Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dovolenou na MD

Od: ver* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

prosím nějakou účetní o zodpovězení dotazu, budu moc vděčná.

Jsem těhotná, nástup na mateřskou bude v polovině ledna. Mám ale nějaké zdravotní komplikace a doktor mi doporučil klidový režim - neschopenku. Přes Vánoce mám volno tak jako tak, takže to řešit nemusím, ale zbývá mi tam těch prvních 14 dní v lednu. Neschopenku bych nerada, abych nepřišla o peníze. Ale kamarádka mi řekla, že mateřská se bere z hlediska dovolené jakože jsem v práci, takže vzniká nárok na dovolenou. Takže mi hned 1. ledna naběhne celý fond dovolené (25 dní) a mohla bych je těch prvních 14 dní čerpat a pak přejít na MD. Je to pravda? Pokud ano, na kolik přesně dní bych měla nárok?

Předem moc díky za odpověď od někoho, kdo tomu rozumí a ví to jistě :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Nárok na roční výměru dovolené vznikne až po odpracování 60 pracovních směn.

Zaměstnavatel sice může poskytnout dovolenou i dříve, ale není to jeho povinnost

(podle zákoníku práce určuje čerpání dovolené zaměstnavatel).

_____

Nechcete-li neschopenku, budete se muset dohodnout se zaměstnavatelem. Pokud Vám ale nebude chtít dát dovolenou, budete muset chodit do práce až do nástupu na MD.

Požádáte-li o čerpání dovolené až v návaznosti na MD, bude Vám zaměstnavatel muset (to jedna ze dvou výjimek, kdy si čerpání dovolené určuje sám zaměstnanec) umožnit čerpání celé dovolené (nemůže ji krátit o následnou RD).

doplněno 15.12.15 14:05:

Není zač.

ver*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď!

iv®
hodnocení

0x
Já tedy nechci oponovat ivzez, pokud se jedná o 60 směn v roce před nástupem na MD, pak je to v pořádku, ale asi taky záleží kde je paní zaměstnaná, já jako státní zaměstnanec čerpala dovolenou od 4.1.- 20.1. a pak nastoupila normálně na mateřskou. Zbytek řádné dovolené jsem vyčerpala před nástupem na ŘD.
iz*

Vznik nároku na d/... (ZP, § 212, odst. 1)

Čerpání dovolené (ZP, § 217, odst. 2) ► Možnost určit čerpání dovolené před odpracováním 60 směn

neznamená povinnost zaměstnavatele vyhovět žádosti zaměstnance.

___

Pro úplnost: čerpání dovolené /... (ZP, § 217, odst. 5) ► této žádosti je zaměstnavatel povinen vyhovět

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]