Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bývalý manžel mne chce zruinovat finančně

Od: malgorzata odpovědí: 7 změna:

Pocházím z Polska a v ČR.žiji s přítelem už několik let kam jsem se přestěhovala a pracuji. Začalo to tak, že jsem v manželství velmi trpěla neporozuměním, bitím a manžel rozhazoval peníze za alkohol, diskotéky a nechtěl chodit do práce.Tak jsem od něj musela utéct, že jsem se bála, že mi může v agresivitě fyzicky ublížit.Seznámila jsem se v Čechách s jiným můžem, který se ke mne choval ohleduplně a pomohl mi i najít práci.Ten bývalý můž podal v Polsku návrh na rozvod z moji viny,že jsem kurva a zahýbám mu, to napsal v návrhu k soudu.Za několik měsíců přišla na moji starou adresu pozvánka k soudnímu stání.Já nemohla to odebrat, protože jsem nebyla v Polsku a moji rodiče to nechali poslat zpět i když měli plnou moc.Soud v Polsku rozhodl bez moji účasti o rozvodovém řízení ve prospěch manžela, vše mu uvěřili a svalili vinu na mne. Vyměřili mi zaplatit 1400 Zl.(9500Kč) pokutu za nedostavení se na stání k soudu a veškeré soudní poplatky.Já to mám daleko přes celé Polsko - Gdaňsk a zrovna neměla od zaměstnavatele volno ani tolik financí najednou na zavolní hned přijet, když mi rodiče sdělili zprávu, že mám nějaký dopis od soudu.V Polsku to funguje tak, že soud vybranou částku odemne z poloviny vyplatí mého manžela,který založil zprávu. On je vítěz a já poražená i když jsem se ani nevyjádřila k věci u soudu.Navíc chce teď bývalý manžel podat další zprávu o alimenty sám na sebe, protože se mu oficiálně nechce pracovat,tak raději dělá na černo a před soudem udělal ze sebe chudáka,že má příjem od úřadu práce jen 300(2tis.Kč).Děti žádné nemáme! Okradl mne i o majetek,jak jsme dříve bydleli ve společné domácnosti a svévolně vypsal z bytu,tak jsem potom šla bydlet k rodičům a nakonec k novému příteli v Čechách. Chce mne připravit o normální důstojný život,odrbat moji malou výplatu přes polského exekutora na alimentech sám do sebe,aby on se měl ještě lépe. Už teď prací načerno si rozhazuje peníze za bary,děvky a diskotéky a taxíky. Ale před soudem je hrozný slušňák a chudáček,že nemá ani na chleba a oni mu na to skočili.Připadám si, že jsem vydíráná z jeho strany, že soudu nakecává báchorky a oni mu věří a mne potom chtějí finančně a psychicky odrovnat,abych se bála, že mne bude vydírat přes polského exekutora a vlítnou mi na moji minimální mzdu.Napsal mi sms.že mne zničí a chcípnu hlady a budu na ulici, že on mne přes soud velmi ublíží odrbáním celé výplaty a soud prý nebude brát ohledy na ženskou, jen na něj, protože má hodně známých a umí i ovlivnit svědky v jeho prospěch. Prosím o radu, jak se bránit před ním? Alimenty jemu na doživotí platit nechci,za to že se vyhýbá úmyslně práci a výdělává bokem načerno, kšeftuje a chce se nechat živit odemne.

doplněno 02.01.16 21:23:

Kdyby mne bývalý manžel chtěl podle jeho výhrůžek zničit,abych neměla ani na bydlení ani na jídlo, že by na mne vyslal polského exekutora do ČR., který by mne totálně oškubal o všechno, když mám jen minimální mzdu, tak nevím jak se bránit dál a přežít to jeho vydírání?Může polský exekutor jít na český účet v bance nebo přes finanční úřád vyhledat zaměstnavatele kde já pracuji a vzít mi moji celou výplatu? Můj exmanžel si tak přeje mne totálně odrovnat na úkor bídy a spaní na ulici.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

