Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nákup nemovitosti 2016 daň

Od: cupakabra* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

Pravděpodobně během ledna či února 2016 budu kupovat menší domek a rád bych věděl jak je to s tou daňí z nabytí? Vím, že tam dochází ke změnám,ale na netu jsem našel několik článku a někde psali že to bude platit od 1.ledana a někde,že až od dubna 2016.Tedy:podepíšu li kupní smlouvu v lednu či únoru bude povinnost zaplatit daň na mě-jakožto kupujícím? A ještě podotázka :Bude se ta daň vypočítávat čistě z ceny domu,nebo z celkově zaplacené ceny kde bude zahrnutá i provize realitky.Děkuji za info

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivik*
hodnocení

2x

Pokud jste v kontaktu s nějakou konkrétní RK,která vás bude zastupovat, tak ještě před podepsáním smlouvy si nechte všechno důkladně vysvětlit,protože co bude psáno, bude dáno.Určitě by vám tady někdo rád poradil, ale opravdu záleží na tom, co bude ve smlouvě,tam lze dohodnout, kdo co a kdy bude platit.My jsme daň z nabytí nemovitosti platili z celkové ceny,která byla v kup.smlouvě,jsou to 4%.

plavest*
hodnocení

1x

Protože jsem platila minulý týden daň z prodeje, tak jsem si to trochu obšlápla. Takže si vypočtěte 2 varianty. Daň z odhadní ceny, přičemž za odhad zaplatíte 1-3 tisíce, nebo daň z ceny uvedené ve smlouvě. A zjistěte si, co pro vás bude lepší. A cena odhadu se dá korigovat. Já odhadci rovnou řekla, že mu za odhad garáže nedám, co požaduje, tak se pokorně zeptal, co jsem ochotna dát. Jinak bych si našla jiného.

danys*
hodnocení

0x

Nic se nemění, vše je při starém.

dan z nabytí nemovitých věcí platí stále prodávající pokud se s kupujícím nedohodne jinak. Toto musí být výslovně uvedeno ve smlouvě.

Daň se vypočítává z kupní ceny nebo ceny odhadní, podle toho, která je vyšší. Musíte si pak nechat udělat znalecký posudek nebo zpracovat tiskopisy o směrné hodnotě (zvládnete vyplnit sám, pokud jste trochu znalý) a z toho vám pak FU vyměří hodnotu a vypočítá daň

uska*

Trošku poopravím tvrzení Musíte si pak nechat udělat znalecký posudek

Znalecký posudek není třeba, finančák zkontroluje prodejní cenu a pokud souhlasí s cenou v místě obvyklém - nezasahuje. Pokud by byla cena výrazně nižší, přepočítá sám hodnotu domu a tato cena je základ k placení daně. Daň se platí z celkové částky domu, je jedno, zda prodávající vyplatí realitku a nebo prodá sám. Od kdy bude platit daň kupující je ve hvězdách.

doplněno 24.12.15 15:38:

repkin - tak by to nefungovalo. Realitky mají vždy svého odhadce, ale když prodáváte sám, tak cenu reguluje finančák. U nás dokonce byl na obhlídku ( na kafe). Je to výhoda, že odhadce nepotřebujete, u finančáku to má prodejce zdarma.

danys*

usko, přečtěte si co jsem psal!

Znalecký posudek, za který si člověk zaplatí NEBO vyplnění formulářů na směrnou hodnotu, kde vyplníte všechny informace (a že jich tam je) a podle toho určí finančák cenu!

Jinak finančák bere hodnotu pro výpočet daně tu, která je vyšší!

plavest*

Nechci být šťoura, ale finančák mi vysvětloval, že bere v potaz rozdíl mezi odhadní cenou a cenou na smlouvě. Takže si vlastní cenu, ze které je odhad vytvoří sám.

repkin*
Jen k zamysleni ... obvykla cena v miste a case bude treba 1.000.000,-, ale dum je ruina,kterou kupuje treba za 200.000,- . Bylo by zajimave, jestli by to tak fungovalo i v realu.

cupakabra*
hodnocení

no mi je jasné,že se jedná o 4%,že jsou 2 možnosti a že mám číst co je ve smlouvě.-ale ta smlouva musí vycházet z nějakých platných zákonu. A mě zajímají ty na rok 2016,protože mezi svátkama nic kupovat a sepisovat nebudu.Na netu je několik článku,že už to vláda schválila a že ta povinnost půjde vyloženě za kupujícím.Jen je někde napsáno že to platí od ledna 2016 a někde je zminovaný duben 2016. No uvidíme- raději zavolám začátkem roku na finančák :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]