvám.
Určitě nebude potřeba, abychom indickou medicínu zesměšňovali, prosím.

Produkty, které se prodávají na českém trhu (některé dokonce v síti Albert Hypermarket) jsou kontrolované. Není možné, aby v kamenném obchodě prodávali závadné produkty, jak píšete.

K ceně bych uvedl asi toliko, že produkty, které se prodávají zde, jsou předražené a vinu na tom nemá zdroj, od kterého nakupují, ale opět nenažranost těch, kteří prodávají zde. Kupříkladu opravdu výborný olej Ayurvedic Pain Massage Oil se v ČR prodává za necelých 200 korun, přímo ze zdroje vyjde na necelých 26 korun.

Asi tak to je i s krémy proti psoriasis, o kterých jste pojednávala.

Jinak na závěr bych se snad ještě vyjádřil k Vašemu tvrzení, že pro rozumného člověka je cokoliv z Indie odstrašujícím případem. Nemohu s tím souhlasit. V Indii jsou velmi dobré univerzity a chytří lidé. Fakt, že se jiní koupou v Ganze, což je záležitost náboženství, neznamená, že všechno ostatní je také špatné.

Mějte se pěkně.

doplněno 03.01.16 15:06:

Jinak ještě upřesníme to čertovo lejno o kterém říkáte, že má výrobce strach, aby jej někdo nepožil více a neotrávil se, když je z té Indie.

Čertovo lejno je lidový název pro Ferula assa-foetida a jeho užívání musí být opatrné z důvodu opravdu vysoké koncentrace aromatických látek. Ferula je účinný preparát k přechodnému řešení nadýmání.

cs.wikipedia.org/...

pt®

Jenže na prdíky se používán u nás fenyklový (roste i u nás) a kmínový (český kmín) čaj a vyjde to opravdu levněji. Říká se"kde se kde zrodí, tam se i hodí" a proto jsem spíše pro bylinky, které rostou u nás a hodí se na úlevu pro naše prostředí, bylinky z Indie zase pro léčbu tamních problémů. Jinak nejsem proti koření (při vaření), které se dováží a koupí se opět za pár korun.

hodnocení

1x

Východní medicína je na Východě tisíce let.

Ovšem věk dožití se tam výrazně zvýšil a populace začala exponenciálně růst až s příchodem Západní - chemické medicíny.

ayurveda
hodnocení

Záleží jak dlouho to bude výhodné. :)

pohanka*

To je také pravda, ale ještě by to chtělo vědět, jaká je to kvalita života, jestli ti není jenom nějaké přežívání v některých případech na přístrojích.

Také jsme méně udření, než naši předkové. Kolik dělníků pracovalo bez ochranných pomůcek v kamenolomech, na stavbách, v dolech, při pokládce asfaltových koberců, zinkovnách atd. Dnes plno nebezpečných prací za nás udělají automaty, stroje a lidské zdraví je tak méně ohroženo. Ale určitě čest a sláva antibiotikům, desinfekci a hygienickým normám v nemocnicích. Také díky transplatacím jsme někde jinde, kdy lidé dostanou novou ledvinu i jiné orgány a vrací se zpět do běžného života.

Já psal o Východě, o kolébce té skvělé a nedostižné východní medicíny. Tam nějaké přežívání na přístrojích nevedou. Stejně, jako zbabělé ochranné pomůcky. A transplantace v měřítku ovlivňujícím statistiku tam asi taky neprovozují ..

eulalie*
hodnocení

1x

Tedy, mě by například zajímalo, jak by si taková ayurveda poradila s diabetes mellitus 1. typu. Máte na to nějaký tip? A umí ayurveda taky léčit ebolu?

doplněno 03.01.16 18:05:

Ale to jste mi neodpovědělo, Ayurvedo... Ptala jsem se na tip, co byste použilo na léčbu, nebo chcete-li potlačení příznaků těch nemocí. Jaký čajíček by asi tak mohl nahradit podávání inzulínu?

doplněno 04.01.16 12:50:

