Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DPP vs urad prace

Od: grem odpovědí: 1 změna:

Jaky je rozdil mezi dohodou o pracovni cinnosti a provedeni prace?Ted mam nastup do zamestnani a budu mit nejprve smlouvu na jeden mesic na 300 hodin a pak az smlouvu na 1 rok.Problem je v tom ze jsem v evidenci UP, zatim nevim jestli za me zamestnavatel zaplati po dobu toho mesice zdravotni pojisteni.Lze se napr domluvit se zamestnavatelem aby mi dal rovnou smlouvu na rok abych to mel snazssi a mohl se odhlasit z UP?Tak to bude asi slozitejsi v tom ze smlouvu budu muset dolozit na UP plus vysi vydelku.Je treba moznost ze bych se domluvil se zamestnavatelem aby mi zbytek mzdy platil bokem na ruku?Kdyby mi po tom mesici nedali tu smlouvu na rok a prekrocil bych vysi vydelku, tak me urad prace vyradi z evidence a nemel by za me kdo hradit pojisteni.Diky za tipy.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Na DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat max. 300 hodin v kalendářním roce.

DPČ lze sjednat max. na polovinu stanovené týdenní pracovní doby (max. na 20 hodin týdně).

Odpracovat ale klidně můžete jeden týden 40 hodin, další žádné.

Z DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění,

z DPČ s odměnou od 2.500 se odvádí obojí.

_____

Pozor:

V době evidence na ÚP smíte vykonávat jenom tzv. nekolidující zaměstnání. Tj. zaměstnání, které Vám nebude bránit v hledání nového zaměstnání ani v plnění povinností uchazečů o zaměstnání a s odměnou/výdělkem max. do výše poloviny minimální mzdy (v r. 2015 max. do 4.599 Kč měsíčně).

Uchazeč o zaměstnání je povinen ÚP nekolidující zaměstnání oznámit a doložit písmenou smlouvou či dohodou nejpozději v den nástupu do zaměstnání.

____

Máte-li možnost se se zaměstnavatelem rovnou dohodnout o pracovní smlouvě na dobu určitou, doporučila bych dát jí přednost.

doplněno 19.12.15 14:52:

Práci na černo ("část peněz na ruku") nedoporučuji. Nejen, že by Vám hrozila pokuta od 10.000 do 100.000 Kč (zaměstnavateli od 250.000 Kč), ale zároveň byste dal zaměstnavateli najevo, jak čestný/poctivý zaměstnanec byste byl... Korektní zaměstnavatel by s Vámi podle mne neuzavřel ani dohodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]