Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paragraf na dítě

Od: danakadlcikova odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, moje sedmiletá dcera byla minulý měsíc nemocná. Byla jsem na paragrafu a to od 10.11. 2015 do 17.11. 2015. Manžel musel být v práci, tak jsem byla s dcerou doma já. Zaměstnavatel mi zdělil, že mi proplatí ošetřovné jen za 6 dní. A zbytek dní budu mít buď neplacené volno nebo si to musím dopracovat. Já mám, ale nárok na placených 9 dní, tak mi to řekla ošetřující lékařka. Můžete mi prosím poradit jak to tedy je. Nebo si může zaměstnavatel určit na kolik dní mi poskytne ošetřovné?

Předem děkuji za informace

Dana Kadlčíková

tel:60664168

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

7x

O potřebě ošetřovat nemocného člena rodiny rozhoduje ošetřující lékař, nikoliv zaměstnavatel.

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění. Podpůrčí dobu (9 kalendářních dnů) pro výplatu

ošetřovného stanoví zákon, nikoliv zaměstnavatel.

_______

Zaměstnavatel nemůže nařizovat lékaři, na jak dlouho má vystavit potvrzení,

ani OSSZ, za jak dlouhou dobu má vyplatit ošetřovné.

Ošetřovné "neproplácí" zaměstnavatel, ale vyplácí OSSZ.

Zaměstnavatel je povinen omluvit překážku na straně zaměstnance (dobu ošetřování dítěte) po celou dobu trvání překážky. Ošetřovné však bude náležet maximálně do konce podpůrčí doby. Pokud by nemoc trvala např. tři týdny, musel by zaměstnavatel omluvit tři týdny nepřítomnosti v zaměstnání a OSSZ by vyplatila ošetřovné za 9 dnů.

hodnocení

6x

pokud bylo ošetřovné vystaveno na dobu 10.-17.11., tak vám zaměstnavatel tuto dobu musí v zaměstnání omluvit a nemůže po vás chtít, abyste si napracovala. ošetřovné proprácí OSSZ a ta proplatí taky celou dobu. výjimkou by bylo, kdybyste v některém z těch dní šla do práce, potom by vám odpracovaný den zaplatil zaměstnavatel a sociálka zaplatila náhradu o ten den méně. zaměstnavatel si sám nemůže určovat, jestli formulář na ošetřovné uzná od lékaře v plném rozsahu nebo jestli si z něj vybere jenom nějaké dny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]