Ještě bych byla na pozoru u cizokrajného kvítí... nejde ani o tu hygienu, v jakém prostředí by byly bylinky připravovány. Ale spíše o to, jak by na ně reagovalo naše tělo, které není na ně geneticky připraveno, jestli by si z nich vzalo to, co potřebuje, v potřebné míře...Holt, není na české byliny. Asi tak.

ayurveda

Je Vám prosím známo, že na zmíněné nemoci nejsou účinné léky ani ve spektru západní medicíny?

ayurveda

A druhá věc, ayurveda je především medicína prevence.

pt®

No, tak to super informace "prevence". Jsem naprosto zdravá, ale preventivně si koupím mastičku za 400 korun a budu se preventivně mazat, abych nedostala Psoriaris (lupénku)? Prostě jsem proti, to je můj názor.

doplněno 03.01.16 18:26:

"eulalie", no právě...:)

eulalie*

Pt, tak nějak sdílám stejný názor. Jak může fungovat například homeopatikum, když účinná látka je v něm naředěna tak moc, že v těle pak už nemá příliš veliké šance cokoliv změnit k lepšímu? Jedině tak víra, že to homeopatikum člověka uzdraví. Placebo efekt. Jo, jedině snad tady toto...ale proč za to vyhazovat takové šílené peníze, to pak nechápu. Ještě jednu věc dodám. Alternativní medicína by neměla vůbec přijít do rukou neumětelům, kteří jsou proti klasické medicíně a jsou schopni například diabetikům vymluvit injekce inzulínu...

ayurveda

Prosím vás ale umíte číst, že se ty preparáty dají koupit daleko levněji a že je předražuji v obchodech zdejších?

Dále pak nevím, kde jste přišli na to, že homeopatika jsou drahá, vážené. Tuba stojí třeba 80 - 90 korun.

PT, můžete na psoriasis užívat kortikoidy západní medicíny...o tom si něco přečtěte, když to preferujete. Velké svinstvo.

Mějte se pěkně.

pt®

Víte, bratr trpí lupénkou od mládí a když vidíte potřebu namazat téměř celé tělo, tak byste potřeboval něco, jako vaničku sádla, co se týká do množství. Musel tenkrát ležet v nemocnici zabalený v igelitu a namazaný smradlavými mastmi, to bylo před 40 lety. Časem přišly nové masti, ale pomáhalo jen "horské sluníčko" a pobyty u moře. Možná to myslíte dobře, ale to byste si musel vše vyrábět na koleně sám, abyste věděl, co do do přípravků dáte, pak by šlo věřit, že je vše přírodní, ale to by Vás zruinovalo, to by jeden nezvládl. A vozit něco z Indie, kde se snad ještě objeví dětská pracovní síla, tak to prostě nechci. A jako prevence? Zdravý člověk neví proti čemu se preventivně léčit, nebo snad proti všemu a to je zase padlé na hlavu. Já jsem pár let v důchodu a nemám ani cukrovku, ani jiné nemoci, neberu žádné léky, jen od bolesti někdy Aulin, protože mně zlobí nohy. Nekouřím a ani nepolknu kapku alkoholu. Takže, já nejsem zákazník žádné medicíny. - pt

ayurveda

Žádný. Také neumíte číst? Jasně jsem napsal, že se mají obě medicíny vzájemně doplňovat. Na něco je dobrá západní a na něco východní.

