Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozlitá rtuť - co s ní?

Od: petris* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
dnes jsem doma omylem rozlil rtuť z tonometru, když jsem ji přeléval do lahve s vodou abych ji mohl odevzdat do lékárny a tonometr pak vystavit ve své sbírce zdravotních pomůcek. Unikly 2 kapky o celikosti hrášku. Spadly na stůl, kde zhruba polovina ulpěla a zbytek se rozprsknul a skončil na zemi v koberci. Rtuť na stole jsem pochytal a dal ke zbytku v lahvi. Tu na zemi jsem hledal pomocí silné svítilny a kuličky chytal na lepící pásku. Po důkladném ohlsdání koberce jsem ji už žádné viditelné kuličky nenašel. Stůl jsem pak důkladně vyčistil vlhčenými ubrousky. Je takový úklid dostatečný?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Koupil bych práškovou síru, třeba kovyachemie.cz/...

Rozprášil po koberci, ten sroloval a posypal i podlahu pod kobercem. Po nějaké době bych vše vysál a doufal, že vše zreagovalo do neškodného amalgánu.

beri49*
hodnocení

2x

Před cca 55-ti lety jsme si jako děti hrály se rtudí docela běžně, protože dělala pěkné kuličky, šťouchaly do toho rukama a neznám kamaráda, který by na tyto "igry" měl nějaké následky.

Tím samozřejmě nechci nabádat, abyste se se rtutí "mazlili" (ano, rtuť je jedovatá! ), ale kampaň, zejména EU je veliká!

ANO

Jo,jo mi také*smich* v nemocnicin rozbily asi deset kousků a na posteli jsme je různě naháněli a poté jsme v té samé posteli leželi a světedivse žijem

sebod*

beri, přesně tak. Když se náhodou nějaký teploměr rozbil, tak jsme si s kuličkami hráli. Na podlaze byla podlaha z parket a některé kuličky se dostaly do škvír mezi nimi. Moji rodiči na těch parketách se rtutí dožili úctyhodného věku cca 80 let.

stonek*
hodnocení

0x

Jedovaté jsou výpary rtuťi, proto bych hodně větral a v místnosti se moc nezdržoval. Pro jistotu. Bylo mi ale kdysi odborníkem na chemii řečeno, že je to zbytečný, protože se rtuť opařuje pomalu a trvá to týdny než se vypaří. Navíc při běžných domácích nehodách nejsou dosahovány nikterak nebezpečné koncentrace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]