Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych poradit v jedné věci a to hlavně z hlediska právního, abych věděl co a jak.
Mám v plánu rozjet projekt. Nebudu konkrétní, ale přesto se to pokusím vysvětlit dostatečně přesně.
První měsíc bude probíhat registrace do daného kola - registrovat se může kdokoliv, zdarma (samozřejmě s odsouhlasením určitých podmínek), v tomto měsíci se rovněž vybere určitá organizace a zároveň bude v tomto měsíci tato organizace oslovena zdali má zájem o účast.
Druhý měsíc bude probíhat "souboj" a na konci tohoto měsíce se sečtou výsledky. Podle svých výsledků každý zúčastněný zašle během třetího měsíce finanční dar dle nastavených podmínek. K zaslání finančních darů bude zřízen transparentní účet. Na konci třetího měsíce bude kompletní (100%) suma předána vybrané organizaci.
Jde mi teď o to - projekt chci vést jako obyčejná fyzická osoba, z darů zaslaných na tranparentní účet nebudu nárokovat ani jedinou korunu - sám budu aktivním podporovatelem a dárcem. Je k tomu potřeba mít živnostenský list? Nebudu nabízet žádnou službu ani produkt, v podmínkách bude vyznačené, že každý zasílá finanční dar, který bude následně v plné výši předán. Pokud by někdo dar nezaslal, nebudu ho ani vymáhat - je to čistě na svobodné vůli (pouze bude zamezena registrace pro další kola). Zároveň stačí mít vedený transparentní účet pro tento účel? Dále stačí klasická darovací smlouva na finanční dar?
Ve zkratce řečeno -> 10 lidí soutěží mezi sebou, každý na základě výsledků zašle na můj transparentní účet finanční dar dle podmínek a já je po ukončení kola předám v celé výši vybrané organizaci. Je k tomuto potřeba něčeho zásadního z pohledu práva? Nerad bych něco zapomněl nebo neochránil a měl pak problémy. Byl bych pouze jakýsi organizátor a správce.
Děkuji..
Vám může správně odpovědět jen sakra dobrý finannčí poradce. Jen má úvaha:
K pořádání takových projektů si myslím je třeba založit nějaký spolek, klub, neziskovku nebo něco s názvem nebo ŽO, pokud to jde.
Jak chcete vybírat peníze na darovací smlouvu, když nikdo nyní nezná příjemce daru - tedy kdo to vyhraje. Koho do té darovací smlouvy napíšete jako příjemce? Nebo to budou darovat vám, na vaše jméno? Pak se daní také nevyhnete.
Dárce si může v některých případech dar odečíst z daní. Jak budete řešit tento problém s plátci DPH? Někdo bude fyzická osoba neko právnická, někdo zaměstnanec... Určitě takových zádrhelů bude více.
Je mi líto, že vám nemohu pomoct, a myslím, si, že jste spoustu věcí nedomyslel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.