Ano, píšu o něčem, co moc neznám. Však jsem to také pravdivě uvedla ve svém prvním příspěvku. "Čertovo lejno", jsem si vybrala proto, že mi název toho přípravku přišel komický. Co se týče původu těch všelijakých preparátů které jsou z Indie, Vy tvrdíte, že i tam jsou univerzity a tak dál. To Vám nikdo nebere, ale Vy mi dokažte, že ta "laboratoř" od které to třeba Vy objednáte, je skutečnou kontrolovanou laboratoří a že se to nevyrábí někde v nějakých hangárech bez jakékoliv kontroly. Dále vyvsvětlujete, že se některé tyto přípravky prodávají i v supermarketech a tudíž jsou kontrolované. Takže prosím o vysvětlení Vaší otázky. Neboť jak je vidět, český zákon s alternativní medicínou problém nemá! Tak o co Vám vlastně jde? Dále tvrdíte, že ve skutečnosti jsou tyto přípravky korunové záležitosti a že je problém u distributora třeba zrovna u nás v Čechách. Že to on cenu zmnohanásobuje. Divné. Takže se prodejce "východní" a neověřené medicíny chová ještě hůře než normální "západní" distributor, který dodává léky do našich lékáren. Zajímalo by mne, jak byste to prodával Vy. Ve vaší otázce zaznělo, že ti lidé, kteří se touto medicínou zabývají ji dlouze studovali a to i na své náklady a že oni za své služby vlastně nechtějí žádnou mzdu, neboť jim jde v prvé řadě o to lidem nezištně pomáhat. To mi zavání šarlatánstvím na sto honů. Říkáte, že si člověk jenom zaplatí ty produkty, které jsou účinné a daleko levnější, než tradiční léky. To NENÍ pravda. Jsou mnohem dražší a výsledkem si není nikdo jistý. A vedlejšími účinky už vůbec ne!

A nejkrásnější je Vaše poslední věta. Obě medicíny se podle Vás mají doplňovat. Takže suma a sumárum, by to chudáka nemocného ještě navrch zruinovalo. Přece by si musel nejenom koupit v lékárně ověřené a drahé léky zápaní medicíny, ale ještě ke všemu to doplňovat všelijakými mastičkami a kapkami neurčitého původu, za ještě dražší peníz. Takže ve výsledku bude platit dvakrát. No to jste tomu dal "korunu".

Za další, dneska už se ví, že omeopatie je v nemoci která se už objeví, naprosto neúčinná. A že si to kupuje jenom ten, kdo je zdravý, má dost peněz na vyhazování a kdo věří, že tím pádem neonemocní. Což je blbost a já osobně znám dva případy ve svém blízkém okolí. Ten světoznámý "omeopatický zázrak - Oscillococcinum", je prodáván 30 kapslí po jednom gramu za neuvěřitelných a nehorázných 530Kč dokonce někde i za 600Kč. A vím na stokrát sto procent, že je to ten největší podvod v omeopatii. Fuj...

pt®
hodnocení

0x

Došlo k odvolání na Ministerstvo zdravotnictví, které ve svém mnohastránkovém právním rozboru odvolání zamítlo a říká, že praktikování homeopatie nelékaři je v současnosti nezákonné. homeopat.mypage.cz/...

Podle mně jde o šarlatánství a jsem pro zákaz alternativní medicíny v jakékoliv formě. Je to můj názor.

ayurveda
hodnocení

Přečtěte si principy ayurvedy, která je mimojiné základem naší medicíny. Ale to odbíháme od tématu. :)

pt®

už jsem si o tom přečetla dost a opravdu si na svém názoru trvám.

ayurveda
hodnocení

Myslím, že svoboda by měla být. Kdo to chce využívat, ať využívá ne? Proč hned všechno zakazovat? Není totalita. :)

Díky za názor a mějte se pěkně.

pt®

svoboda by byla, pokud by taková léčba neměla ěpatné důsledky a o to jde. Když někdo bude říkat druhému: "skoč do ohně, je to prima", tak je to sice svoboda, ale s blbým koncem, asi tak.

ayurveda
hodnocení

Odbíháme od topicu, ale mohla byste mi konkretizovat špatné důsledky? Opravdu by mě to zajímalo. Studuji doktorský program ayurvédské medicíny, což nejsou praktiky hladovění nádorů, 30denní hladovky, odmítání léčby západní medicínou atd., abychom si to nepletli. :)

pt®

Dnes jsem si pouštěla přednášku jednoho lékaře na YT, je jich tam spousty, tak si něco vyberte. Ale zřejmě si vyberete něco, co je na podporu, ale pokuste se vyslechnout i opačné názory a porovnejte.

