Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Směnka - nechce zaplatit dluh

Od: jurax odpovědí: 4 změna:

Dobrý den. Mám dotaz - nejedná se konkrétně tedy o mě, ale o někoho známého. Má sněmku na 700tis korun od jisté osoby (nebudu zde vypisovat detaily proč,jak,kde,-zbytečný...). Směnka už je velmi dlouhou dobu po splatnosti, s úroky to dělá už skoro milion. Po člověkovi se shlehla zem, není na něj kontakt, nic. Dotyčný je už starší člověk a dost se celkově nevyzná a nerozumí moc věcem, takže můj dotaz. Jak se teď postupuje? Co si pamatuju ze školy, tak by se měl dát k soudu nějaký směnečný příkaz, mě jde ale o to, jestli to zvládnu jako já, obyčejný člověk nebo musím řešit přes právníky. A to je druhá věc - co když i kdyby dotyčného našly a uplatnily, co když je dotyčný nemajetný a nic nemá, to pak právníka, soud atd, budu muset zaplatit ze svého a ve výsledku budu ještě v mínusu? Chtěl bych tomu člověku pomoci, protože jako říct na milion jen tak: co už, to z něj nedostanu, je...hrozný. Samozřejmě bych i já z toho něco měl pak kdybych se o to postaral od něj, tak i o to mi jde ale nechat přece milion jen tak někomu... Ale piznám se, že teda nevím jak se to řeší taková situace, díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomaslad*
hodnocení

3x

Z vl. zkušenosti... jsem věřitel, mám taktéž podepsanou směnku dlužníkem a neuhrazený jeho dluh ( nepoměrně menší, než Váš známý) Směnka má tu výhodu, že představuje nejrychlejší cestu k vykonavatelnému titulu - soudnímu rozhodnutí. Podává se ke směnečnému soudu - reálně normální obvodní soud, který však už nijak nezkoumá věcnou stránku vzníku dluhu, pouze formální znaky - zda je směnka správně napsána a pod. Pokud ano, v podstatě to ten dlužník nemůže vyhrát. To je pozitivní, ale nyní to bé. Když dlužník nic nemá - můj případ, má pobyt na úřadě, tak i když ho vlažně exekutor nahání, moc se nepřetrhne, a je to běh na desetiletí. Nyní Pelikán chce ještě hromadně dluhy dlužníkům umazat, tak i když jsem vyhrál směnečný soud, peníze spíše už asi neuvidím - pokud dlužník nezačne pracovat, mít zdanitelné příjmy, účet v bance, auto v registru...

jurax
hodnocení

a jak je to se soudníma výlohama, exekutorem atd, VY jste neplatil nic?

doplněno 02.01.16 18:19:

A navíc - já nevím, jestli dotyčný má nebo nemá peníze. Někde jsem snad slyšel, že vlastní restauraci, takže třeba majetný je, dá se toto nějak "zjistit", jaká já, "civilista"?

tomaslad*

jasně že jsem to platil já. Ale bylo to docela v pohodě - 500 Kč administrativní náklady právníkovi - v podstatě jen podal elektronickou žalobu + 1500 Kč soudní poplatky soudu ( jsou to asi 4 procenta z dlužné částky, ve vašem případě milionu nejspíše 40.000 Kč) Toť zatím vše. Ovšem to bylo asi před 3 roky, v té době právníci a exekturoři šli věřitelům na ruku, protože chtěli vyvařit prachy na dlužnících - tak zvané příslušenství dluhu. Nyní to Pelikán osekal, tak jejich ochota klesá a věřítelě nyní snad ještě musí exekutorům platit nějakou zálohu či co... Good luck, ale protože jde o mega a pokud je směnka patná, šel bych do toho - i kdyby ty prachy dostal známý za 20 let... Dluhy se i dědí, s tím bych také kalkuloval.

mytrix*

Poplatek za vydání soudního směnečného rozkazu je 5%. tento poplatek včetně případných dalších výloh jsou vymáhány po dlužníkovi. ALe nejdřív je platíte vy.

To zda dotyčný majetek má nebo se se dozvíte obtížně. Zkuste google. Můžete nahlédnout do katastru, zda mu patří byt/dům ve kterém bydlí. To zda figuruje v nějaké firmě naleznete zde or.justice.cz/... popřípadě v živnostenském rejstříku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]