Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabídka zaměstnání - ANO či NE?

Od: ronie odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

Je mi 38 a pracuji jako biomedicínský technik (opravuji zdravotnické přístroje) v jedné malé firmičce o dvanácti zaměstnancích v ČB. V Roce 2013 ale vyšel zákon, podle kterého servis a revize na zdravotnických prostředcích mohou defakto vykonávat pouze nadnárodní společnosti. Zakázek firmě ubylo o 60%, zbytek jedeme na černo. Když to zjistil státní úřad pro kontrolu léčiv, dosli jsme pokutu a tak to vypadá, že brzy servis skončí úplně. Pracuji ve firmě už 12 let a velmi mne to mrzí. Rád bych zde pracoval dále a dostalo se mi ujištění od šéfa, že mne nevyhodí, protože jsem loajální zaměstnanec a nikdy se mnou nebyly potíže. Stále ještě zbyde pár procent servisu, který budeme moci legálně provádět a tak se firmě pořád jakž takž vyplatím. Niméně před týdnem mne oslovila jedna velká zahraniční firma, jejíž loby zřejmě způsobila změnu ve starém a dle mne naprosto funkčním zákoně. Tedy vlastně náš největší nepřítel. A nabídla mi zaměstnání. Dostal bych služební auto o dvě kategorie vyšší třídy než mám nyní a skoro dvojnásobné peníze. Jen bych musel 2x týdně na 8 hodin dojíždět do Prahy. Teď se to ve mně všechno mele. Na jedné straně solidní zaměstnavatel, který mi byl vždy oporou a po škole mi dal možnost získat skvělou praxi, na drudé straně silná firma s lepší perspektivou a lepší platové podmínky. Jak byste si vybrali Vy?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jednoznačně bych šel za lepším. Pokud ti nevadí to cestování, jdi do toho. Loajalita je fajn ale loajalitou účty nezaplatíš .
doplněno 10.12.15 20:53: Ještě něco : práce ve velké firmě ti dá praxi a zkušenosti, které můžou být základem pro další kariéru. To je něco, co ti malá firmička dá jen těžko.
Ale pokud o žádný růst nestojíš, zůstaň sedět na zadku a nadávej na vládu.

hm*
hodnocení

4x

Bohužel neporadím. Rozum praví, že dvojnásobné peníze jsou dvojnásobné peníze (na autě nezáleží). Realita praví, že jak rychle tě může nový podnik získat, tak rychle se tě může i zbavit. Nepragmatický cit praví, že odchodem někoho dost zklameš, ačkoliv to bude chápat.

hodnocení

1x

Tak ronie, já bych neváhala ani minutu. Máte sice zajímavé povolání,ale výhled do budoucna nijaký I když se vám šéf dušuje, že vás nevyhodí, sám píšete, že servis brzy skončí úplně. Já vím, těžko se bude odcházet, ale je vám 38let- krásný věk a před vámi prosperující firma, kde můžete svoje znalosti a zkušenosti ještě víc uplatnit.Stejně tato firma, vaši malou firmičku dříve nebo později pohltí.Bohužel,dnes je taková doba. Práci vám nabídli v prvé řadě oni,takže asi o vás dost stojí, ne? Ono je to sice hezké brát ohledy na druhé,ale také v prvé řadě myslete na sebe a na svou budoucnost.Věřím,že je váš šéf solidní, ale člověk by neměl zůstávat na jednom pracovišti po celý život, to psychologové ani nedoporučují, fakt !;) Poznáte nové lidi,prostředí, další zkušenosti, méžete i profesně růst a to nesmím pominout ani to,že se vám zdvihne vaše životní úroveň. Ale já tady blábolím a přitom je nejdůležitější jestli jste ženatý, nebo máte přítelkyni, jak se k tomu staví ona..Mít váš věk tak jdu do toho ! Člověk má zkusit všechno a vy jste mladý a do důchodu daleko !*slunce* Já mám vnuka, kerý šel taky za lepším,ač si v původní firmě nestěžoval. Dojíždí a je spokojený a vůbec nelituje!

doplněno 11.12.15 00:59:

Omlouvám se za překlepy:-D

rocco*
hodnocení

1x

Máte tady spoustu dobrých rad od rádců, ale rozhodnutí je na Vás. Mě se před lety stalo něco podobného, pracoval jsem u malé firmy a konkurence nám přebrala velkou zakázku. Nabídli mi u nich místo, protože jsem to znal a věděl co vše se dělá atd... Odpověděl jsem na místě ne a udělal dobře. Konkurenci po třičtvrtě roce vyhodily jelikož měla špatné zaměstnance. No a naše firma se tam vrátila. I když to někdy vypadá bledě, vše se ještě může obrátit o 180 stupňů, ale taky nemusí. Zjistěte si nějaké info o firmě která Vás lanaří, informace jsou nad zlato.

Odejít

Nemyslím si, že by v tomto případě nastal zásadní obrat. Pokud je překážkou zákon, nelze předpokládat, že se změní. Obzvlášť tehdy, když si jej pravděpodobně ta cizí firma prolobbovala.