ayurveda
hodnocení

Prosím poslala byste mi odkaz?

pt®

Já už si přehrávala dnes i jiné věci, tak pohledejte sám.

ayurveda
hodnocení

Proti ayurvédě nic takového na YouTube není. Ayurvéda není šarlatánství, o kterém Vy velice pravděpodobně mluvíte.

pt®

Zkuste toto, ale neposlouchala jsem to celé:

luha*

Pane, už máme větší totalitu, než byla za komančů.:) Nazývá se to *postupné utahování šroubů*. A vy chcete brát práci lékařům - to opravdu není pěkné.

ayurveda
hodnocení

Hezky řečeno. Systém nesmí dopustit, aby se lidé dávali dohromady bez chemické farmakologie, využívání drahých zdravotnických materiálů atd. Zdravotnický usiness se musí hýbat! *bezim*

P.S. Chemická farmakologie často člověka dohromady vůbec nedává. Ale všechno má svá pro a proti. :)

pohanka*

Podívejte na ty vedlejší účinky léků. Z člověka s malým problémem se stává výnosný pacient, který si pak musí eliminovat ty vedlejší účinky vedlejších účinků. Nakonec chudák důchodce končí na 20-30 práškách. Viděla jsem to na všech svých předcích. Takže ano je za tím velký byznys, ale i výchova našich lékařů. Pacientovi dáme nějakou pilulku a on bude spokojený.

Také jsem zažila lékaře, který se zabýval ke své běžné praxi akupunkturou. Ten, kdo vystuduje medicínu a ještě si k tomu přidá východní medicínu, tak před ním klobouk dolů. Mělo by se to uznávat a je na pacientovi, aby si vybral, kterou péči zvolí.

Dobře napsáno ayurveda 21.34, souhlas.

ayurveda
hodnocení

Já totiž pracuji i v našem zdravotnictví jako nelékař a všechno toto bohužel vidím. Vidím, kudy se západní medicína ubírá a o co skutečně jde.

pohanka*

To musí každý trochu prozřít sám, musí sám chtít, sám pochopit, vcítit se, sám se zajímat.

Je pravda, že když přijdu do lékárny a něco potřebuji a vidím ty šílené ceny za cokoliv, za léky s receptem, bez receptu, za doplńky, za kosmetické výrobky atd, tak se kolikrát otočím a nic nekoupím. Raději sáhnu po bylinkách a alternativní léčbě.

ayurveda
hodnocení

Dnes pacient s abscesem byl lékařem ošetřen, hnis vypuštěn.
Pacient se po ošetření zeptal lékaře, co může být příčinou, z čeho to tak vzniká... Chtěl se dozvědět více, chtěl tomu předcházet.Odpověď lékaře: "To se tak stane samo." ... *sok*

Zatímco je to způsobeno srážkou severního větru s horskou mlhou za působení světla měsíčního úplňku.

pt®

Takže si oba druhy medicíny si nemají co vyčítat, vždy jde o zdraví, ale za peníze.

ayurveda
hodnocení

PT, dost praktikantů ayurvédy provozuje poradenství zcela bezplatně, protože ayurveda je komplexní nauka o tělě a duši a mnoho praktikantů to pojímá hlouběji, tudíž je jim kupříkladu proti přesvědčení brát si peníze za znalosti, které jim bylo umožněno vystudovat nebo se s nimi seznámit (i přesto, že studium je drahé). Častokrát si tedy platíte pouze prostředky, které se používají (sirupy, oleje,...), které někdo opravdu musí nějak vyrobit a dát si s tím práci.

Znova opakuji, ayurveda není to pochybné léčitelství, o kterém slyšíváme v médiích.

Vyčítat si opravdu nemají obě medicíny vzájemně nic. Musí se doplňovat. Západní medicína je invazivní a chemická a ayurvéda je přírodní a neinvazivní, duševně založená. Měly by se prolínat a využívat maximum pozitiv obou medicín, což se neděje a co víc, někdo se rozhodne zakázat jednu na úkor druhé. To je to, co se mi nelíbí.

pt®
hodnocení

0x

odkaz na zdroj - cs.wikipedia.org/...

