Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodinná situace

Od: bezejmena odpovědí: 12 změna:

Ahoj!

Ačkoliv plně nevidím do všech okolností a situací, překvapuje mě následující sled událostí, že vůbec "někdo" nechal dojít takovou "věc" do takové míry.

Sestřenice se provdala tajně (tajně znamená, že její rodina o tom nevěděla, že se provdala) před sedmi lety s o pět let mladším klukem. Zkrátka její nízké sebevědomí využil mladík, manipulátor, který využil této šance. Zprvu vypadalo, že tento sympatický muž svým suverénním jednáním předčí všechny okolo. Samozřejmě ihned bylo divné, kdy ve svém povídání měl zcela nesmyslné bludy, kterým ovšem někteří věřili, ale jiní byli zdrženlivější a brali ho s rezervou. Sestřenice si tímto suverénem chtěla dokázat, jakého samce sbalila a dávala rodině najevo, že je samostatná a dokáže se o sebe postarat. Sestřenice, které jsem několikrát dělal vrbu, pomohl jí s penězi a tak dále, se začla ke mně chovat zcela jinak odměřeně, začla být falešně sebevědomá, že všechny vztahy mezi námi zapomněla a razila novou tvář.

Říkejme manželovi sestřenice Petr. Petr jednoho dne mi nabídl, poté co jsme se seznámili, že bych mu mohl pomoci na stavebních pracech. Skvěle. Alespoň si něco přivydělám a nemusím řešit jeho jako osobnost - pomyslel jsem si. Nabídl mi skoro dvě stě za hodinu a tuto nabídku by jen blázen odmítl. Sice mi bylo divné, proč tak moc, ale neřešil jsem to. On Petr měl totiž velkolepé plány. Petr totiž svými plány na vydělání spoustu peněz přesvědčil svého tchána, aby zastavil chalupu a půjčil si pár milionů na výstavbu projektu, který měl vydělávat... Strýc uvěřil a učinil. Zastavil chalupu s pozemky a půjčené peníze svěřil Petrovi.

Jak už asi víte. Nedopadlo to. Petr je lhář a má mnohamilionové dluhy. Já už své peníze také neuvidím. Vždy slibuje slibuje, ale vždy se něco stane, co jen proces vrácení oddálí. A tak se stalo, že strýc mi jednoho večera prozradí, že udělal chybu, že Petrovi věřil, že oba (Petr se sestřinicí) jsou blázni a že Petrovi naletěl a chce ho vidět v lochu. Řekl, že chce, aby se Petr okamžitě rozešel s jeho dcerou a vymazal ho tak ze života. Sestřenice ale tento krok nevítá, stále má něco proti svým rodičům a rozvádět se nechce. Vidí v nich zlo. Zlo, které ji platilo penále za neplacení zdravotní pojištění, zlo, které jim platilo elektřinu, jídlo, vodu... Zlo, které oba živilo. Sestřenice je velmi Petrem zmanipulovatelná avšak ona tvrdí, že jedná ze své svobodné vůle.

Poté co Petr už nechtěl mít s naší rodinou cokoliv společného, přestal se ozývat strýcovi, každému, kdo jen vymáhal svůj dluh, už jsem nevěřil, že Petra někdy uvidím. Strýc na něj byl právem nazlobený a to i proto, že Petr byl příčinou hádek ve strýcově rodině. Petr dokonale rozvrátil vztahy, které ve štěstí nedopadly katastrofou.

Jaké překvapení bylo, když sestřenice s Petrem přišli na rodinnou sešlost a dělali, jakoby nic. Já jsem už se tomu večeru jen věnoval jiné tetě, která povídala o jiné zajímavé příhodě a tak jsem ani nepostřehl, že si strýc zase s Petrem notují. Přijde mi, že strýc už je totálně mimo a uvěří Petrovi cokoliv. Vždyť pak jsem se dozvěděl, že Petr má jet za prací do Asie, kde vydělá peníze, aby všem uhradil dluh.

Co jako já, kterýmu Petr dluží skoro padesát tisíc za práci za čtyři roky, mám dělat s tím, že vůbec neplatí závazky, které dal (ústní formou) o kterých strýc sice ví, ale vymáhá a splácí ty, které se dotýkají milionových částek? Prý, že je mi vrátí, jen se neví kdy. Už nevěřím, ale zajímalo by mě, jak byste se k tomuto postavili vy a jaké další kroky byste podnikli. :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

plavest*
hodnocení

1x

Pryč od Petra i sestřenice.Vypadá to, že připraví strýce o další peníze. Vy jste vyvázl jen s 50ti tisícovým dluhem.

slzicka*
hodnocení

0x

Na to co ti dluží nejspíš žádný papír nemáš. Je to tak?

