Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám dotaz .Máme jednoho syna, je ženatý mají 2 děti, kterě moc milujeme jsou jim 1 a půl roku a 4 roky a jeho manželka není hodná osoba. Syn je snachou velice ovlivnitelný. Chci se optat, jestli je možné udělat závět a odkázat finanční hotovost na naše malá vnoučata a aby syn a snacha po mé smrti nedostali nic. A ještě dotaz . Mám 2 nevlastní vnučky Jedna je již plnolettá a druhé je 16 roků. Mohla bych je do toho také zahrnout s finanšní hotovostí po mé smrti? A jak postupovat? Musím k pravničce, nebo stačí dopis s ověřeným podpisem? Je mi 58 roků. Děkuji Marcela
Aby syn nedostal nic, musela byste jej vydědit. Jinak platí tohle:
Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.
Jinak by syn měl 100%, když jej pokrátíte v závěti na 25%, tak zbylých 75% můžete rozdělit jak je libo. Snacha nemá nárok na nic. Vydržte, třeba mě někdo doplní či poopraví.
Souhlas, jen poznámka:
Jestli má paní manžela (z dotazu se zdá, že ano), tak by dědil i on (polovinu?). Teprve druhá polovina by normálně náležela synovi, takže ho lze omezit na těch 25 % z jeho podílu atd.
Chtějí-li omezit dědictví syna oba manželé, musí i patřičnou závěť apod. sepsat každý z nich.
Stím manželem je to kapku složitější, Nedědil by poloviny, ale dostal by polovinu společnéhl majetku, ta mu prostě patří, a zbytek jde do dědického řízení, kde ze zákona dědí polovinu zbytku. Ale manžel není nepominutelný dědic, čili ten případně nemusí dědit nic, ne že byste ho vydědila (což asi ani nechcete, ale tento institut se týká jen nepominutelných dědiců), ale prostě byste nic mu neodkázala. Což je další důvod, proč souhlasit s radou, obrátit se na právníka či notáře; mohla byste opomenutím nechtěně ublířit manželovi.
Jinak samozřejmě jste dostala i spoustu rad řekněme filozofického typu, promyslete si je (neříkám řiďte se jimi, to bych si netroufl, to je na vás.
Jinak závěť má být sepsána s ověřenými podpisy svědků, anebo i jen s vlastním podpisem, ale pak musí být sepsána vlastní rukou, celí včetně například data.i
Já bych Vám poradila,abyste raději zašla za právníkem(advokátem nebo i notářem) a uzavřela závěť,popř.darovací smlouvu jeho prostřednictvím.Dejte si tam i to, že pokud se nebudou v budoucnu chovat slušně,můžete po nich dar chtít zpět.Stojí to pár korun,ale je lepší to mít odborně napsané...
Dát si tam můžeš co chceš. Ale stejně to bude neplatné.
Dar má přesně zákonem stanoveny důvody pro jeho odvolání. To ,že se k tobě nebudou chovat slušně, není důvod pro odvolání daru.
S návštevou právníka či notáře souhlas.
Chovat se slušně není to samé jako - Ublížil-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy, může dárce, neprominul-li to obdarovanému, od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit.
Obdarovaný se může klidně stát nezaměstnaným narkomanem, tedy slušný člověk to asi už tak nebude. Ale nárok na vrácení daru jen pro toto není.
Nekritizuji, jen uvádím věci na pravou míru.
Já asi nevím jak by se závěť měla formulovat a vlastně nevím, jak by měla vypadat. Ale vím, že 58 let, to není žádný věk. A už vůbec ne na to, aby člověk měl vidět definitivu, psát závěť. Máte před sebou nějakých 15, 20 let života. Věci, které jsou dnes hodnotné, jejich technika a materiál bude dávno překonána, už třeba nebudou, stanou se nepotřebnými krámy, kterých jsou plné bazary. Nemovitosti klidně může vykoupit stát, protože tudy povede dálnice. Úspory? Až budete v důchodu, s důchodem nevýjdete, budete přibírat z úspor, umře televize, pračka, lednička, co 3 roky vysavač, který má vlastně hodnotu jako boty. Milované vnučky? Vy víte, jaké za 10, 20 let budou? Koho si zvolí za muže, jakého budou mít partnera? Víte naprosto přesně kde a s kým bude váš syn? No, neblázněte! Když se ptáte tady, v laické poradně, vychází mi, že v těžkém balíku nejste, jinak byste měla své právníky. Jste jako my, jako já. A píšu ze svých zkušeností.