Rizika ájurvédské medicíny

Prestižní lékařský časopis The Journal of the American Medical Association publikoval v srpnu roku 2008 výsledky analýzy rostlinných preparátů pro árjuvédu prodávaných v USA prostřednictvím internetu. Více než pětina takových preparátů byla kontaminována olovem, rtutí nebo Arsenem.

V americkém časopise New York Times byl v reakci na výše zmíněnou analýzu v září 2008 publikován článek Starobylá, ale jak bezpečná? (Ancient, but how safe?), ve kterém jsou rozebírána některá rizika používání ájurvédských preparátů.

J.Šrámek v kritickém textu na webu Českého klubu skeptiků Sisyfos rozebírá v lékařském časopise publikovaný případ aktutní otravy olovem způsobené ájurvédským preparátem. Upozorňuje na to, že se nejedná o náhodnou nebo neúmyslnou kontaminaci, použití těžkých kovů je jako Rasa Shastra významou součástí ájurvédské medikace.

Kritika ájurvédské medicíny

Vědec Richard Dawkins zcela otevřeně ájurvédskou medicínu kritizuje a říká: Myšlenka, že starověkost je to samé jako nahromaděné vědomosti v průběhu let, je zcela mylná ...oživení ájurvédy v této době je to samé jako pokoušet se zastavit krvácení pijavicemi.

ayurveda
hodnocení

Analýzy rostlinných preparátů pro ajurvédu prodávaných v USA prostřednictvím internetu.
- Nikde není informace, kde ty preparáty byly vyrobeny.

Sisyfos
- Tento spolek bohužel zpochybňuje vše. Čekám, kdy zpochybní, že slunce svítí žlutě.

Richard Dawkins, stejně jako kdokoliv jiný může kritizovat cokoliv se člověku zachce. Chválit nebo kritizovat, to je základ. Už jen spojení "oživení ayurvédy" je dosti komické. Ayurvédu není třeba oživovat, ayurvéda je medicína, která existuje tisíce let, přítomna jako jedna z prvních, jako zdroj ostatních medicín. Ostatně, PT, takový lék Atropin se vyrábí z rostliny nazývané Rulík zlomocný, což je vysoce jedovatá rostlina. Tím chci poukázat, že vyvracet jednu medicínu jedovatými přídavky jinou medicínou, která také hojně využívá jedovaté přípravky, je velmi pomíjivé a pohybujeme se na tenkém ledě. :) Nekoukejme na všechno jen v černém nebo bílém.

pt®

Chcete tím naznačit, že olovo, rtuť nebo Arsen, roste na zahrádce? Prostě můj názor jsem řekla, že jsem proti, dala jsem Vám video i odkaz, a je na Vás, co s tím uděláte. - pt

ayurveda
hodnocení

To byl obrazný příklad použití jedů. Jestli někdo do preparátů přidává rtuť, je to debil.
Já znám pouze preparáty (oleje na masáže, sirupy atd.), které se rozvážejí do celého světa, jsou oblíbené a jistě by dávno byly zakázány ke vpuštění do prodeje, pokud by v nich něco takového bylo nalezeno. Je to blbost.

xy

slunce prý záři v celé šíři spektra , jsem někde četla :)

pt®
hodnocení

0x

Hodnocení:

Metody alternativní medicíny jsou metodami pseudovědeckými, které jsou charakterizovány několika znaky: 1/ Jejich léčebný efekt má být zprostředkován duchovními nebo dosud neznámými silami. 2/ Jejich principy jsou vrozporu s vědeckými poznatky a přírodními zákony. 3/ Specifická, vlastní účinnost metod a prostředků alternativní medicíny nebyla objektivními metodami prokázána. 4/ Za případnou terapeutickou účinnost zodpovídá placebový efekt.

sysifos.cz/... medicína

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]