Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho trvá vyřízení dědictví?

Od: bohumir odpovědí: 8 změna:

Otec zemřel v březnu tohoto roku. Notář pro Prahu 4 nás vyzval začátkem září sepsat jeho majetek a dohodnout se o rozdělení. Dohodli jsme se, sepsali to a dali soupis notáři, žádný problém tedy nenastal, přesto se notář stále ještě neozval a nic se neděje.
Jsme 3 dědici ze zákona v první třídě dědiců.
Je daný nějaký termín, do kdy musí notář vše uzavřít?
Předem děkuji za každou odpověď, nebo informaci, jak dlouho jste čekali.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Třičtvrtě roku je běžná doba. Soused zemřel v únoru, dědické řízení se táhne doteď. A to nezanechal žádný majetek (krom přeplatků na nájemném, které ovšem zdaleka nepokryly ani náklady na pohřeb). Zkuste se notáři průběžně připomínat. Voják se stará, voják má...

hodnocení

2x

přesně tak - já se také připomínala - otec zemřel v květnu, v podstatě žádný majetek, jen co bylo na účtě a dva dědici, přesto to trvalo až do února... když jsem tehdy hledala informace, zjistila jsem, že žádná závazná lhůta daná není...

hodnocení

2x

Jednoduché dědictví v Praze, trvalo 11 měsíců s urgencí..

mzxy*
hodnocení

0x

především záleží na tom kolik a jakého majetku musí notář vypořádat

k tomu zkoumá výpisy z katastru, registru vozidel, bank atd

pak jde o to zda budete dělat nějaké obstrukce nebo se dohodnete

největší hloupost je, když se tři nedohodnou a stejným dílem zdědí starou škodovku, zákon ale neumožnuje zapsat trojici perovozovatelů s různým bydlištěm

ptejte se svého notářem kterého určuje podle daného klíče soud

5,5 měsíce

hodnocení

0x

Zdravím,

jednou 2 roky, jednou 2 měsíce - rychlé také není dobré, za měsíc přišel přeplatek z pojišťovny a řízení se muselo obnovit. Záleží na tom, kolik notář stihne vyřídit. Jsou tu dva notáři, ale třeba letos od února do července fungoval jen jeden. Pak jsou lhůty delší.

hodnocení

0x
Moje čerstvá zkušenost: 6 let a pár dní... Nebylo co dědit - pouze dluhy.

pppp
hodnocení

0x

no jestli se třeba odměna notáři neodvíjí od hodnoty vypořádávaného majetku - pak bych chápal, že na některá dědictví (třeba na ta s méně nebo žádným majetkem) jaksi není čas či zájem...

Zdravím,

samozřejmě, že větší hodnota majetku, větší poplatek - ale notář to má dané podle tabulek. Řízení o pozůstalosti přiděluje notářům soud. U nás podle bydliště.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]