"Nikdy nic, nikdo nemá míti za definitívní neb nikdo nikdy neví, co se může státi. . ."
Tím celým, možná naprosto nemožným, povídáním, jsem vám chtěla říci, že si máte vážit každého dne, který máte před sebou. Nekazit si je tím, že se vám nelíbí vaše snacha, která dělá vašeho syna šťastným. A stává se nárazníkovým územím mezi milovanou matkou a milovanou ženou. A hlavně, že byste se měla naučit žít a užít si svých pár let a nekazit si je starostmi o pár krámů. Omlouvám se za ten výraz, ale za několik let to všechno, staré krámy budou. Jsem o dost starší než vy a to, co jsem vám napsala, vím naprosto přesně!
Krásné, klidné Vánoce plné lásky, vám přeje babka z Ostravy.
Je hezké být pozitivní, doufáme všichni, že tady ještě nějaký pátek budeme. Většinou s Vašimi odpověďmi Babkozov, a i s většinou této odpovědí, souhlasím. Nevíme ale, jestli paní čeká pětiletka, desetiletka apod. Ano, může ještě i 30 let. Ale musíme si přiznat, že odcházejí mladší. Na nemoce, náhlá zdravotní úmrtí, na nehody, trestné činy.
Proto paní doporučím, aby si klidně závěť prokonzultovala a nechala sepsat a uložit. Vždy podle potřeby ji může, podle právě se vyvíjecí situace okolo vztahů, pozměnit.
Kdosi řekl, že závěť se nedělá proto, že čekám, že se mi něco stane, ale aby byla, kdyby se mi něco stalo.
A s tím uložením, to může předejít mnoha problémum, kdyby se závěť v šuplíku nenašla nebo hůž, kdyby ji našel někdo nepřející a zničil ji.
Také si myslím, že v určitém věku by si měl člověk dát pozemské věci do pořádku...Kolega v práci,62 let,si zařídil tyto věci, aniž by tušil, že za týden dostane infarkt a zemře...To nám sdělila jeho manželka po jeho smrti.
Ivik, vy už závěť máte napsanou? Omlouvám se, zase jsem jedovatá, ale nemohu odolat.
Ivik, ale no tak, není třeba se čílit. Proč bych měla chtít vědět cokoliv o vašem majetku?! Nebo cokoliv o vaší rodině, počtu dětí a tak podobně?!
Jedovatost a jiné "pěkné" vlastnosti u některých zdějších rádců mě po té době,co sem chodím,nepřekvapuje.Na Váš inteligentní dotaz: Sepsaného nemám zatím nic, neboť mám pouze jednu dceru, ta podědí pravděpodobně všechno.A nebude toho málo.!
Teď předpokládám, že namítnete,proč tedy radím.Radím, protože v širší rodině i u známých, které kolem sebe mám,se určité problémy vyskytly.Máte ještě nějakou zvídavou osobní otázku?
Kdyby Vás zajímal seznam majetku, můžu sepsat
Chápu vás, ono nemusí jít o staré krámy ale klidně o několik milionů např. v hospodářské půdě. Navštivte právníka a sepište závěť, mějte připravený i výpis z katastru, cena za sepsání je do 2000,- a za uložení závěti +-1000,. Měnit ji můžete jak chcete. Překvapilo mě však, stáří vašich vnoučat, co když až vyrostou, budou po mámě a vám se také nebudou líbit.
Závěť by měl každý udělat, ne podle dosahujícího věku či zdravotního stavu, ale IHNED po získání nějakého majetku větší hodnoty. A proč? To je jednoduchý, skoro vždy poklidná rodina co drží při sobě se do krve rozhádá na prvním pohřbu.Tak abych nebyla příčinou (po mé smr) nesvárů v rodině, udělala jsem závěť v 45 letech. Sedli jsme si všichni společně a dávali návrhy. Nakonec závěť je napsaná asi takto:
- budu-li mít v době smrti dům - odkazuji xxxx
- peněžní hotovost + pozemky - odkazuji yyyyy
atd, Třeba nebude nic k dědění, třeba vše rozfofruji za dovolené , třeba dům prodám a nebo mě zítra přejede auto. To je fuk, vše je ošetřené, všichni jsou se závětí srozuměni. Mé přání je, aby se rodina nerozhádala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.