No ale fakta jsou taková, že jste si ještě za manželství našla milence a odešla ze země. Takže o tom, z čí je rozvod viny, lze přinejmenším diskutovat. Jinak co se týče vyživovací povinnosti na manžela a vůbec všech právních otázek, nemá asi příliš smysl ptát se na české poradně. Je to věc polského soudu a polských zákonů, takže lépe vám jistě poradí na nějakém polském serveru. Tady si můžete jen poplakat.

stirecek*
hodnocení

3x
Tady se nedovoláte, to jste měla u soudu. Obsilka chodí dva měsíce předem, ne ze dne na den a právo na propustku s uhrazenim nákladů taky máte, tak se zas nevymlouvejte, ze jste se nemohla dostavit. Dále proti soudu prvního stupně se můžete odvolat a vaše argumenty dokázat právě u toho odvolacího soudu. Pokud jste lhůtu na odvolání prosvihla nebo nemáte k tomu co říct, tak už zbývá jen tahle poradna, ale to vám už nepomůže.

iz*
hodnocení

2x

Přestože neznám polské právo ani průběh jednání před polským soudem, se domnívám, že některé zásadní věci budou všude stejné. Asi byste chtěla slyšet/číst něco jiného, ale podle mne je pokuta za nedostavení se k soudu bez omluvy oprávněná. Před odjezdem z Polska do ČR, jste si měla zařídit dosílání pošty (měla jste se lépe domluvit s rodiči). Za Vaší nepřítomnosti mohl manžel soudu tvrdit, co chtěl, nebyl tam nikdo, kdo by jeho tvrzení vyvrátil.

Rozumím Vašim obavám i důvodu opuštění domácnosti, ale neměla jste zůstat jen u toho, měla jste situaci dále řešit. Opuštění manžela kvůli alkoholismu, agresivitě a lenosti (jestli tomu správně rozumím, nechával se od Vás nechával živit a nechával Vás financovat jeho "koníčky") je něco jiného, než opuštění manžela kvůli milenci.

Doporučuji obrátit se na polského advokáta a poradit se s ním o dalším postupu. Asi by nebylo od věci se soudu alespoň dodatečně písemně omluvit a vysvětlit, že a proč jste se o jednání vůbec nedozvěděla. Pokutu asi budete muset zaplatit, ale omluva s vysvětlením by mohly pomoci změnit pohled na Vás. (Můžete připojit i vysvětlení, proč jste opustila společnou domácnost.)

Rozhodně si nenechte "utéct" žalobu o výživné. Nevím, jaká praxe je v Polsku, ale u nás byste měla možnost se k ní před zahájením soudu písemně vyjádřit. A v žádném případě si nenechte "utéct" soudní jednání ► k jednání byste se měla dostavit, ideálně s advokátem.

___

O exekucích vedených polským exekutorem do zahraničí nic nevím.

jenda2*

Pokud je nařízeno líčení, musí být protistrany prokazatelně obeslány. Není povinností žádného občana čekat na obsílku, že někdo jiný se rozhodne podat žalobu. Nemohlo proběhnout první přelíčení, pokud nebyla obsílka doručena, což být nemohla. Po prvním jednání je to něco jiného. Každý má právo na spravedlivý proces. Podle všeho tazatelka nenapsala celou pravdu.

Kdo nebyl vyrozuměn o povinnosti se dostavit k jednání, nemůže logicky dostat pokutu za to, že se nedostavil někam, o čemž nevěděl. Neexistuje žádná povinnost v EU hlásit místo pobytu.

Pokuta tedy musela být uložena na základě nějakého důkazu! To platí ve všech státech a už několik století.

iz*

Nevíte, jak se v Polsku doručuje?

Obsílku nedostala, ale další (?) dopis

od soudu ano?

Uvidíme, jestli tazatelka doplní...

hodnocení

1x

Zdravím,,,doufám,že SMS máte schovanou,,já bych napsala na soud do Polska,jaké je situace..

vendelin*
hodnocení

0x

Pěkný den.Nedejte na vyhrůžky...sežente si advokáta,který "dělá" rozvody.Bude to sice něco stát,ale budete vědět na čem jste.Prostě se braňte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]