Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Tak už asi půl roku denně užívám spreje na uvolnění nosních dutin (většinou Olynth, ten se celkem osvědčil) a myslím, že s tím začínám mít poněkud problém...
Asi rok nazpět mi při rentgenovém vyšetření byly zjištěny polypy v nosních dutinách. Většinou se s tím dá žít (mám na to předepsaný Nasonex), potíž nastává například při rýmě (častěji v zimě). Tehdy se mi stává (nepravidelně, zhruba dvakrát denně až dvakrát týdně, ale spíš častěji), že se nosní dutiny ucpou na takovém místě, že to zřejmě tlačí na trojklanný nerv, což má za následek nesnesitelnou bolest minimálně poloviny obličeje (střídavě na obou stranách, zřídka na obou najednou). Samozřejmě, nejde to vysmrkat, nepomáhá teplo, zima, proplachování slanou vodou, zkrátká žádný přirozený způsob.
Nosní spreje se ukázaly jako nejefektivnější způsob úlevy - další na řadě je akorát gram Ibalginu (minimálně) na úlevu od bolesti a čekat jak na boží smilování, než se dutiny v daném místě uvolní (obvykle ještě více náhle než se ucpou) a bolest úplně poleví. No a půl roku zpátky jsem potřeboval rychlou úlevu nezvykle často a déle než týden - no a pak už jsem u toho musel zůstat. Teď jsem ve stádiu, že kupuji nový sprej každý týden a používám několikrát denně, jinak prakticky nejsem schopný dýchat nosem.
Prosil bych o radu, jaké mám možnosti, jak se toho zbavit? Zkusil jsem vynechat jeden den a je to jako mít cement v nose. Nedá se přitom ani fungovat, ani usnout, je to zkrátka nesnesitelné. Kdybych se mohl na čtrnáct dní hodit marod a nedělat zhola nic, jenom v klidu ležet a trpět, tak bych to asi vydržel, ale to si bohužel dovolit nemohu.
Dá se něco použít jako alespoň částečná náhrada? Nebo bych měl překonat strach a jít rovnou na operaci a přitom si zároveň nechat odstranit polypy a tak radikálně vyřešit příčinu problému? Jak dlouho doopravdy trvá odvyknout? Jaké touhle svojí závislostí riskuji zdravotní následky? A za jak dlouho?
Dobrý den, nechci dělat reklamu, ale Otrivin- zelený, mě moc překvapil, pomohl a o proti desítkám dalších kapek do nosu, které jsem zkoušela rýmu i vyléčil.. Jinak bohužel opravdu vysadit a přetrpět, já na rýmu taky trpím :/.. Naštěstí vím jak si lehnout, aby se nos aspoń nachvíli uvolnil.. ale to má každý člověk jinak.. :/
Zase jsem nedočetla až k těm polipům.. Být Váma, už tam jsem, nebude to nic hrozného.. a budete mít konečně klid.. Stejně - jestli to bude jako u nás, budete na operaci ještě dlouho čekat, tak se na to psychcicky připravíte
Tohle řešte na ORL. Kdysi dávno jsem si tohle také způsobila nadužíváním kapek na rýmu, kdy už nesnižují otok sliznice, ale naopak ho způsobují. Tenkrát mi doktor předepsal tuším Claritin, který nos uvolnil. Soucítím s vámi, taky nesnáším ucpaný nos. Rýmu nemám týden ale klidně 2-3 týdny a sliznici tak oteklou, že ani nejde normálně polknout, jak je tlak v hlavě. Člověk je celý zničený, jak pořád lapá po vzduchu a defakto se několik dní neustále dusí. Teď si na to dávám pozor a kombinuju kapky do nosu s pseudoefedrinem, který také uvolňuje sliznice. Akorát kvůli feťákům musíte předložit v lékárně OP. Mně se nejvíc osvědčil Nurofen stopgrip, tedy kominace pseudoefedrinu a ibuprofenu. Hned při prvním náznaku rýmy začnu užívat Sinupret, což je bylinný extrakt na uvolnění dutin. Předepsat může doktor i sprej do nosu s kortikoidy. Nějakému proplachování nosu slanou vodou se můžu jen vysmát. Sice to dělám, ale nos mi to tedy neuvolní, i když je roztok hypertonický a uvolnit by měl.
Zkrátka vyhledejte doktora. Kdo nezažil neuvěří, jak dokáže "obyčejná rýma" člověka potrápit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.