Nejste přihlášen/a.
Pracuji doma nemocná a dle posledního vyšetření to vypadá na vážnější a dlouhodobou nemoc. Protože mě na HPP zaměstnává kamarádka, nechci ji dělat potíže. Máme tedy již domluvené datum, ke kterému dostanu výpověď z její strany. Chtěla jsem se zeptat, jak mám jednat dál. Prvně se nahlásit na ÚP a pak do 7 dní od výpovědi si zajít k doktorce pro neschopenku? Vím, že nemocenskou by mi OSSZ vyplácela až za cca 2-3 týdny, ale pokud nebudu od prvního dne na ÚP, kdo bude za mě platit zdravotní pojištění? Doba, kdy budu na takovéto neschopence se asi nezapočítává do důchodu,že? Děkuji za vaše vědomosti!
Ach bože, proč byste měla dostat výpověď? Nevím, jaké byste kamarádce mohla udělat potíže, když budete na neschopence, a jaký rozdíl je pro ni Vaše neschopenka nebo Vaše ukončení PP. Ona Vám může dát výpověď pouze ze zákonných důvodů, mrkněte na § 50 a § 52 zákoníku práce, a patrně Vám bude muset vyplatit odstupné, což pro ni bude horší než mít Vás ve stavu a na neschopence. Nebo potížemi myslíte to, že Vám vyplatí za prvních 14 kalendářních dní náhradu mzdy? To snad ne.
Když už chcete tu výpověď (nezapomeňte na výpovědní dobu!), jděte k lékaři hned následující den po skončení PP. Prvních 14 dní budete sice marodit zadarmo, ale zase budete mít to odstupné, takže pohoda. Na ÚP se hlaste až po skončení nemoci, nemůžete přece v době nemoci být uchazečem o zaměstnání. Své zdravotní pojišťovně pošlete ofocený žlutý pruh a napište jim, že jste v pracovní neschopnosti po skončení pracovního poměru - stanete se tak pojištěncem, za kterého ZP platí stát.
Doba strávená v dočasné pracovní neschonosti po skončení pracovního poměru je momentálně náhradní dobou pojištění (pro účel zápočtu doby pro nárok na důchod), ale jurodiví zákonodárci se chystají, že i tohle okleští... asi ten důchod budou za tu těžkou dřinu nakonec brát jen oni sami.
Děkuji za dlouhou odpověď! Kdybych šla na neschopenku třeba den před 31.2., kdy skončí můj pracovní poměr, tak by má zaměstnavatelka přece musela za mě platit sociální pojištění po celou dobu neschopenky, ne? Nemá moc peněz, tak ji nechci být na obtíž. Jen když se platí sociální pojištění, tak se doba započítává do důchodu nebo je to nějak jinak u neschopenky ke konci pracovního poměru? Děkuji moc za radu!
Sociální pojištění se platí procentem z hrubé mzdy. Když máte mzdu, zaměstnavatel z této hrubé mzdy spočítá a odvede (ze svého) 25% soc.poj. a Vám z této mzdy strhne a odvede 6,5%. Soc.poj. činí celkem 31,5% z hrubé mzdy.
Jste-li na neschopence, nevyplácí Vám nikdo mzdu, čili není z čeho spočítat a odvést pojistné. Po dobu nemocenské nikdo pojistné tedy neplatí.
Nemoc je tzv. vyloučená doba. To znamená, že pro výpočet dob pro nárok na důchod (odpracované doby) se Vám započítá jako pojištěná, dokonce i nemoc po skončení pracovního poměru se takto započítává, je to považováno za tzv. náhradní dobu pojištění. A pro výpočet částky důchodu se tato doba vylučuje, tzn., že člověk není poškozen při výpočtu důchodu tím, že měl nemoci.
Na Vašem místě bych nekalkulovala s tím, kdy jít a kdy nejít na nemocenskou. O tom by zásadně měl rozhodnout lékař - je-li to nutné, vystaví neschopenku. O výpovědi bych se v této souvislosti vůbec nebavila. Vaši zaměstnavatelku to nijak nepoškodí. Když dáte výpověď, skončí Vám za 2 měsíce pracovní poměr a ona si stejně bude muset najít někoho jiného, kdo tu práci bude dělat, tak jako si najde zástup za Vás, když zůstanete ve stavu zaměstnanců a budete na neschopence. A po skončení pracovní neschopnosti se máte kam vrátit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.