Můj názor je ten, že člověk prostě musí být někdy svině a myslet i na sebe a své zájmy. Je sice pěkné, že máte v nějaké firmě dlouhodobou historii, ale jinak k ní nemáte žádný vztah. Pochopil bych to v případě, že by firma byla vaše. Ale v tomto případě mám ze situace pocit, že ten konec stejně dříve nebo později nastane. Rozmyslete si dobře, zda u toho chcete být. Pravděpodobně budete věkem třicátník - já bych šel jinam. Navíc i těch 12 let na jednom místě není úplně v pořádku. Člověk by měl, obzvlášť v mladších letech, zkoušet příležitosti, získávat zkušenosti a reference a nezůstávat na jednom místě. To pak zakrníte.

uska*
hodnocení

1x

Neváhejte a jděte ! Myslíte, že oslovili pouze vás? Ani omylem. Ještě budete chvíli přemýšlet a pak zjistíte, že místo je již obsazené. Je možné, že oslovili i vašeho kolegu. Zde vyhrává čas. Nejisté to máte v obou případech, takže si můžete jen polepšit. A je nad slunce jasné, že giganti pohltí ty malé.

vilik*
hodnocení

0x

Neporadím, jen uvedu další náhled. Pokud firma bude propouštět, můžete odchodem někomu pomoci k udržení místa. Na druhou stranu nemáte jistotu místa, pokud se nezapracujete, nebo vám nebude místo vyhovovat. Ale ani tady, zvlášť po pokutě, jistotu nemáte. Osobně bych šel dřív, než budu na trhu práce mít horší podmínky, jako věk, ukončení činnosti původní firmy a třeba momentální nedostatek příležitostí v oboru. Můžete si domluvit nezávaznou konzultaci o podmínkách v novém pracovišti a rozhodnout se potom. Nezávidím vám.

ronie
hodnocení

No to jo, ale svým odchodem bych zaklepl další pomyslný hřebíček do rakve naší firmy. Sebral jí už teď vyhasínající síly bojovat o přežití... Je mi z toho zle. Za 20 let existence naší firmy nebyl nikdy žadný problém s našimi službami a najednou jsme skoro zločinci... Nesnáším naši vládu. Proč to všechno? Proč se vše mění k horšímu? Nakonec mi asi nezbude nic jiného než odejít k těmhle parazitům, abych uživil rodinu. :(

hodnocení

0x

Teda to je pěkné dilema. Stávající zaměstnavatel se vyjádří tak, jak se vyjádřil, a Vám je nabídnuto jeho důvěru zklamat.

Ale asi se na to lze dívat i tak, že svým odchodem dáte místo jinému, jak někdo psal.

Já bych, pokud je současný plat dostatečný a nežiji "z ruky do huby", možná ani nešla. Nějak by mi to nešlo přes srdce. Jít k někomu, kdo možná poslal mou původní firmu do háje. Ale to má každý nastaveno jinak a asi to nelze vyčítat.

Jak moc je pro Vás zatěžující jezdit do té Prahy; jak dlouhá je cesta? Víte, ono je určitě fajn mít víc peněz, ale 2x týdně je 2x týdně a jestli budete celý den v čudu a manželka sama s dětma doma do večera, tak to se taky počítá. Chlap se bije do prsou, jaký je king, že přinese dost peněz, a rodina by jej zatím měla raději doma...

doplněno 10.12.15 20:43:

Teď jsem si uvědomila: kdybyste zůstal, tak možná jednou o tu práci stejně přijdete, protože se firma neuživí? Tak to je asi jiná. Tam bych o odchodu uvažovala.

ronie
hodnocení

Naše firma i prodává zdravotnické přístroje. Právě na nich mohu provádět dále revize i je opravovat. Ale není toho mnoho. Dále také prodáváme různé příslušenství k těmto přístrojům. To dle mého názoru činí tak 70% zisků firmy. Servisní technici jsme 2. Já a mladší technik, co také zavžuje odchod jinam. Nevím, jestli má také nabídku odjinud, či nikoliv. Každopádně nyní může vykonávat mou práci jen člověk, co má minimálně tříletou praxi v oboru, takže za mne ani za kolegu firma jen tak náhradu nenajde... To by opět musela někoho přetáhnou odjinud. V našem oboru ale platí, že zákazník (chápejte nemocnice) upředňostňuje jako dodavatele zdravotnické techniky firmy s dostatečnou servisní kapacitou... Takže není servis - není byznis... Dojíždění by mi nevadilo. Z ČB do Prahy je to do 120 Km tuším, podle toho, kam jedete...

hodnocení

0x

Odejít

Vûbec neváhejte v poklidu se rozlučte a děte za lepším dokud to de *palec*

sunset*
hodnocení

0x

Každý by měl vědět, jakou má cenu a že firma potřebuje některé zaměstnance úplně stejně jako zaměstnanci firmu. Když maj na lobbing, maj pár šlupek i na servismana.

Tak si řekněte 3 nebo 2,5násobek, evidentně máte svou cenu.

pt®
hodnocení

0x

I když je s Vámi nynější zaměstnavatel spokojený, není zaručeno, že bude muset propouštět. Možná se mu i finančně uleví, pokud odejte sám. Já bych vzala nabízené nové místo.

vernon
hodnocení

0x
Ber to všema deseti a na nic se neohlížej. Na loajalitu se vykašli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]