Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úzkosti a obsese

Od: zoufalec odpovědí: 15 změna:

Dobrý večer, píšu zde, protože jsem se ocitl opětovně v zoufalé situaci. Můj příběh je následovný Před rokem a půl jsem se začal utápět v depresích, měl jsem obesedantně kompulzivní poruchu, která mě dost trápila a omezovala v životě. Asi v půlce července se mi podařilo tyto problémy zahodit, od této doby jsem se rozhodl, že skoncuji s depresemi, úzkostmi, obsesemi, tak jsem se zaťal a dokázal jsem mé obsese porazit. Opravdu až do tohoto pátku jsem se cítil skoro zcela v pohodě, neměl jsem žádné zásadní psychické problémy. Zlom nastal v sobotu. Tento den se mi všechny mé psychické problémy vrátily-začalo to spouštěčem, který vyvolal mé obsedantní problémy, na to se nabalila úzkost a trápení. Začal jsem se cítit stejně jako dřív. Mrzí mě to, protože jsem si už liboval, že jsem s obsesemi definitivně skoncoval a teď mě obzvlášť mrzí, že to dopadlo takhle, už jsem v tom zase a mám problém se s tím vypořádat. Nedokážu se s tím smířit. Možná se vám to bude zdát jako banální problém, ale já to vnímám velice významně a to hlavně proto,. že jsem si už myslel, že je všemu konec, že jsem jim dokázal odolávat a teď se to všechno vrátilo, hrozný pocit. Je mi do breku a nevím co s tím, přitom jsem bojoval tak statečně.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Určitě to není banální problém, naopak, je to závažné a vyžaduje to konzultaci s lékařem. Neodkládejte návštěvu lékaře, neprohlubujte zbytečně svoje trápení.

plavest*
hodnocení

2x

Vyhledejte znovu lékaře, ať nasadí znova AD. Učitelce vše vysvětlete, ukažte papíry od lékaře. Máte problém který se dá řešit, je malý, to jen vám v depresi se zdá veliký a nepřekonatelný.Navíc maturita je až za půl roku.Takže nejdřív lékař, léky a až zaberou tak uvidíte, že problém nebude. Ale už nelžete ve škole. Až vše učitelce vypovíte, také se vám prochu uleví.Vypovídání také pomáhá.

zoufalec
hodnocení

Moc Vám děkuji za pěknou radu. K psychiatrovi jsem nějaký ten čas chodil, bral jsem AD, která mi sice moc nepomáhala, ale přece jenom trochu ano. Nechtěl bych se k té situaci vracet, když si vzpomenu na to depresivní prostředí, do kterého jsme chodil, tak bych to už nechtěl opakovat. Navíc by to zvětšilo ten smutek, stesk po tom jak už jsem si myslel, že je vše v pohodě. AD jsem bral ten tři čtvrtě roku, pak jsem v půlce září zavolal psychiatrovi, že už k němu nemusím chodit, že je vše v pohodě, že už nemám žádné potíže. V tu dobu jsem byl hodně dobře psychicky naladěn, cítil jsem se jako vítěz nade vším, přece já jsem takový bojovník, už jsem tomu dokázal odolávat a teď tohle, to si snad ani nezasloužím.

plavest*

Tak si najděte jiného lékaře. AD by měly pomoct za pár dní. Já také přestala AD brát po 1,5 roce a pak se problémy vrátily. A až zmizí ty spouštěče, tj, až budete mít maturitu, tak postupně přestanete AD brát. Měla by to být taková AD, které nemají žádné vedlejší účinky. Budete muset možná zkoušet.Váš problém je opravdu malý a má několik řešení. Třeba i ten, že budete maturovat v září.

zoufalec
hodnocení

Maturita mě čeká až za rok a půl, jsem ve třeťáku, s tou si teď hlavu moc nedělám, spíše mám jiné starosti a ty se týkají toho, že mám pochybnosti sám o sobě, mám pocit, že jsem hlloupý, mám nízkou inteligenci, že nemám vůbec žádnou představivost a z tohoto přesvědčení se všechny mé problémy odvíjí.

pohanka*

Jedna připomínka na 20.52. Píšete, že jste zavolal psychiatrovi, že už k němu nemusíte chodit a že je vše v pořádku, že jste vítěz - borec?

Já se zeptám co on na to? On Vám to odkejval, on Vás nechtěl vidět?

Je asi nová řada léků, nové postupy?

Já jsem si vždy myslela, že léky na psychiku se vysazují pomalu, postupně! Opravte mě, jestli to tak není!

Jinak si zato všechno můžete sám, že se Vám to vrátilo, za nedodržování léčebných postupů, na každém přípravku je napsáno, že se smí vysazovat pod dohledem lékaře!

