Nejste přihlášen/a.
Zdravím a předem děkuji za případnou odpověď
mám tarifní fixní mzdu bez ohledu na to kolik bude v daném měsíci musím splnit fond dle pracovního kalendáře (7.5h) - v listopadu (157,5h) byl jeden den svátek, kdy jsem byl doma a měl jsem 3 dny přesčasů (21.5h). Hodinová mzda za přesčas je vypočítávána z fixní mzdy : měsíční fond, takže čím méně bude v daném mésíci dle plánu hodin, tím více budu mít za přesčas, ale..
vy výplatní pásce je měsíční plat - "základ" - 21 dnů - 157,5 hodin a z toho je právě vypočítána částka za ony přesčasy, ale nemělo by tam být uvedeno spíš - "základ" - 20 dnů - 150 hodin? Tedy pouze skutečně odpracované hodiny bez svátku, během kterého jsem byl doma? V pracovním výkazu jsem podepisoval 7,5h náhradního volna za svátek v listopadu, ale ve výplatní pásce nic takového uvedeno není.
Mzdu máte spočtenu správně ► "proplacený" svátek i náhradní volno
se posuzují jako odpracovaná doba.
Jinak by Vám zaměstnavatel musel směny naplánovat na jiné dny.
_____
Při fixní mzdě se mzda nekrátí za dny svátků. Proto je potřeba do výpočtu zahrnout i hodiny, jež připadly na den svátku.
Jinak by tomu bylo v případě, že by zaměstnavatel za svátek vyplácel náhradu mzdy. V takovém případě by se odečetly hodiny připadající na svátek, mzda by se o svátek zkrátila a do výpočtu by se nezahrnula náhrada mzdy za svátek, kterou nelze použít pro výpočet dalšího průměru. (Dosažený výdělek by se vydělil počtem skutečně odpracovaných hodin.)
Správné jsou oba postupy, záleží na zaměstnavateli, který postup zvolí.
___
Co znamená, že "jste podepsal na den svátku náhradní volno"?
Zaměstnavatel nemůže určit čerpání náhradního volna na den svátku.
Což o to, zda se krátila či nekrátila, ani netuším proč by se krátit měla, ale na počtu dnů závisí průměr. hod. mzda ze které se vypočítává přesčas, takže je rozdíl v tom, zda základ (fix) se bude dělit hodinami 157,5h i s proplaceným svátkem, nebo pouze 150h - tedy skutečně odpracovanými hodinami.
jinak po-pa rovnoměrný
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.