Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velký pátek

Od: kartaginec® odpovědí: 11 změna:

Nazdar,

víte, jestli je Velký pátek už definitivně usvátčen a zákon vstoupil v platnost?

Pro zajímavost, já jsem na Velký pátek objednán na vyšetření.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Poslanci zákon schválili 117 hlasy ze 147 přítomných poslanců, proti jich bylo pouhých osm. ( jak kdo hlasoval,/...). Pokud zákon potvrdí Senát a podepíše prezident Miloš Zeman, začne platit už od příštích Velikonoc.

Zdroj textu:

zpravy.idnes.cz/...

a další..

kurzy.cz/...

doplněno 04.01.16 11:47:

tak se koukněte, jak se objeví kopírovaný odkaz, zdali v něm na konci není uveden "zdroj poradna.cz atd..."

************** kurzy.cz/...

doplněno 04.01.16 13:06:

Asi takto Vám to vyhovuje?

sagit.cz/...

doplněno 04.01.16 13:10:

Omlouvám se, skočil mi jiný odkaz...

zakonyprolidi.cz/...

§ 2

Ostatní svátky

Ostatními svátky jsou 1. leden - Nový rok, Velký pátek, Velikonoční pondělí, 1. květen - Svátek práce, 24. prosinec - Štědrý den, 25. prosinec - 1. svátek vánoční a 26. prosinec - 2. svátek vánoční (dále jen "ostatní svátek").

Takto je to OK?

hodnocení

Tož děkuji za odpověď. No a podepsal to už Zeman? To je, oč tu běží. Já vím, že to slíbil podepsat, ale Zemanovi se nedá věřit.

Pro zajímavost: poradte.cz/... na serveru www.kurzy.cz neexistuje.

hodnocení

Děkuji, to je ono.

A i ten první odkaz byl dobrý, sice nevedl přímo k cíli, ale dobral jsem se k měmu pomocí interního vyhledávače.

lionka*
hodnocení

3x

Ano, Velký pátek je státní svátek. Novela zákona o státních svátcích už byla vyhlášena ve sbírce zákonů a nabyla účinnosti, takže je to definitivní.

pohanka*
hodnocení

3x

Já bych se přeobjednala na normální pracovní den, jistota je jistota..

hodnocení

3x

Já jsem vyčetla, že Prezident podepsal novelu, podle které se Velký pátek stane státním svátkem 10.12.2015
Více na blesk.cz/...

Snad je to odpověď, kterou hledáte.

Novela je již zapracována v platném znění zákona..

hodnocení

2x

Je to opravdu státní svátek.

Státních svátků, které pro pracující lid znamenají den volna, nemáme v Česku mnoho. Celkem si užíváme 12, potažmo třináct volných dní - přibyl nám totiž Velký pátek.

blesk.cz/...

doplněno 04.01.16 15:36:

Je třeba si všimnout data vydání zprávy. To je již letošní!

hodnocení

Taky děkuji, ale přiznám se, že ani tato odpověď mne neuspokojila. Konec konců tu jsem si už taky načel, ale stále nevím, kdy to prezident podepsal. A taky, Blesk není sbírka zákonů a i v této jeho formulaci je nějaká nepřesnost. Zde, ale i jinde včetně šlánků na senátním webu (sic!), se ustavičně tvrdí, že Velký pátek má být státním svátkem, ale podle senátního tisku to vypadá, že jde o ostatní svátek. Tam se praví:Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:ČÁST PRVNÍZměna zákona o státních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního kliduČl. IZákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, se mění takto:V § 2 se za slova "Nový rok" vkládají slova "Velký pátek"ČÁST DRUHÁÚčinnostČl. IITento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.V paragrafu druhém jde řeč o ostatních svátcích. No a rozhodující je ta poslední věta. Prostě potřeboval bych vědět, kdy byl zákon vyhlášen. Vše ostatní jsou jen řeči, řeči, řeči. Tím se samozžejmě nechci dotknout vác, vače odpověď je k věci a dobrá, ale pro mne nedostačující.doplněno 04.01.16 17:26: Jinak je pravda, že jde o letošní zprávu, a taky jsem ji ohodnotil, ¨¨

hodnocení

0x

A jednoho mýho kamaráda stojí Jom Kipur každoročně den dovolené - ale nestěžuje si. Svátkuje za své, což je koneckonců spravedlivé :)

hodnocení

0x

Jojo, neslavíme Den osvobození, Den studentstva, ale slavíme nadvakrát Jéžiška.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]