Otázkou je, zda se jich chceš jen zbavit, nebo své peníze vymáhat. Pokud vymáhat, tak ho "přinuť" podepsat směnku, když bude tvrdit "já ti to vrátím" řekni "ano, já ti budu věřit, tady mi podepiš kolik mi dlužíš" Pak doporučuji předat nebo prodat směnku a od nich se držet co nejdál, takový člověk je pohroma, pohroma pro velkou část svého okolí, takže od něj co nejdál.

hodnocení

0x

Žádné. Vyhýbal bych se mu. Takoví lidé jsou nenapravitelní. A nezlobte se, to, že jste mu to 4 roky baštil, je trochu divné.

bezejmena
hodnocení

No ne, tak je pravda, že mi nějakou tu část dal, ale to byly řádově jednotky procent a já, protože jsem tak trochu lidmulil jsem stále čekal, protože měli nehodu, měli vyplou elektřinu, tak jsem čekal, aby se spravili, jenže pak jsem zjistil, že si kupuje auto za půl milionu a už jsem s tím přestal, mu pomáhat :D

No, na vašem místě bych byl rád, že jste mu nepůjčil nějaký větší obnos. Takto vás ta zkušenost stála "pouze" nějakou práci, kterou můžete chápat jako pomoc bližnímu (či v tomto případě blbost, jak chcete *smich*).

zaibatsu*
hodnocení

0x

Otázka je právní, filozofická nebo jaká?

doplněno 03.01.16 22:32:

Aha, tak já bych se k tomu postavil bokem.

bezejmena
hodnocení

"zajímalo by mě, jak byste se k tomuto postavili vy a jaké další kroky byste podnikli."

:)

pohanka*
hodnocení

0x

Promiňte, jste nejen Vy hlupoň, ale i strýc, teta, sestřenice.

Vaše oči i mysl oslepila lakota a zář peněz, dobře píšete, že jste naletěli manipulátorovi.

Vůbec Vás nelituji.

Jinak rodina nemá co mluvit svojí dceři do maželství, aby se rozvedla. Jste rodina, žijte si sami, postavte se na vlastní nohy, sami si vše plaťte. Je to jako u člověka, který bere drogy, dokud on sám nebude chtít, potud každá snaha a pomoc marná.

U Vás po nezaplaceném druhém měsíci práce, jste měl montérky pověsit na kliku a adios šéfe.

Máte v ruce nějaké pepíry, smlouvy? Asi ne. Nechť milý Petr prodá auto, majetek co má, a vyplatí Vás s pomocí Vašich ,,dobrých,, přátel.

culdabulda1*
hodnocení

0x

chudáci příbuzní ! - asi je to dobrý manipulátor - a bůhví, co je ještě čeká ... ale, pokud jste je varoval, myslím, že jste udělal dost, a dál už musí jednat oni. Třeba jim to může i "vyjít" - a co byste dělal pak?

doplněno 03.01.16 23:44:

strakatypes-

- v "zlatých" 90-tých se takhle u nás napakovalo hodně "podnikatelů" - třeba je v Asii ještě šance...

pohanka*

Pokud Petrovi vyjde ta Asie, vydělá prachy, vrátí se a potom poplatí všechny dluhy, tak strýc s tetou budou zabezpečeni do konce života. A budou si šťastně a spokojeně užívat důchodu a peněz z chatičky až do smrti. Amen.

buss
hodnocení

0x

Zbytečný douhý popis situace, pište stručně o co vám jde. Vaše vztahy jsou nepodstatné. Já už své peníze také neuvidím. Jak starý je dluh? Po třech letech jste v hááji.
Vašemu nekonání buď boží požehnání. Nechránil jste si svá práva!

hodnocení

0x

Co byste, člověče, chtěl dělat? Jaké kroky podnikat? ŽÁDNÉ!

Petr je lhář, podvodník a manipulátor. Sestřenice je od něj naočkovaná, zmanipulovaná, zobe mu z roky. Její otec se s ním, jak se zdá, znovu smířil. Asi má ještě nějaký obnos, o který se chce nechat dcerou a zetěm dobrovolně připravit.

Nedělejte nic, udělejte jenom kříž nad svými penězi. Pochybuju, že by Vám někdy něco vrátili. Je to pro Vás poučení a můžete být rád, že to nebylo třeba několik set tisíc. Strýc na tom bude hůř, vysávali ho a budou vysávat dál. Ale po tom Vám nic není, to si musí vyřešit sami, ta rodina. Vy jste už trochu opodál /synovec a bratranec/.

Udělal jste 2 velké chyby:

1/ nemáte nic na papíře, ústní úmluva o čemkoliv je neplatná. Dokázat nemůžete nic.

2/ věřil jste mu celé 4 roky, jste tedy velmi naivní. Soudný člověk by ho měl do půl roku prokouknutého, přestal by jim půjčovat, pracovat pro ně.

Je to pro Vás poučení do budoucnosti - důvěřuj, ale prověřuj! Co víc k tomu dodat? Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]