Jak píšu, nevím nový způsob, pokud to tak lze, jak píšete, tak se omlouvám.

doplněno 07.12.15 21:34:

Ještě jinak. Vy jste předčasně ukončil léčbu, možná, že jste se měl léčit tak rok a nějaký čas postupně snižovat dávky a ne to utít. Tudíž je zde velké procento návratu nemoci. Takže doktor možná léčil dobře a není důvod ho měnit. Zamyslete se nad svým přístupem, jestli nejste Vy ten, kdo udělal chybu. Potom si myslím, že jste sice na prášky, ale k doktorovi se Vám nechce z důvodu porušení léčby.

zoufalec
hodnocení

Máte pravdu v tom, že jsem léčbu ukončil impulzivně, že mi to přesně tak pan doktor neřekl, ale já jsem měl pocit, že je vše už v pořádku, že není třeba postupného snižování, že už žádné problémy nemám. Byla to asi chyba, ale já jsem se moc trápil a styděl za to, že beru léky, chtěl jsem to dát bez nich, jen jsem to urychlil. Nemyslím si ale, že je to příčina vrácení se problémů, přece od doby, kdy jsem léky vasadil uplynula už dlouhá doba, skoro 3 měsíce a přijde mi nepravděpodobné, že by příčina byla právě tato.

pohanka*

Předepsané léky na psychiku mají pozvolný účinek jak na začátku, tak dojíždí i po pomalém vysazování. Že se problémy objevili až podle Vás po třech měsících po vysazení, není nic neobvyklého. Je to dobrý, říkáte si a přijde spouštěč, nějaká situace a lítáte v tom znovu.

Psychika je prevít a ani lékaři odborníci neví mnohdy nic.

Vidíte ve sdělovacích prostředcích, pacienta léčíme, už jsme mysleli, že je zaléčený, pustíme z léčebny, prokonzultujeme jeho stav a bác, on provede takovouhle věc.! Třeba vraždy, bylo jich již několik. To jenom, že i odborníci někdy nic neví.

hodnocení

0x
Poradit se s psychiatrem. Zkusit psychoterapii zaměřenou na tyto potíže. Psycholog na pojišťovnu je zdarma. Nebo bez pojišťovny platíte hotove ze svého.

hodnocení

0x

Pohyb je super relax,ale při léčené depresi pouze jako doplňková terapie.Bohužel některé poruchy se bez medikace neobejdou...

zoufalec
hodnocení

To je fakt, ale já jsem si tím už prošel a nechci to absolvovat znovu, vůbec nemám chuť, nevím za co se mi příroda tak mstí, že mi to zase vrátila, když už jsem byl tak úspěšný při boji s problémy.

iz*

Omyl!

Vy jste si tím neprošel, ale ukončil jste svévolně léčbu bez konzultace s lékařem.

Nemstí se Vám příroda. Vymstilo se Vám svévolné předčasné ukončení léčby.

____

Čím déle budete odkládat návštěvu lékaře, tím déle bude léčba trvat.

Už jste si prodloužil svým podzimním rozhodnutím, neprodlužujte to zbytečně dál.

roman68*
hodnocení

0x

...není to tak snadné! pokud si to osobně neprožijete , nevíte o čem to je ! když máte depku, nemáte prostě energii- a dělá vám problém vůbec vstát z postele..

je to velká zkouška , zda podlehnete a začnete se litovat a upadnete do spárů "odborníků" lékařů, kteří vás nadopují léky nebo třeba natrefíte na léřitele, který vás "nakopne" a vy se díky tomu zase postavíte nahnohy..

také jsem s tím pár let bojoval,ale byl jse trochu tvrdohlavý a péči lékařů a léky jsem odmítal...ale kupodivu jsem se z toho dostal, i když mně nabízeli invalidku a pravidelnou "závislost" na lécích..

Je to otázka jakési "vnitřní sebedůvěry" - víry, že nemoc má pro vás nějaké poselství, že je to zkouška , kterou máte zvládnout ..

marfusa*
hodnocení

0x

Pro strakatý pes: představa, že by někdo mohl vyléčit depresi fyzickou námahou je projev neznalosti. Fyzická aktivita v průběhu nemoci je žádoucí, ale je to jen podpůrný prostředek a nemoc vyléčit v žádném případě nemůže. Stěžování na to, proč má člověk tak blbou nemoc si dovedu představit. Lidé jsou prostě nemocní a my to nezměníme.

ver*
hodnocení

0x

Deprese je jedna věc, OCD věc druhá. Měl byste si hlavně uvědomit, že OCD se v podstatě nedá zbavit, to se nevyléčí. Pouze se některé projevy v průběhu života mění, zmírňují či umocňují. Ale nikdy se toho úplně nezbavíte. Když se s tím smíříte, možná už vás další projev nepřekvapí. Ale chce se naučit s tím pořádně pracovat, vědět, co dělat, když se to zase objeví. Kvalitní KBT terapeut by vás to měl naučit. Hovořím z vlastní zkušenosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]