Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s účetnictvím SVJ

Od: winter odpovědí: 5 změna:

Prosím, znal by někdo náležité zákony k tomuto případu? Jsem majitel bytu, máme založené sdružení vlastníků jednotek (SVJ), kde jsem místopředseda. Rád bych si začátkem příštího roku půjčil domů veškeré doklady a podíval se podrobněji na výdaje a příjmy. Ne, že bych účetní z něčeho podezíral, ale prostě mám rád pořádek. Účetní mi je nechce půjčit domů, že do dokladů můžu nahlížet jenom v její kanceláři. Myslím si, že člověk, kterého si platím za službu, by mi měl šanony domů půjčit. Nevím, na jakém podkladě účetní tvrdí, že to nesmím. Sama mi to nedokázala říci. Věděl by někdo, jak to je? Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jste členem statutárního orgánu, tudíž Vaše účetní, Vaše účetnictví a Vaše doklady. To by u nás ve firmě externí účetní v práci rychle skončila, kdyby panu majiteli odmítla zapůjčit třeba pracovní smlouvy. Na druhou stranu se účetní nelze divit. I když si nechá od Vás podepsat převzetí dokumentů ke kontrole, kde má záruku, že až se jí šanony vrátí, bude vše v pořádku na svém místě.

xy

to by mě zajímalo, jaká jsou práva na fyzické zapůjčení dokladů, jejich " odnos " někam

Člen statutárního orgánu společnosti má nejen právo na kontrolu, ale dokonce povinnost tuto kontrolu provádět. Jakým způsobem, to zákon, pokud vím, nestanoví. A pokud má právo na fyzický odnos dokumentů dané zákonem orgán státní správy (kontrola FÚ), proč by je nemohl odnést přímo jejich vlastník? Je pravdou, že zapůjčení kompletního účetnictví je poněkud problematické...

Paní účetní, mohl bych si zapůjčit tu smlouvu, co jsem minulý týden podepsal? V žádném případě, pane řediteli, nelze, máte smůlu. :)

xy

jen tak laicky se mi zdá rozdílný režim u Vámi uváděného případu - " pane řediteli.." tzn u účetní zaměstnantkyně, kde možná bude odpovědnost jinak nastavená, než u externí účetní, která např. zpracovává účetnictvtí pro SVJ např.?

buss
hodnocení

0x

Vy jste se nechal zvolit do statutárního orgánu SVJ a neznáte práva a povinnosti člena Společenství VJ. Nevíte, že se účetní závěrka, účetnictví za minulý rok schvaluje, OZ § 1208/d ? Znáte potřebné dokumenty, od Prohlášení vlastníka, Stanov, z OZ Bytové spoluvlastnictví a část o spolku (nepíšete kdy SVJ vzniklo, možná podle ZoVB) a další potřebné normy? Víte, že jste odpovědný ...? Vy nedostáváte Rekapitulace ..či jak se to u vás jmenuje, Vyúčtování služeb? Vyměňte účetní a studujte co má dělat st. orgán, co shromáždění (jakou s ní máte smlouvu?). Pak při rozhodování budete mít další problémy, jak odpovídat vlastníkům? SVJ je právnická osoba! Jako firma. Tudíž si klidně můžete vše zajišťovat sami, pokud jste schopni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]